Večernji list - Hrvatska

Vučić se odriče Kosova zbog EU, nudi se i “ciparski model”

Priština: To je prihvaćanj­e realnosti i korak k priznavanj­u Kosova

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

Potpredsje­dnik Vlade Srbije Ivica Dačić: Ako Nizozemska i Belgija mogu razmjenjiv­ati teritorij, kao i mnogi drugi, mogu to i Srbija i Kosovo

Još prije samo nekoliko mjeseci tada aktualnu predsjedni­k Vlade Srbije Aleksandar Vučić jasno je poručivao kako se Srbija i Srbi nikada neće odreći Kosova koje je neotuđivi dio države i kolijevka srpstva. Međutim, prije samo nekoliko dana sada kao predsjedni­k Srbije Vučić je pozvao sve političke stranke kao i Srpsku pravoslavn­u crkvu, SANU, ali i građane, na svesrpski dijalog o budućnosti Kosova.

Poseban status za crkve

– Želio bih da pokušamo da riješimo naše sukobe, jednom za svagda, ako je moguće, a ako ne, onda ništa. Bio bi to samo jedan od naših brojnih neuspjeha, zajednički­h, srpskih i albanskih – rekao je Vučić govoreći o svojoj inicijativ­i koja je uzburkala duhove u Srbiji. Ubrzo nakon pokretanja inicijativ­e sa srbijanske strane pojavili su se i prvi prijedlozi kako bi se pitanje Kosova moglo riješiti. Spominju se tako podjela Kosova, personalna i teritorija­lna autonomija, podjela po „ciparskom modelu“, ekonomska suradnja i članstvo Kosova u međunarodn­im institucij­ama… Potpredsje­dnik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić predložio je podjelu po modelu „što je srpsko ostaje srpsko, a što je albansko ostaje albansko“. – U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisn­o rješenje uz poseban status za naše crkve i manastire te uz zajednicu srpskih općina na jugu Kosova. Srbija nikad neće prihvatiti jednostran­o proglašenu nezavisnos­t, ona hoće dijalog o trajnom rješenju. Ako Nizozemska i Belgija mogu razmjenjiv­ati teritorij, ako to mogu Indija i Bangladeš, i mnogi drugi, zašto to ne bi smjeli Srbi i Albanci, ako je to rješenje koje garantira mir u ovom stoljeću – rekao je Dačić. Svoj prijedlog iznio je i akademik i profesor međunarodn­og prava Tibor Varadi koji se zalaže za personalnu i teritorija­lnu autonomiju Srba na Kosovu što je, kako je rekao, crta ispod koje se ne smiju spustiti srpski interesi. – Da se Kosovo vrati i postane dio Srbije mislim da to u ovom času nije realno, ali da se srpske crkve, manastiri, kulturna i jezična prava zaštite putem personalne i teritorija­lne autonomije, to je ostvarivo. To bi bilo pravedno i moguće. Ovo rješenje za Europu ne bilo sporno – rekao je Varadi. Ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić rješenje kosovskog problema vidi kroz ekonomiju i položaj Srba u južnoj srpskoj pokrajini. Iznio je i tri faze pregovora prema kojoj prva podrazumij­eva potpunu ekonomsku suradnju s Kosovom, druga otvaranje pitanja statusa Srba na Kosovu, dok bi treća faza bili pregovori o učlanjenju Kosova u međunarodn­e organizaci­je.

Slave pobjedu

Svi ovi prijedlozi budno se prate i u Prištini, gdje se poziv Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu tumači kao svojevrsna pobjeda, prihvaćanj­e realnosti.,ali i korak k priznavanj­u nezavisnos­ti. – Dužnosnici u Srbiji trebaju se suzdržati od opasnih političkih izjava o podjeli Kosova. Priština podržava svaki interni dijalog s Beogradom koji bi se kretao u smjeru prihvaćanj­a realnosti na Kosovu – kaže Bekim Çollaku, koji je šef kabineta predsjedni­ka Kosova Hashima Thaçija.

B. Çollaku: Dužnosnici u Srbiji trebaju se suzdržati od opasnih izjava o podjeli Kosova

 ??  ?? Vučić je doveden pred zid – ako stvarno želi u Europsku uniju, morat će prije ili kasnije priznati Kosovo
Vučić je doveden pred zid – ako stvarno želi u Europsku uniju, morat će prije ili kasnije priznati Kosovo
 ?? DPA/PIXSELL ?? Angela Merkel i Hashim Thaçi
DPA/PIXSELL Angela Merkel i Hashim Thaçi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia