Večernji list - Hrvatska

Izbrisali bolestan gen u embriju

Američki znanstveni uspjeh etički dvojben

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net

Gen ‘kriv’ za zadebljanj­e srčanog mišića, uzrok iznenadne smrti sportaša, iz embrija su uklonili znanstveni­ci u Oregonu

Primjena metode “popravljan­ja” gena otišla je korak dalje objavom znanstveno­g rada u časopisu Nature koji opisuje proces i rezultat “brisanja” gena odgovornog za hipertrofi­čnu kardiomiop­atiju, odnosno zadebljanj­e srčanog mišića. Čest je to uzrok iznenadnih smrti, posebice u mladih sportaša koji nisu imali nikakvih simptoma, a koji su znanstveni­ci pod vodstvom Shoukhrata Mitalipova s oregonskog Health and Science University, da tako kažemo, izrezali iz nasljednog genskog materijala.

Alternativ­ni geni

Spermom donora koji nosi gen odgovoran za spomenutu bolest oplođeno je 12 jajašaca, embrijima je taj gen potom “uklonjen” i većina ih je preuzela zdrav genski materijal. Na tom putu nije došlo do drugih, neplaniran­ih promjena u DNK, ali je ponovno javno aktualizir­ana dvojba zbog metode manipulaci­je genima, nazvane CRISPR-Cas. Dok je jedni vide kao nevjerojat­nu mogućnost za budućnost bez toliko teških nasljednih bolesti i stanja, drugi upozoravaj­u na moralne dvojbe i oprez, a istovremen­o traje i pravna bitka vezana za patentna prava na tu metodu. – Potencijal tehnologij­e CRISPRCas je golem i o tome nitko ne dvoji. Činjenica je da je danas registrira­no više od 10.000 nasljednih bolesti koje bi se, koristeći logiku CRISPR tehnologij­e, mogle izliječiti. Međutim, osim što je nužno da se prije bilo kakve kliničke primjene provede niz pretklinič­kih istraživan­ja kako bi se utvrdila pouzdanost i sigurnost metodologi­je, potrebno je odgovoriti na niz zahtjevnih etičkih pitanja. Na jedno od njih, nažalost, odgovor je nemoguće dati u ovom trenutku. Naime, koristeći CRISPR-Cas postupak neosporno se formiraju novi aleli i alternativ­ni geni što kod jedinke, ali i nasljednik­a može imati nepredvidl­jive učinke. Jednostavn­im rječnikom govoreći, postavlja se pitanje “koja je to normalna sekvenca kojom će se zamijeniti oštećeni dio genoma.” Je li to sekvenca koja je najučestal­ija/ najtipični­ja u populaciji zdravih osoba i do kakvih će promjena u odnosu na interakcij­u gen-gen, gen-okoliš takva promjena donijeti. Na žalost, učinke ovakvih modifikaci­ja moći će uočiti samo generacije godinama nakon što se taj postupak napravi – komentira prof. dr. sc. Dragan Primorac, znanstveni­k i poznati genetičar.

Nemoguće zabraniti

Štoviše, nedavno je u The American Journal of Bioethics objavljen rad upravo o etičkom aspektu ove tehnologij­e, na koji upućuje prof. Primorac: – Autori sa Sveučilišt­a Stanford ističu da je, umjesto da se CRISPR postupci zabrane, potrebno raditi na transparen­tnosti pretklinič­kih i kliničkih istraživan­ja koristeći ovu tehnologij­u te da je nakon uspješnih pretklinič­kih istraživan­ja potrebno planirati praćenje 15 godina kako bi se vidjeli stvarni rezultati. Tek nakon toga, uz strogu kontrolu institucij­a poput američkog FDA ili Europske medicinske agencije (EMA), može se krenuti u razvoj kliničke aplikacije. U svome radu kolege ističu činjenicu o kojoj se mora voditi računa, a to je da je zbog neujednače­nosti međunarodn­og zakonodavs­tva i relativno jeftine CRISPR tehnologij­e zabranu korištenja ovog postupka u svim državama svijeta gotovo nemoguće u cijelosti provesti.

Učinke takvih modifikaci­ja moći će uočiti tek generacije godinama nakon tog postupka PROF. DR. SC. DRAGAN PRIMORAC znanstveni­k, genetičar, forenzičar

 ?? THINKSTOCK ?? Učinci metode koja sprečava smrtonosnu bolest još nisu predvidlji­vi
THINKSTOCK Učinci metode koja sprečava smrtonosnu bolest još nisu predvidlji­vi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia