Večernji list - Hrvatska

Rasprodani svi dresovi, šalje li Zekić Cocua na burzu?

Zekić: Kod nas se često igraju povijesne utakmice! Ali ova doista jest takva. Tko zna kada će se opet ukazati ovakva prilika

-

Od 2009. godine i Slavije nije bilo ovakve utakmice kao što je ogled Osijeka i PSV-a (20.30 sati, HNTV). Gol prednosti, pun stadion i slavni suparnik Gradimir Đukarić Osijek ponovno živi za nogomet. Još od slavne utakmice protiv praške Slavije u jesen 2000. grad nije bio u takvoj nogometnoj groznici. Dan i pol uoči utakmice prodano je nešto više od 11.000 ulaznica, a redovi pred blagajnom stadiona i dalje nisu ništa manji, ali samo za mjesta na velikoj zapadnoj tribini jer su ulaznice za sve ostale zone stadiona već prodane. Dan-dva, do srijede poslijepod­ne, čak ni nove bijelo-plave garniture dresova nije bilo u prodaji u službenoj klupskoj trgovini jer su svi bili rasprodani!

Smiriti uzburkane emocije

U vrijeme dok je trener PSV-a u Phillip Cocu organizira­o posljednji trening svoje momčadi uoči utakmice, zvučna kulisa bila mu je navijački karusel Osijekovih navijača koji je defilirao gradom. Bila je to bučna dobrodošli­ca za ono što mu se sprema sutra, a to je pun stadion. Krilatica “Pokrenimo grad”, pod kojom su novi vlasnici kluba prije godinu i pol preuzeli Osijek, opipljivij­a je nego ikad prije. Uoči utakmice karijere ove generacije bijelo-plavih trener Osijeka Zoran Zekić prihvatio se uloge psihologa, igračima ne dozvoljava da polete u euforiji. – Ne možemo pobjeći od činje- nice kako je ovo za nas povijesna utakmica. Moja najveća uloga sada je da spuštam euforiju, smirujem emocije i da što bistrije glave uđemo u utakmicu – posvjedoči­o je Zekić koji bi Phillipu Cocuu mogao potpisati otkaz. Nizozemski mediji, naime, naveliko pišu kako će utakmica u Gradskom vrtu treneru PSV-a biti sudbonosna, u slučaju poraza i posljednja na klupi nizozemsko­g velikana. Trenera Osijeka problemi rivala ne zanimaju, ima on i dovoljno svojih briga. – Imamo malih problema s dvojicom-trojicom nogometaša koji vuku ozljede još iz Eindhovena i upitni su za utakmicu – požalio se Zekić koji je imena za utakmicu upitnih nogometaša zadržao za sebe. Bude li zdravstven­i bilten dozvoljava­o, na teren će istrčati istih 11 junaka pobjede u Philips Areni. – Imamo 1:0, ali taj rezultat nećemo braniti. Bit će nam teže nego u Eindhovenu, ali ne smijemo si dozvoliti nervozu, jako će biti bitno kako ćemo ući u utakmicu i koliko će nam to dati samopouzda­nja – kaže Zekić. Pet puta je PSV u nokaut-fazi Uefinih natjecanja prvu utakmicu izgubio kod kuće i pet puta je ispao! Neće valjda Osijek pokvariti takvu tradiciju. Među 58 trenera u 3. pretkolu kvalifikac­ija za Europsku ligu trojica su hrvatskih, a među njima čak dvojica Osječana. Zoran Zekić i Nenad Bjelica. I obojici su prepreke za play off nizozemske momčadi. Odjeci senzaciona­lne pobjede iz Eindhovena čuli su se do Poljske, a Bjelica vjeruje kako ova generacija bijelo-plavih može nadmašiti euro slavu one njegove iz jeseni 2000.

Bjelica: Zekić sjajno radi

– Osijek je već u ovoj utakmici pokazao kako može biti senzacija i da može pobijediti PSV. Iako, uzvrat će biti teži od prve utakmice, jer u Eindhovenu su igrali bez opterećenj­a, ali ja vjerujem u Osijek – komentira Bjelica. S trenerom Osijeka Zoranom Zekićem kratko je dijelio svlačionic­u u matičnom klubu i to u premijerno­j sezoni Prve HNL 1992./93. Tada su bili mlade Osijekove nogometne nade, a četvrt stoljeća poslije jedni od najperspek­tivnijih hrvatskih trenera mlađe generacije. – Zekić pokazuje veliku trenersku kvalitetu, Osijek je podigao ne na višu razinu, već na respektabi­lan nivo. Vjerujem kako može napraviti puno toga u trenerskoj karijeri. I Bjelica sa svojim Lechom ima odličnu priliku za plasman u play off Europske lige. Njegov Lech je iz Utrechta donio 0:0. – Defenzivno smo odigrali odličnu utakmicu. Bit će to otvoren meč, ali mislim da su naše šanse za prolazak realan odigramo li utakmicu na razini one u Utrechtu – kazao je Bjelica.

Pet puta PSV je gubio u pretkolima kod kuće i pet puta ispao. Neka tako bude i danas

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Rasprodan Gradski vrt, Osijek će imati sjajnu podršku
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Rasprodan Gradski vrt, Osijek će imati sjajnu podršku
 ??  ?? Philliph Cocu bi u slučaju poraza mogao biti bivši trener velikog nizozemsko­g kluba
Philliph Cocu bi u slučaju poraza mogao biti bivši trener velikog nizozemsko­g kluba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia