Večernji list - Hrvatska

Koje je otoke otkrio Kolumbo i koje je prvo ime Rta dobre nade

-

Kristofor Kolumbo 3. kolovoza 1492. isplovio je iz Lisabona prema Indiji, ali u smjeru zapada. Njegovim otkrićima počelo je novo doba u svjetskoj povijesti

1. Portugalci su bili pioniri u pomorskim otkrićima i istraživan­jima. Duž zapadne obale Afrike osnovali su brojne trgovačke utvrde, a 1482. i prvu proizvodnu koloniju:

a) Obalu Bjelokosti zbog bjelokosti b) otočje Sveti Toma i Princip proizvodio je šećer c) Namibiju za dijamante

2. Bartolomeu Dias 1488. otkrio je put do istočne obale Afrike preko najjužnije točke koja danas nosi ime Rt dobre nade, ali Dias joj je dao ime:

a) Posrnuli rt b) Olujni rt c) Rt spasenja

3. Kristofor Kolumbo za svoju je prvu ekspedicij­u na put prema zapadu pomoć je zatražio od portugalsk­og, a zatim i od francuskog, engleskog i španjolsko­g kralja. Odbili su ga pa je podršku dobio od:

a) bogatog trgovca začinima b) svoje obitelji c) španjolske kraljice Izabele

4. Kolumbo je na prvo putovanje krenuo s tri broda. Njegov admiralski brod zvao se Santa Maria, drugi je bio Pinta, a treći se zvao:

a) Manuel b) Niña c) Cabal

5. Prvi otok na koji je naišao Kolumbo nazvao je San Salvador. U istom je pohodu pronašao još otočja iz skupine Bahama te:

a) Kubu i Haiti b) Barbados i Trinidad i Tobago c) Portoriko i Jamajku

6. Plovio je pokraj sjevernih obala Australije a da nije ni shvatio da je riječ o novom kontinentu, ali je otkrio otok kojem je dao ime Van Diemenova zemlja, koji je poslije po njemu dobio ime. On je:

a) Diego Dias b) James Cook c) Abel Tasman

7. James Cook 1770. godine uplovio je u uvalu na jugoistoku Australije. S njim je u ekspedicij­i bio i Joseph Banks koji je:

a) zabavljao posadu svirajući violinu b) opisao dotad neviđene vrste biljaka i životinja c) izazvao pobunu i potopio jedan brod

8. Prema legendi, Viking Erik Crveni otkrio je Grenland u 10. stoljeću. Otoku je dao ime Grenland:

a) kako bi lakše nagovorio stanovnike Islanda da ga nasele b) u čast svojoj ženi c) po vikinškom bogu koji je štitio putnike

9. Iz Amerike u Europu preneseni su puran, krumpir, kukuruz i duhan, a iz Europe u Ameriku vinova loza, pšenica, alkohol te:

a) kakaovac, sol i šećer b) konj, krava, svinja, ovca i koza c) zmije i golubovi

10. Portugalsk­i istraživač Pedro Alvares Cabral kopnu na koje je naišao 1500. dao je ime Otok plavog križa, a zapravo je otkrio:

a) Brazil b) Floridu c) Urugvaj Pripremio Marin Penavić

 ??  ?? Kolumbo je u starosti tražio da mu Španjolska da 10 posto od prihoda u kolonijama
Kolumbo je u starosti tražio da mu Španjolska da 10 posto od prihoda u kolonijama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia