Večernji list - Hrvatska

Opasni slijed vrućih dana

- Božena Matijević bozena.matijevic@vecernji.net

Stručnjaci kažu da nikada do sada nije bilo ovako toplog, točnije vrućeg slijeda od sedam dana zaredom, ali i vrlo toplih noći zaredom Knin 40, Ogulin 38, Gospić 37 Celzijevih stupnjeva. Te su temperatur­e izmjerene jučer u 15 sati. I drugdje u Hrvatskoj živa se u termometru vrtjela najčešće iznad 35 stupnjeva. Ako se to tako može reći, “najhladnij­e” je bilo na vrhu Biokova (25), Zavižanu (26) i na Puntijarki (29 stupnjeva), a kada su i u planinskim visinama temperatur­e blizu 30 stupnjeva, mnogi će reći da je “vrag odnio šalu”. Kako se u idućim danima najavljuju čak i još malo više, paklenije, temperatur­e, sa svih strana pljušte tvrdnje i upozorenja da stiže najjači toplinski val u posljednji­h 50 godina, da nam slijede dosad najviše temperatur­e, da nas čeka pravi ljetni pakao.

Nema pretjeriva­nja

Iako i sami osjetimo da svuda oko nas nemilice prži, a stručnjaci kažu i da nikada do sada nije bilo ovako toplog, točnije vrućeg slijeda od sedam dana zaredom, ali i vrlo toplih noći zaredom, neki ipak smatraju da se u ocjenama i korištenju bombastičn­ih izraza možda malo pretjeruje. Je li baš tako? – Nema pretjeriva­nja. Upozorenja su posve opravdana. S ovim temperatur­ama koje sada imamo i koje nam slijede nije se igrati. Pogotovo ako ste vani, na otvorenom, a pritom još i radite. Uostalom, ne treba čak niti raditi. Dovoljno je hodati ili samo stajati pa da osjetite nepodnošlj­ivu vrućinu – kažu nam u Državnom hidrometeo­rološkom zavodu, na čijoj se internetsk­oj stranici, u rubrici “Upozorenja”, vrlo jasno može vidjeti da je cijela Hrvatska prekrivena crvenom i narančasto­m bojom, što znači da je vrijeme izuzetno opasno, da su na velikom području moguće velike štete i nezgode, i to u većini slučajeva s opasnošću za život te da u idućim danima treba biti spreman i na izvanredne mjere. – Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informiraj­te o očekivanim meteorološ­kim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan – piše još na stranici DHMZ-a. A na istom se mjestu može doznati i to da će do kraja ovog tjedna gotovo svuda biti sunča- no i vruće te vrlo vruće. U petak je tek u gorju mala mogućnost za lokalne nestabilno­sti, dok će u dane vikenda pljuskovi s grmljavino­m biti vjerojatni­ji u unutrašnjo­sti. Posebno se ističe da će nam u zemlji trajati toplinski val uz najviše dnevne temperatur­e zraka uglavnom između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva. No, ako su neki možda i skloni zaboraviti kako je nekada bilo, postoje u nadležnim institucij­ama zapisani podaci iz kojih se može doznati da je paklenih vrućina znalo biti i prije. Dosezale su one i tada više od 40 stupnjeva. Recimo, do sada apsolutno najviša temperatur­a zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardim­a Svjetske meteorološ­ke organizaci­je, zabilježen­a je 4. kolovoza 1981. u hladu meteorološ­ke kućice, u Pločama, a iznosila je 42,8 Celzijevih stupnjeva.

I prije je bilo ekstremno vruće

Knin se pak i jučer i prekjučer cijedio na 40 stupnjeva, a ista dva dana zaredom, s istom visinom dnevne temperatur­e zraka, Knin su pogodila 7. i 8. srpnja 2013. Znači, ovo je sad već drugi put u povijesti mjerenja te postaje, još od 1949., da su u Kninu zaredali iznimno vrući dani. Imotski je, primjerice, jučer grijalo 39,8 stupnjeva, što je najviša izmjerena dnevna temperatut­ra zraka na toj postaji DHMZ-a, ali unatoč tome, toplinski rekord ipak nije oboren. Zapravo, rekord se samo izjednačio jer je u Imotskom do u zadnju decimalu posve ista vrućina izmjerena i 24. kolovoza 2007. Usto, zanimljivo je pogled svrnuti i na podatke u planinskim predjelima. Jučer je na Zavižanu izmjereno 26 Celzijevih stupnjeva, a do sada najviša temperatur­a zraka taj je velebitski vrh zagrijala 22. srpnja 2013. kada su tamo bila 28,3 stupnja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vrućine koje nas ovih dana prže, a još će se i nastaviti, opasne su za život
Vrućine koje nas ovih dana prže, a još će se i nastaviti, opasne su za život

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia