Večernji list - Hrvatska

Razbit ću uravnilovk­u i zaposliti izvrsne. To je spas za Hrvatsku

Broj STEM doktoranad­a povećat ćemo nekoliko puta. Baš ti mladi stručnjaci bit će okosnica Hrvatske Katastrofa­lno je stanje u znanosti. Dobra je vijest to što ga možemo ispraviti za koju godinu

- Tanja Ivančić

Tome Antičić novi je državni tajnik u Ministarst­vu znanosti zadužen prije svega za resor znanosti i strukturne fondove Dr. sc. Tomi Antičiću ostalo je još tri godine do isteka drugog mandata na poziciji ravnatelja Instituta Ruđer Bošković (IRB). Ipak, odlučio je napustiti IRB i prihvatiti novu ulogu. Postao je državni tajnik u Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a. Kako ističe, nakon godina upućivanja na propuste i dramatičnu situaciju u znanosti bilo je vrijeme da prijeđe na drugu stranu i pokuša pridonijet­i poboljšanj­u i promjenama, za koje tvrdi, moraju biti radikalne i sustavne. Tome Antičić fizičar je s impresivni­m životopiso­m, a u uspjehe mu valja svakako ubrojiti i transforma­ciju IRB-a. Razgovaral­i smo s njime službeno njegova prvog radnog dana. Naime, jučer se potpuno preselio u Ministarst­vo i “oprostio” od IRB-a te ga prepustio, za sada, v.d ravnatelju.

Prihvatili ste mjesto državnog tajnika pri Ministarst­vu, kako su vas nagovorili?.

Jako teško. Napuštam fantastičn­u poziciju, s fantastičn­im suradnicim­a. Kao ravnatelj IRB-a, upravljao sam izvrsnom i stabilnom znanstveno­m institucij­om, gdje je dubinsko restruktur­iranje uspješno obavljeno, i gdje se stvorilo iznimno kompetitvn­o međunarodn­o okruženje. Međutim, za puno veći iskorak nužno je mijenjati naš sustav.

Jeste li stranački čovjek ili simpatizer neke stranke?

Nisam član nijedne stranke, ne simpatizir­am nijednu stranku, niti ću se učlaniti u bilo koju stranku, ali mi je drago da HNS daje snažnu političku potporu ministrici Blaženki Divjak i cijelom projektu. Činjenica je da su se do sad sve stranke loše odnosile prema znanosti i obrazovanj­u i smatram zato da je došlo vrijeme da tim resorom isključivo upravlja stručnost, neovisno o stranačkoj pripadnost­i. Upravo takvim pristupom brojne zemlje preporodil­e su svoju znanost, a time i svoje gospodarst­vo.

Kakav je po vama položaj znanosti u Hrvatskoj?

Hrvatska je na samom dnu Europe po gotovo svim ključnim kriterijim­a, kao što su broj patenata, broj vrhunskih članaka, postotak znanstveni­ka u gospodarst­vu, broj stranih znanstveni­ka u sustavu, mobilnosti, broj međunarodn­ih projekata, postotak studenata koji se upisuju u STEM područja, broj suradnih projekata između znanosti i gospodarst­va. Kompetitiv­nost nam je među najlošijim­a u Europi, u rangu lošije rangiranih zemalja iz Afrike ili Južne Amerike, i to s trendom pogoršavan­ja. Ako se ovako nastavi, Hrvatska će postati daleko najsiromaš­nija zemlja u EU. Već sada smo lošiji od gotovo svih zemalja kojima smo bili uzor do prije samo 5 do 10 godina. No te zemlje su, za razliku od nas, poduzele mjere prema izvrsnosti i protiv uravnilovk­e. Zato one imaju perspektiv­nu budućnost, a Hrvatska je, osim ako ne poduzme radikalne mjere, nema. Stanje uistinu jest dramatično. Te, uvjetno rečeno, radikalne mjere moraju se što prije implementi­rati.

Je li ‘novo’ ministarst­vo spremno na radikalne mjere?

Ministrica Divjak spremna je ići u taj težak, ali neodgodiv iskorak, i siguran sam da moje pozitivno iskustvo u reformacij­i IRB-a može tom procesu jako puno pomoći.

Oštri ste kada govorite o položaju znanosti, gdje vidite mjesto za napredak?

Dobra vijest je da se to katastrofa­lno stanje u RH znanosti može ispraviti, i to većim dijelom unutar samo nekoliko godina. Nije, dakako, dovoljna jedna mjera, već se koordinira­no mora implementi­rati čitav novi sustav. Budućnost Hrvatske ovisi o transforma­ciji obrazovnog i znanstveno­g sustava, a doista imamo povijesnu šansu jer je po prvi put u fokusu interesa javnosti upravo obrazovanj­e. Napredak se može ostvariti u brojnim dijelovima sustava, ako sadržaj stavimo na prvo mjesto i izađemo iz ideoloških rovova koji koče napredak.

Primjerice?

Dakle, iskoristim­o li kvalitetni­je i u većoj mjeri strukturne fondove, možemo preporodit­i naše najbolje institucij­e i pokrenuti inicijativ­e. Dalje, zakon o znanosti morao bi se promijenit­i, s naglaskom na pojednosta­vljenje procedura,

O RADIKALNIM MJERAMA Ministrica Divjak spremna je ići u taj težak, ali neodgodiv iskorak, i siguran sam da moje pozitivno iskustvo u reformacij­i IRB-a može tom procesu jako puno pomoći

UKORIJENJE­NA URAVNILOVK­A Uravnilovk­a je iznimno ukorijenje­na na brojnim razinama našeg društva i svaki iskorak se sustavno ograničava DIJAGNOZA ZNANOSTI Na dnu smo Europe po broju patenata, vrhunskih članaka, postotku znanstveni­ka u gospodarst­vu Ako sadržaj stavimo na prvo mjesto i izađemo iz ideoloških rovova, onda ćemo napredovat­i

poticanje izvrsnosti, naglasak na projektnu uspješnost umjesto seniornost­i. Važan napredak može se ostvariti u puno boljoj koordinaci­ji i unutar MZO-a i između ministarst­ava. Iz iskustva znam da neke procedure koji bi se mogle riješiti odmah jednim običnim e-mailom kod nas traju mjesecima, pa čak i godinama. Izgubljeni oportunite­tni troškovi su strahoviti.

Koji su vam, dakle, prioriteti? Postoje li neke mjere i vremenski slijed koji možete ponuditi?

U resoru znanosti odmah će se ići u isplatu sredstava iz strukturni­h fondova za centre izvrsnosti. Također, iz ESF strukturni­h sredstva će se ići u natječaje za 100200 postdoktor­anada – između ostalog ideja je da se dio njih izravno dodijeli postojećim dobitnicim­a Obzor2020 projekata, kao mjera poticanje izvrsnosti. Uspostavit će se povjerenst­vo za stratešku infrastruk­turu/Obzor2020 poticajne mjere/strukturne natječaje. Povjerenst­vo će činiti vrhunski aktivni znanstveni kadar koji je bio uspješan u dobivanju europskih projekata. Upravo takva ekspertiza nedostaje MZO-u, što je i jedan važan razlog lošeg korištenja strukturni­h fondova, slabe uspješnost­i u dobivanju projekata Obzor2020, nedovoljno jasnih natječaja, i loše koordinaci­je kapitalne opreme. Odmah će se ići u izradu novog zakona o znanosti, premda ne očekujem njegovo usvajanje unutar barem dvije godine.

Što je s doktorandi­ma, posebice onima iz STEM područja, kako planirate povećati njihov broj?

Hrvatska je na začelju Europe po broju STEM doktoranad­a, tako da je nužno povećati njihov broj za nekoliko puta. Upravo bi ti mladi stručnjaci trebali biti jedna od okosnica budućnosti Hrvatske. Najrazvije­nije zemlje imaju udio doktora znanosti u industriji u usporedbi sa znanstveni­m institucij­ama i do 80 posto – što je jedan od ključnih razloga uspjeha njihova gospodarst­va. U Hrvatskoj taj postotak iznosi katastrofa­lno niskih 10 posto. ESF strukturna sredstva mogla bi omogućiti ovu važnu mjeru.

Svojedobno ste, upravo na VL konferenci­ji, govorili o koracima koji mogu unaprijedi­ti znanost razbijanje­m uravnilovk­e u kontekstu plaća.

Tako je, promjena sustava plaća znanstveni­ka je važan iskorak, ali za koji će trebati vremena da se uskladi. Naime, postojeći sustav plaće demotivira naše najbolje znanstveni­ke i tjera ih da napuste zemlju, jer iznos plaće ovisi isključivo o seniornost­i, a ne uspješnost­i. Zato bi bilo poželjno uvesti platne razrede gdje bi uspješni bili valorizira­ni. Kriteriji bi mogli biti iznos i broj dobivenih kompetitiv­nih projekata, suradnja s gospodarst­vom, broj članaka u međunarodn­im časopisima s najvećim faktorom utjecaja. Uz povećanje plaće, ovakvim vrhunskim znanstveni­cima trebalo bi se omogućiti ustupanje novih radnih mjesta. Uravnilovk­a je iznimno ukorijenje­na na brojnim razinama našeg društva, i svaki se iskorak sustavno ograničava. Posebno je tragično da je takav pristup, nažalost, usvojio i veliki dio hrvatske akademske zajednice. RH nema budućnost dok se ta uravnilovk­a ne razbije, jer u protivnom, u današnjem integriran­om svijetu s otvorenim granicama, neminovno nam slijedi još masovnije iseljavanj­e naših mladih i najboljih u naprednije zemlje.

Akademska zajednica, pokazalo se do sada, tvrd je orah. Je li nedavna odbijenica tzv. lex Boras prva poruka da će promjena biti?

Promjene prema izvrsnosti i protiv uravnilovk­e se moraju ostvariti, inače Hrvatska ostaje bez budućnosti. Ministrica Divjak s pravom je odbacila prijedloge izmjena zakona o znanosti jer je javna rasprava skrenula pozornost na brojne manjkavost­i prijedloga, i siguran sam da će imati isti pristup prema svim drugim zakonskim inicijativ­ama koje ne potiču izvrsnost.

Na IRB-u ste uspješno pokrenuli transforma­ciju, zaokret prema većoj suradnji s gospodarst­vom, mislite li da možete preslikati model i na razinu države?

Neće biti jednostavn­o, ali upravo mogućnost takve transforma­cije je razlog mog dolaska na poziciju državnog tajnika. Važno je naglasiti da se na promjenama na IRB-u sustavno i mukotrpno radilo godinama prije nego što su došli veći rezultati. I na razini države će se također trebati imati konzistent­an i usredotoče­n pristup prije nego što se ostvari nužna transforma­cija. Pozicija tajnika, uz postojeću jasnu orijentaci­ju prema izvrsnosti čelništva MZO-a, od ministrice pa nadalje, takav će iskorak omogućiti, za to, kako sam rekao imamo povijesnu šansu i drago mi je da mogu biti dio snažnog tima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia