Večernji list - Hrvatska

Za inovacije u ribarstvu 50 tisuća eura

Albanija, Grčka i Italija također sudjeluju u projektu Blue Boost

- marija.crnjak@poslovni.hr Marija Crnjak/PD

U djelatnost­i ribarstva i uzgoja riba u Zadarskoj županiji ima registrira­nih oko 400 malih i srednjih tvrtki Na jesen počinje provedba projekta Blue Boost za jačanje inovacijsk­ih kapaciteta mikropoduz­eća, malih i srednjih poduzeća iz tradiciona­lnih te novih sektora u plavom rastu, poput ribarstva, brodogradn­je, marikultur­e i biotehnolo­gije.

Vodeća pozicija

Projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna financira se iz fondova EU, a prijavila ga je prošle godine Županijska komora Zadar Hrvatske gospodarsk­e komore. Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji zauzimaju vodeću poziciju u ribarstvu Hrvatske. Ribarska flota ima oko 600 plovila, a u ukupnom ulovu ribe i ostalih morskih organizama u Hrvatskoj udio Zadarske županije iznosi 47 posto, dok udio u ukupnom uzgoju ribe iznosi 60 posto. U djelatnost­i ribarstva i uzgoja riba imaju oko 400 registrira­nih malih i srednjih tvrtki te vodeću poziciju u uzgoju bijele ribe i tune. – Sve su to razlozi za daljnji razvoj i inovativni smjer ovog dijela gospodarst­va, zbog kojih se ŽK Zadar odlučio na razradu i prijavu projekta Blue Boost na natječaj programa EU Interreg Adrion 20142020 – kaže Denis Ikić, direktor ŽK Zadar. Projekt će trajati 22 mjeseca, a provodit će se u suradnji s pet partnerski­h organizaci­ja iz Italije, Grčke i Albanije. Projekt će se provoditi na području Zadarske županije, u talijanski­m regijama Marke, Furlanija-Julijska krajina i Apulija, grčkoj regiji Središnja Makedonija te na obalnim područjima Durresa, Vlore, Sarande i Shngjina u Albaniji. U planu je jačanje kapaciteta tvrtki povezanih s plavim rastom pu- tem brojnih aktivnosti, uspostavlj­anje inovacijsk­e mreže između znanstveni­h, gospodarsk­ih, poslovnih i organizaci­ja nadležnih za plavu ekonomiju organizaci­je treninga.

Povećanje vrijednost­i

Najmanje pet tvrtki odabranih natječajem u svakoj partnersko­j zemlji dobit će vaučere od 50.000 eura te će uz pomoć stručnjaka razviti inovativne aktivnosti u skladu s ciljevima strategije EU za održivi rast u morskom i pomorskom sektoru Plavi rast. Članice HGK će sudjelovan­jem u projektu moći stjecati, poboljšati i razmijenit­i svoje kompetenci­je i iskustva te povećati vrijednost vlastitih proizvoda i usluga, ističu u Komori.

Projekt je vrijedan 1,5 milijuna kuna, a financira se iz fondova Europske unije Najmanje pet tvrtki u svakoj partnersko­j zemlji dobit će vaučere od 50.000 eura

 ??  ?? Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji imaju vodeću poziciju
Tvrtke za preradu ribe u Zadarskoj županiji imaju vodeću poziciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia