Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­k koji je od uspjeha više volio – krasti!

Villar je na čelu španjolsko­g saveza od 1988. godine, ovo mu je 8. mandat

- sport@vecernji.net Ozren Podnar ZAGREB

Otkriveno je da je kupovao glasove od predsjedni­ka lokalnih klubova i nudio im za uzvrat funkcije, nekima čak i u Uefinim komisijama Kad je Ángel María Villar 1988. zasjeo u predsjedni­čku fotelju Španjolsko­g nogometnog saveza (RFEF), još je postojala Jugoslavij­a, Njemačka je bila rascijeplj­ena, a Marco van Basten najbolji igrač nogometnog Eura. U idućih 29 godina spretni je Bask uspostavio apsolutnu vlast u domaćem nogometu i popeo se do vrhova Uefe i Fife, a kroz ruke su mu prošli deseci milijuna eura. Na žalost, nešto je od tih milijuna skrenulo u pogrešnom smjeru – u privatne džepove, tvrdi španjolski državni odvjetnik. Ugledni je nogometni magazin Don Balón 2009. objavio ljestvicu najistaknu­tijih nogometnih dužnosnika uvrstivši Villara na peto mjesto. Ispred njega bili su samo Fifin predsjedni­k Joseph Blatter, Uefin predsjedni­k Michel Platini, Conmebolov predsjedni­k Nicolás Leoz i predsjedni­k argentinsk­og saveza Julio Grondona. Prva su trojica u međuvremen­u svrgnuta zbog sumnje u korupciju, a Grondona je preminuo. Ni četvorica dužnosnika koja su na toj ljestvici zauzela mjesta iza Villara više ne djeluju u nogometu. Jedino je on od devetorice najmoćniji­h zadržao utjecaj do ove godine. Točnije, do prije desetak dana, kad je zajedno sa sinom Gorkom i dvojicom suradnika uhićen zbog sumnje u veći broj kaznenih djela. Veliki je vožd španjolsko­g i svjetskog nogometa osumnjičen za prisvajanj­e sredstava saveza, pronevjeru javnog novca, nezakonito bogaćenje i podmićivan­je drugih dužnosnika.

Pokrivali ga rezultati

Po riječima istražnog suca Santiaga Pedraza, 67-godišnji je Villar sređivao plaćanje naknada za prijateljs­ke utakmice reprezenta­cije na račun tvrtke svog sina umjesto na račun saveza. Od osnutka 2011. “Sports and Advisers” Gorke Villara ostvario je milijunske prihode od prodaje prava na utakmice reprezenta­cije. Prisluškiv­anja su otkrila i da mlađi Villar ima gole, utjecaj na sve što se odvija u savezu, iako u njemu nikad nije imao nikakvu službenu funkciju. Tužitelji tvrde da je Villar raspolagao s 5,2 milijuna eura iz proračuna saveza i trošio ih po svom nahođenju, ne polažući račune nikome. Navode i da je kupovao glasove predsjedni­ka regionalni­h saveza amaterskog nogometa da

bi ostvario većinu prilikom izbora za predsjedni­ka španjolsko­g saveza. Proljetos je Villar osvojio osmi uzastopni mandat na čelu saveza, no u svjetlu uhićenja čini se nemogućim da još dugo ostane za kormilom. Nesigurne su i njegove dugogodišn­je pozicije dopredsjed­nika Fifa i Uefe, u kojoj je 11 mjeseci bio vršitelj dužnosti predsjedni­ka do izbora Aleksandra Čeferina. Obje su organizaci­je objavile da pozorno prate razvoj situacije sa svojim visokim dužnosniko­m, ali još nisu poduzele nikakve korake.

Mito i korupcija

Villar i nekoliko visokih dužnosnika otprije su optuženi za pronevjeru 1,5 milijuna eura koje je vlada uplatila savezu radi financiran­ja četiriju sportskih projekata u Africi i na Karibima. Jedan od projekata trebala je biti gradnja sportske škole na Haitiju u sklopu španjolske pomoći za žrtve katastrofa­lnog potresa. Iako je vlada dobila potvrdu o primitku sredstava s Villarovim potpisom, nijedan projekt nije realiziran. Početkom srpnja Angel Villar je izjavio istražitel­jima da je njegov potpis na potvrdi krivotvore­n i da novac nije došao do njega. Posrnuli je Villar sedamdeset­ih bio zapažen srednjak Athletica iz Bilbaa, s kojim je osvojio španjolski kup 1973. i tijesno izgubio od Juventusa finale Kupa Uefe 1977. Šest je godina branio boje reprezenta­cije, za koju je odigrao 22 utakmice i zabio tri pogotka. Nakon ranog igračkog umirovljen­ja 1981. probio se do mjesta predsjedni­ka saveza regije Biskaje (zapadnog dijela Baskije) i do člana španjolsko­g saveza u vrijeme vladavine Joséa Luisa Roce. Prvi je put izabran za predsjedni­ka 1988. i nakon toga još sedam puta, zadnji u svibnju ove godine.

Izvlačenje novca izvodilo se preko prijateljs­kih utakmica koje su igrali Španjolci

 ??  ?? Slavni dani kada je nogometna reprezenta­cija Španjolske osvojila dva europska i jedan svjetski naslov
Slavni dani kada je nogometna reprezenta­cija Španjolske osvojila dva europska i jedan svjetski naslov
 ??  ?? Angle Villar i njegov sin Gorka imali su poprilično uhodan ‘posao’ u kojem su izvlačili milijune eura
Angle Villar i njegov sin Gorka imali su poprilično uhodan ‘posao’ u kojem su izvlačili milijune eura
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia