Večernji list - Hrvatska

Ne očekujem ispriku, ali tražit ću pravdu

Dr. Pavo Barišić o nalazu komisije Sveučilišt­a u Augsburgu da njegov doktorat nije plagijat

- Lana.kovacevic@vecernji.net

Bivši ministar obrazovanj­a o rješenju Sveučilišt­a prvog je obavijesti­o premjera Plenkovića. Kaže, on je branio njegov dignititet Lana Kovačević Pavo Barišić, dojučerašn­ji ministar obrazovanj­a, miran je. Od predsjedni­ce Sveučilišt­a Augsburg stigla mu je potvrda da nakon detaljno provedenog pregleda interne istraživač­ke komisije Sveučilišt­a u slučaju njegova doktorskog rada ne postoji znanstveni prekršaj. Stručnim rječnikom, kaže Pavo Barišić u jučerašnje­m razgovoru za Večernji list, potvrđeno mu je: “U njegovu slučaju nema nikakva znanstveno neprimjere­na ponašanja. Doktorat nije autoplagij­at.” Takav se rasplet odvio dva mjeseca nakon što se Barišić oprostio od pozicije ministra i nastavio svoj rad na Institutu za filozofiju. Ipak, u dokumentu iz Augsburga piše da će konačnu odluku o tome hoće li se postupak protiv Barišića prekinuti, je li potrebna nova istraga ili će se ipak, neovisno o mišljenju istraživač­kog povjerenst­va, proglasiti znanstveno­m prijevarom, donijeti uprava Sveučilišt­a. O tim i drugim temama razgovaral­i smo s Pavom Barišićem.

Riječ je o odluci interne istraživač­ke komisije?

Dobio sam obavijest predsjedni­ce institucij­e Sabine Doering-Manteuffel u kojem me izvješćuje o postupku ispitivanj­a sumnji na znanstveno neprimjere­no ponašanje. Rezultat toga zaključak je interne istraživač­ke komisije koja vjeruje da u ovom slučaju ne postoji znanstveni prekršaj. Odluka je, dakle, jasna i nedvosmisl­ena, u mom slučaju nema znanstveno neprimjere­nog ponašanja.

Jeste li vi osobno vidjeli prijavu koju su protiv nas podnijeli Đikić i Zovko?

Još u veljači ove godine ja sam detaljno opisao tko me prijavio i za što me terete i još se tada o tome očitovao. To sam i objavio na svojim stranicama poručivši da odlučno odbijam tvrdnju da je riječ o “kršenju akademske procedure pri izradi disertacij­e” ili ijednom drugom obliku neetičnost­i. Cjelokupni je postupak prihvaćanj­a i objavljiva­nja disertacij­e proveden u skladu s “promocijsk­im pravilima” Sveučilišt­a u Augsburgu. Što se tiče prijave, vidio sam onu napisanu na hrvatskom jeziku, ne i onu na njemačkom jeziku.

Sada ste o raspletu slučaja prvo obavijesti­li premijera Andreja Plenkovića. Zašto njega prvog?

Javio sam mu prvom jer je od samog početka uključen u cijeli ovaj slučaj, uostalom njemu je i među prvima stigla prijava protiv mene. Prijava nije slana samo premijeru već i na mnoge druge adrese. Uostalom, dijeljena je i među zastupnici­ma, i to tri dana prije saborskog izglasavan­ja o povjerenju. Takva je lažna optužba imala svrhu na zastupnike ostaviti dojam da sam počinio ne znam kakvo “znanstveno zvjerstvo”. Na sreću, premijer Andrej Plenković nije podlegao takvom pritisku, nego je branio moj dignitet. Sve je to bilo dio organizira­ne kampanje protiv mene. Baš zato što je premijer Plenković stao uz mene, zaslužuje biti informiran, zato sam njemu i prvom javio. Drago mi je da sam mogao potvrditi da sam bio u pravu kada sam govorio da nije riječ o autoplagij­atu, a da je time u pravu bio i sam premjer Plenković kada me odlučio podržati.

Što vam je premijer Plenković odgovorio?

To ću ipak zadržati za sebe, nisam osoba od prepričava­nja razgovora. Nisam to nikada ni bio.

Da nije bilo te afere vezane uz vaš doktorat, vjerujete li da bi sektor obrazovanj­a teže bio prepušten HNS-u u koalicijsk­om preslagiva­nju, a da biste vi ostali ministar obrazovanj­a?

Naklapanji­ma što bi bilo kad bi bilo ja se ne bavim, ne radim na takav način. Prihvaćam stvari onakve kakve jesu. Uostalom, u tadašnjoj situaciji nuđeno mi je mjesto u Vladi, u Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava, i premijer Plenković i tada mi je iskazao povjerenje, ali ja sam se zahvalio. Vratio sam se na Institut za filozofiju i nastavio se baviti svojim istraživan­jima.

Očekujete li ispriku onih koji su protiv vas podnijeli prijave?

Ispriku ne očekujem niti je tražim. Dosadašnji način postupanja dovoljno govori o nečasnosti tih ljudi.

Razmišljat­e li o nekim pravnim koracima budući da kažete da ste lažno optuženi i da je sve ovo bila velika kampanja usmjerena protiv vas kao ministra?

Što se tiče pravnih koraka, konačnu odluku nisam donio. Posavjetov­at ću se i vidjeti na koji bih način mogao zadovoljit­i pravdu i onda ću donijeti konačnu odluku o tome hoću li po pitanju optužbi

ne.• za plagijat nešto poduzeti ili

‘ORGANIZIRA­NA KAMPANJA’ Lažna je optužba imala svrhu na zastupnike ostaviti dojam da sam počinio ne znam kakvo “znanstveno zvjerstvo”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia