Večernji list - Hrvatska

Država će izgraditi cestu do Zagvozda

- Slavica Vuković

Predsjedni­ca RH bila je jučer u Imotskom na proslavi Dana grada i 300. obljetnici oslobođenj­a Imotskog od Turaka slavica.vukovic@vecernji.net Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer je u Imotskom bila na proslavi Dana grada, blagdana Gospe od Anđela koji je ove godine iznimno svečan jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenj­a Imotskog od Turaka. – Malo je naroda čija je povijest tako burna, ispunjena beskrajnim bitkama i žrtvama za opstanak, slobodu i emancipaci­ju. Samo u prošlom stoljeća morali smo izdržati tri strašna rata, ali najveću je žrtvu trebalo podnijeti u tri stoljeća obrane od Osmanlija. Blagdan Gospe od Anđela upisan je zlatnim slovima u povijest jer je to bio dan oslobođenj­a Imotskog – rekla je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Imotskog K. Grabar-Kitarović. – Prošla su tri stoljeća i davni su ratovi povijest iz koje moramo uči- ti. Ona nas uči kolika je vrijednost mira koji stalno moramo nadograđiv­ati na temeljima ravnopravn­osti i međusobnog uvažavanja vjera i naroda. U demokratsk­oj Hrvatskoj postigli smo u tome mnogo stvorivši životno ozračje ravnopravn­osti za sve naše građane – rekla je Grabar-Kitarović i dodala kako sjećanje na prošlost ima smisla ako otvara vidike budućnosti. – U žarištu politike mora biti stvaranje takve gospodarsk­e politike koja će svakom hrvatskom građaninu omogućiti sigurnu egzistenci­ju u Hrvatskoj. Na žalost, Imotski nije dosad bio u žarištu tih nastojanja. To treba priznati i ispraviti. Ne zaboravimo da su se Imoćani, iako ovaj kraj nije bio zahvaćen velikosrps­kom agresijom, spremno odazvali pozivu domovine, mnogi položivši život.. Ime Imotske bojne budi respekt, ponos i divljenje. To je razlog više da otvorimo projekt gospodarsk­e obnove i demografsk­og oživljavan­ja – istaknula je Grabar-Kitarović. Rekla je kako je razgovaral­a s ministrom Goranom Marićem koji joj je obećao kako će uskoro na Grad Imotski biti preneseni objekti stare duhanske stanice na Dogani i ministrom Olegom Butkovićem koji joj je rekao kako je cesta Imotski – Zagvozd, spoj na A1, ušla u četverogod­išnji plan Vlade za građenje cesta. – Uvjerena sam da ćemo nakon izgradnje te ceste o Imotskom govoriti kao o hrvatskoj Provansi – poručila je Grabar-Kitarović.

 ??  ?? IZLOŽBA OLDTIMERA U Imotskom predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović prisustvov­ala je svečanoj sjednici Gradskog vijeća i razgledala izložbu starih Mercedesa.
IZLOŽBA OLDTIMERA U Imotskom predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović prisustvov­ala je svečanoj sjednici Gradskog vijeća i razgledala izložbu starih Mercedesa.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia