Večernji list - Hrvatska

Nisu dolazili u Sabor, ali paušal im se neće smanjiti

Sabor nije uspio utvrditi jesu li zastupnici sa sjednica izostajali opravdano ili neopravdan­o

- Iva Boban Valečić

Iz dokumentac­ije koju su vodili šefovi klubova proizlazi da su sa sjednica neopravdan­o izostajali jedino neovisni Željko Lacković i šestero zastupnika Mosta

POŠAST SUDSKIH NALOGA Samo smo i izostajali, ali ispada da je u klubovima vladala epidemija ili pošast sudskih naloga MARKO VUČETIĆ zastupnik Mosta Predsjedni­k Odbora pozvao je klubove da do 25. kolovoza dopune dokumentac­iju

Prema izvještaji­ma za srpanj, kad je zakon stupio na snagu, neopravdan­o su izostali samo Željko Lacković i zastupnici Mosta Iako su zastupnici koji su u srpnju neredovito dolazili na sjednice Sabora ovoga mjeseca prvi put trebali dobiti umanjene zastupničk­e paušale, to se ipak neće dogoditi, jer iz podataka koje su nadležnom Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove dostavili predsjedni­ci parlamenta­rnih klubova proizlazi da su sa sjednica neopravdan­o izostajali jedino neovisni Željko Lacković i šestoro zastupnika Mosta.

Različita opravdanja

Zakonom donesenim još u travnju utvrđeno je da će se zastupnici­ma paušal za svaki nedolazak umanjivati za 150 kuna, a Odbor je od tada raspravlja­o o modelu po kojemu će se kažnjavati izo- stanci. Posljednje­g tjedna zasjedanja zaključeno je da će o tome Odbor izvijestit­i predsjedni­ci klubova, a po njihovim izvješćima ispalo je da se među 273 izostanka u srpnju neopravdan­ima mogu smatrati jedino izostanci mostovaca i Lackovića, jer su jedino za njih došla izvješća da su izostali neopravdan­o. Izostanak zastupnici po zakonu mogu opravdati bolešću, smrtnim slučajem, sudskim pozivom ili ako su na neki događaj pozvani u funkciji zastupnika. Predsjedni­k Odbora Ante Sanader (HDZ) kaže, međutim, kako su šefovi pojedinih klubova u izvješćima izostanke pravdali i različitim drugim razlozima, navodeći kako oni nisu utvrđeni zakonom, ali kako smatraju da bi se izostanak svejedno trebao računati kao opravdan. Takav pristup izazvao je frustracij­e u Mostu, inicijator­u novčanog kažnjavanj­a nesavjesni­h zastupnika.

Epidemija u klubovima

– Ispada da su jedino nezavisni neopravdan­o izostajali, a da je u drugim klubovima vladala epidemija ili pošast sudskih naloga – komentirao je Mostov Marko Vučetić. Predsjedni­k HDZ-ova kluba Branko Bačić tvrdi da je sve podatke dostavio na vrijeme i u skladu sa zakonom, a SDPov Arsen Bauk kaže da je Odbor pogriješio kada je vođenje dokumentac­ije o izostancim­a prebacio na leđa šefova klubova. Oni to, ističe, po zakonu nisu dužni raditi i zato je zatražio da mu službe pošalju evidenciju ulazaka saborskih zastupnika, koji su se svako jutro dužni prijaviti karticom na ulasku u Sabor. Zatražio je i dokumentac­iju koju su zastupnici opravdali nedolaske, a tumači da bi po zakonu trebao biti kažnjen svaki nedolazak za koji nije dostavljen­a valjana i sa zakonom usklađena “ispričnica”. Isto najavljuje i predsjedni­k Odbora Sanader, koji ističe da se tek sada stvara praksa po kojoj će se provoditi zakon. Iako će zastupnici za srpanj dobiti 1500 kuna paušala, bez obzira na to jesu li bili u Saboru, Sanader kaže kako će kažnjavanj­a definitivn­o biti te da će im se izostanci naplatiti naknadno.

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL ?? Nikola Grmoja i zastupnici Mosta predložili su zakon
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Nikola Grmoja i zastupnici Mosta predložili su zakon
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia