Večernji list - Hrvatska

CA će zbog štrajka unajmiti avione i posade

Uprava avioprijev­oznika najavljuje da će spriječiti štetu na vrhuncu sezone

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Zrakoplovn­i stručnjak Alen Šćuric kaže da je u ovo vrijeme teško nabaviti zrakoplove i da je to ekstremno skupo Štrajk u Croatia Airlinesu koji je najavljen za utorak mogao bi dovesti do kolapsa u zračnom prometu s obzirom na to da je srce turističke sezone. Hrvatski nacionalni prijevozni­k sudjeluje na hrvatskom tržištu zračnog prometa s udjelom od 30 posto, a prosječno dnevno ima 105 letova. Na vrhuncu turističke sezone zrakoplovi CA dnevno prevezu i 10.000 putnika. Za vrijeme štrajka pak mora se osigurati normalno odvijanje trećine letova.

Putnici im najvažniji

Direktor CA Krešimir Kučko jučer je procijenio da će od 300-tinjak pilota i stjuardesa te kompanije štrajkati njih 50 do 100 te je najavio da će unajmiti avione s posadom kako bi se osigurao neometani prijevoz putnika u udarnom tjednu i mjesecu turističke sezone. Kučko je kazao da su CA putnici najbitniji i da u kompaniji ne žele da ijednom od njih propadne godišnji odmor ili bilo koje drugo putovanje u našu zemlju jer se, kako je kazao, manji dio zaposlenik­a odlučio na štrajk. Koliko će aviona s posadama unajmiti, nije rekao, uz objašnjenj­e da se još ne zna koliko će letačkog osoblja štrajkati. No procijenio je da će zbog toga kompanija imati višemiliju­nske štete po svakom danu štrajka. Podsjetio je da je za prošlog štrajka, 2013. godine kompanije uspjela 85 posto putnika prevesti po redu letenja, a ostatak uz kašnjenja. No Kučko je ipak upozorio da štrajk najavljen u sredini sezone može nepovratno ugroziti ugled CA i Hrvatske kao turističke destinacij­e. – Ovaj štrajk može izazvati kolaps u zračnom prijevozu – upozorio je Kučko. Štrajkovi usred sezone nisu rijetkost u svijetu. British Airways se tako početkom srpnja suočio s dvotjednim štrajkom svog kabinskog osoblja. A da će štrajk najavljen za utorak u CA izazvati kaos, siguran je stručnjak za zrakoplovs­tvo Alen Šćuric. On kaže da je u ovo vrijeme jako teško nabaviti avione s posadom jer sad svi lete sa 110 posto svojih kapaciteta. – Vrhunac je sezone i svi zrakoplovi su dosad iznajmljen­i. Postoje tvrtke koje imaju avione spremne za najam kad nekome ispadne zrakoplov iz flote, ali taj najam je ekstremno skup – kaže Šćuric. On smatra da CA neće moći pomoći ni partneri iz Star Allinacea jer su i njihovi zrakoplovi puni pa neće moći preusmjera­vati putnike na njihove letove.

Troškovi kompenzaci­je

Isto tako teško će putnike preusmjera­vati i na autobusne linije jer su i one sad popunjene 100 posto. Šćuric objašnjava da je za prošlog štrajka 2013. koji je bio u svibnju, CA trebala unajmiti manje zrakoplova s posadom nego što će to biti slučaj sada kad su avioni puni. On ističe da će kompanija imati i velike troškove zbog kompenzaci­je putnicima za otkazane letove, a one iznose od 250 do 600 eura po putniku.

 ??  ?? Direktor Croatia Airlinesa Krešimir Kučko
Direktor Croatia Airlinesa Krešimir Kučko
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia