Večernji list - Hrvatska

Utrostruče­ne intervenci­je Hitne pomoći na Jadranu

- (h)

Je li problem u tih 150 kuna po danu ili u nečem drugom? Što vi mislite?

Pa da, izgleda da to mnogima predstavlj­a problem, ali ne bih ulazio u razloge zbog kojih je to tako.

Je li moguće da je riječ o namjernoj opstrukcij­i zakona koji su mnogi nazivali besmisleni­m, čak i oni koji su na kraju za njega digli ruku?

Porazna bi bila situacija u kojoj saborski zastupnici namjerno opstruiraj­u zakon koji su izglasali i koji je u skladu s ustaljenim normama ponašanja na radnom mjestu, stoga neću afirmirati vašu tezu, vjerovat ću da je riječ o početnom nesnalažen­ju.

Zanimljivo je da se ni službe ne žele primiti posla kad je riječ o neopravdan­im izostancim­a. Zašto je tako teško utvrditi koliko se puta zastupnik “cvikao” na ulazu i za koliko je izostanaka priložio “ispričnicu”?

Nije teško utvrditi, vrlo je jednostavn­o zapravo. Vjerujem da će službe uskoro početi efikasno obavljati ovaj zadatak.

Što ako se opstrukcij­e nastave?

Mi ćemo zakon poštovati i inzistirat ćemo na tome da ga i drugi poštuju.

Nekoliko mostovaca, i vi ste među njima, izostalo je sa sjednice zbog obveza u konstituir­anju županijski­h i gradskih skupština. Most je odbio SDPov amandman po kojemu bi se takav izostanak smatrao opravdanim. Zbog čega ste to učinili?

Kada bi se takav izostanak pravdao, to bi značilo da važnijim smatramo djelovanje u općinama, gradovima i županijama od saborskog djelovanja. Zbog toga smo odbili amandman. Smatramo da je jednako važna nazočnost na nižim i višim razinama vlasti, svaku dužnost treba odgovorno obavljati.

Ako smatrate da je neopravdan­o izostati iz Sabora zbog, recimo, sjednice županijske skupštine, zašto ste izostali?

Izabrao sam biti županijski vijećnik i kao saborski zastupnik nemam pravo na naknadu, a isto tako sam spreman biti i novčano kažnjen kako bih djelovao i na lokalnoj i na nacionalno­j razini. Svjesno sam izabrao trpjeti i financijsk­e kazne zbog svog djelovanja na lokalnom nivou. Odgovorno i savjesno pristupam poslu, a moji kolege potvrdit će da sam jedan od aktivnijih zastupnika koji je gotovo uvijek u sabornici, od jutra pa do kasnih sati kada Sabor raspravlja.

Visoke temperatur­e i turistička sezona gotovo su utrostruči­le broj intervenci­ja Hitne medicinske službe, posebno na Jadranu. Zagrebački Zavod za hitnu medicinu u zadnjih mjesec dana ima oko 130 do 140 intervenci­ja tijekom dana, a noću 80 do 90.

Svjesno sam izabrao trpjeti financijsk­u kaznu zbog svog djelovanja na lokalnom nivou Tko je izostao, nije teško utvrditi. Vjerujem da će službe početi efikasno obavljati svoj zadatak MAJA GRBA BUJEVIĆ: Broj intervenci­ja u protekla 24 sata u kopnenim županijama povećan je prosječno 30 posto, a u priobalju od 80 do 150 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia