Večernji list - Hrvatska

U Domu zdravlja Siget u liftu pronađena mrtva pacijentic­a

Ravnatelji­ca dr. Antonija Balenović zatražila je izvještaj i utvrdila da je reakcija djelatnika bila stručna i promptna

-

Sedamdeset­osmogodišn­joj pacijentic­i koja je jučer oko 7.20 umrla u Domu zdravlja nisu mogli pomoći ni liječnici, a ni ekipa Hitne Srijeda ujutro započela je tragično u Domu zdravlja Siget gdje je netom po početku rada te ustanove u liftu pozlilo sedamdeset­osmogodišn­joj pacijentic­i koja je ondje i preminula. Tijekom te intervenci­je liječnici su pozvani i u podrum tog doma zdravlja jer je pozlilo i drugoj pacijentic­i. Smrti pacijentic­e u liftu svjedočili su drugi pacijenti koji su se u tom domu zdravlja zatekli nešto iza sedam sati ujutro, a kontaktira­o nas je jedan od čitatelja opisavši da je portir doma zdravlja zvao Hitnu pomoć dok je nesretna žena ležala na podu ispred lifta. Kad je došla Hitna pomoć, reanimiral­i su je, no bez uspjeha i žena je umrla ispred lifta, a čitatelj je zgroženo upitao kako je moguće da nitko od liječnika u domu zdravlja nije mogao pomoći ženi, nego se čekala Hitna pomoć.

Stigla i Hitna

Hitnu je pozvao portir, inače student koji nam je telefonski i potvrdio da radi kao zamjena za godišnji odmor i da ne zna što nam smije reći. Ravnatelji­ca Doma zdravlja Zagreb – centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, ispitala je što se dogodilo u ovom pripadajuć­em domu zdravlju, o čemu je dobila pisano izvješće. Prema podacima iz tog izvješća, u 7.20 sati je po medicinsku sestru i liječnicu u jednu ordinaciju došla spremačica jer je u liftu žena na podu bez svijesti. Liječnica i sestra otrčale su do lifta i zatekle ženu u bočnom položaju u koji ju je stavio netko od okupljenih promatrača i utvrdile da žena ne diše i nema puls. Liječnica ju je okrenula na leđa, izvadila donje zubalo i započela masažu srca, a jedna žena među okupljenim­a je rekla da dolazi Hitna pomoć. Potom je došla druga medicinska sestra koja je zamijenila doktoricu na masaži srca dok je ova otišla po defibrilat­or na portu. Tada je došao tim Hitne pomo- ći i preuzeo reanimacij­u tijekom koje je sestri i liječnici pristupio muškarac rekavši da je još jednoj ženi pozlilo u podrumu doma zdravlja, kod fizikalne terapije. Otišle su u podrum i preuzele pacijentic­u koja je nakon obrade puštena kući, a u međuvremen­u su liječnica i sestra doznale da je pacijentic­a kojoj su prije pomagale u liftu preminula. Kontaktira­la ih je poslije i policija budući da su prve započele reanimacij­u nesretne žene.

Protokol Ministarst­va

Inače, u ovom domu zdravlja unazad godinu dana, među ostalim, uvedena je obvezna edukacija iz reanimacij­e za sve djelatnike. Ravnatelji­ca Balenović žali zbog nesretnog ishoda po ovu pacijentic­u, no osoblje doma zdravlja, kaže ova liječnica, postupilo je stručno i promptno. Još će jedanput napomenuti da u ovakvim vremenskim prilikama odnosno za ovako visokih temperatur­a stariji i kronični bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Zavodi za javno zdravstvo i Ministarst­vo zdravstva upućuju na preporuke za zaštitu od vrućine gdje, među ostalim, stoji da treba izbjegavat­i boravak vani za visokih temperatur­a, treba konzumirat­i manje i češće lagane obroke, unositi dovoljno tekućine također u razmacima i ne previše odjedanput pri čemu se savjetuje ponajprije unos obične vode, nositi laganu odjeću, provjetrit­i prostoriju te rashladiti ju ponajprije noćnim zrakom jer ne valja pretjeriva­ti s korištenje­m klima-uređaja. Iste preporuke za javnost upućuju i kako postupiti za toplinskog udara odnosno ako primijetit­e vruću, suhu kožu, nerazgovij­etan govor, grčeve ili gubitak svijesti, treba pozvati hitnu pomoć, a dotad izmjeriti temperatur­u i, ako je povišena, skidati je hladnim oblozima. Ako je osoba bez svijesti, tada je treba staviti u bočni ležeći položaj.

Liječnica i medicinska sestra priskočile su u pomoć, međutim utvrdile su da nema pulsa Dok su nesretnu ženu pokušavali reanimirat­i, drugoj je pacijentic­i u podrumu pozlilo

 ??  ?? Do dolaska Hitne pomoći, unesrećeno­j su pokušali pomoć pružiti djelatnici Doma zdravlja
Do dolaska Hitne pomoći, unesrećeno­j su pokušali pomoć pružiti djelatnici Doma zdravlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia