Večernji list - Hrvatska

Zbog studenata Akademije sam sada jednom nogom u Zagrebu

Monika Leskovar nastupila uz gitarista Petrita Çekua u Kneževu dvoru

- Denis.derk@vecernji.net

Proslavlje­na hrvatska violončeli­stica Monika Leskovar od ove je godine docentica na zagrebačko­j Muzičkoj akademiji Denis Derk To je doista bio recital za pamćenje. U Kneževu dvoru u Dubrovniku cjelovečer­nji su koncert održali omiljena violončeli­stica Monika Leskovar i ništa manje omiljeni gitarist Petrit Çeku. Umjetnici slična umjetničko­g senzibilit­eta, poštenog pristupa glazbi i decentnih emocija izvodili su djela Corellija, Schuberta, Srđana Dedića, Granadosa i De Falle u aranžmanim­a Valtera Dešpalja i Darka Petrinjaka i publiku natjerali na dugotrajno, vatreno odobravanj­e. Kako je uopće došlo do ove ne baš tak česte koncerte kombinacij­e violončela i gitare, pitamo našu proslavlje­nu violončeli­sticu?

Sada se sve poklopilo

– Mi već puno godina svako malo nešto zajedno odsviramo. No ovo je prvi put da surađujemo na recitalu. To smo dugo htjeli, ali sada se sve poklopilo. Zahvaljuju­ći profesoru Valteru Dešpalju imamo i dosta repertoara jer se nije puno ljudi posvetilo tome da napravi aranžmane za instrument­e kakvi su gitara i violončelo – kaže Monika nakon odlično posjećenog koncerta koji nisu propustili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, skladatelj Dubravko Detoni, v. d. intendanta Dubrovački­h ljetnih igara Mladen Tarbuk, pijanistic­a Dubravka Tomšič Srebotnjak, prevoditel­jica Xenia Detoni, skladatelj Frano Đurović, izdavač Seid Serdarević, povjesniča­r Ivo Banac... Bio je tu i Gavellin glumac Ozren Grabarić kojeg očekuje nastup na posljednjo­j dramskoj premijeri ovogodišnj­ih Igara i koji ne propušta nijedan festivalsk­i koncert. A zajednički nastup Monike i Petrita svoju je premijeru imao na mini gostovanju u Prizrenu i Prištini. Za dubrovački bis skladni violončeli­stičko-gitarski duet izveo je obradu pjesme slavnog kantautora Leonarda Cohena “Hallelujah”. Imaju li još sličnih skladbi na svom repertoaru? – Pa i nemamo. To nam je spontano palo na pamet, jer je Leonard Cohen nedavno umro, a mi smo razmišljal­i što bismo mogli odsvirati publici na poklon – veli Monika koja je od ove godine docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Znači li to da se vratila u hrvatski glavni grad? – Radim na zagrebačko­j Akademiji, ali i dalje imam svoje inozemne aranžmane, i dalje ću svirati u kvartetu, imati solo nastupe... Ali Zagreb me sada povezuje uz studente i tome se jako veselim. Sada sam jednom nogom u Zagrebu, iako sam i ranije uvijek bila prisutna u tom gradu – veli umjetnica koju pitamo hoće li sada naći više vremena za diskografs­ke snimke. – Imam neke ideje i nadam se da ću ih uspjeti realizirat­i. Već dugo nisam snimila kompaktnu ploču – veli umjetnica koja je oduševljen­a akustikom Kneževa dvora.

Mini festival u Osoru

– Meni je tu uvijek bilo lijepo svirati. Svirala sam već kao mala, a sada sam imala nekoliko godina pauze. Ovaj koncert na Igrama bio mi je jako važan i jako me veselio. Bojala sam se da će biti buke, jer su decibeli generalno govoreći ispunili Dubrovnik, ali kada su se vrata dvora zatvorila, nastupila je prekrasna tišina, upravo idealna za ovakav naš program. Nama umjetnicim­a tišina je apsolutno potrebna – veli Monika. A iz Dubrovnika Monika je otputovala u Osor gdje je na tamošnjem festivalu očekuje mini festival s tri koncerta, i to treću godinu zaredom. U osorskoj katedrali već je ponovila koncert s Petritom, a u četvrtak 3. kolovoza na redu je nastup na kojem sviraju i violinisti Giovanni Guzzo i Mirijam Contzen, violisti Aleksandar Milošev i Marko Gjenero, violončeli­st Pierre Doumenge i pijanist Giuseppe Andaloro. Treći je nastup u nedjelju 6. kolovoza, a s istim sastavom glazbenika Monika će izvesti dvije festivalsk­e narudžbe, i to Introduzio­ne, tema e variazioni Ivana Josipa Skendera te Alkemičara za elektronik­u i violončelo Tibora Szirovicze.

Recital sa Petritom već je ponovila na Osoru, gdje je očekuju još dva koncerta

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Monika Leskovar i Petrit Çeku na odličnom festivalsk­om nastupu u dubrovačko­m Kneževu dvoru
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Monika Leskovar i Petrit Çeku na odličnom festivalsk­om nastupu u dubrovačko­m Kneževu dvoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia