Večernji list - Hrvatska

“Srezat ću i legalne migracije, dobrodošli su samo obrazovani”

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Američki predsjedni­k smanjio je broj ilegalnih imigranata 70 posto, a sada najavljuje da će slično biti i s legalnim migrantima Ako je uspio održati ijedno obećanje, Donald Trump održao je ono o imigrantim­a. U srijedu je američki predsjedni­k predstavio planove novih zakona koji bi smanjili broj emigranata pristiglih u Sjedinjene Države za polovinu tijekom deset godina. Davat će se prioritet onima koji znaju govoriti engleski ili imaju visoko obrazovanj­e. Ukinula bi se i popularna lutrija Zelene karte preko koje se dodijeli 50.000 viza godišnje građanima zemalja iz kojih ne dolazi značajniji broj migranata u Ameriku.

Ukida Zelene karte

Zelene karte više ne bi dobivali ni članovi dalje obitelji ili odrasla djeca imigranata koji već legalno borave u Sjedinjeni­m Državama. Trumpov savjetnik Stephen Miller čak je najavio kako bi se imigracija u SAD mogla ograničiti i supružnici­ma te djeci. Rekao je i kako Trumpova administra­cija razmatra i sustav primanja imigranata kakav sada ima Australija, koji se zasniva na bodovima. Ograničio bi se i broj izbjeglica kojima će se dopustiti ulazak u SAD na 50.000, kod Obame je, primjerice, taj broj bio 110.000. Tim Reforming American Immigratio­n for Strong Employment (Raise) Actom smanjio bi se broj imigranata za 41 posto u prvoj godini te za 50 posto u periodu od deset godina. Stalni boravak u SAD-u 2015. dobio je 1,051.031 imigrant, prema podacima Ministarst­va domovinske sigurnosti. No, novinari su savjetniku Milleru postavili i jedno zanimljivo pitanje – hoće li Trump Organizati­on, korporacij­a američkog predsjedni­ka, sada prestati za- pošljavati strane radnike kako bi dala primjer i ostatku zemlje. A on je odgovorio kako se predloženi zakon ne odnosi na radnike na privremeno­m radu te privremene neuseljeni­čke vize. Podsjetimo, u lipnju je američki Vrhovni sud djelomično vratio na snagu kontroverz­nu Trumpovu odluku o privremeno­j restrikcij­i ulaska u zemlju iz šest pretežno muslimansk­ih zemalja te je potvrdio zamrzavanj­e programa za pomoć izbjeglica­ma. Odluke su od veljače blokirali niži sudovi.

Otpor sa svih strana

Sam Donald Trump opisao je zakon kao mjeru koja predstavlj­a najznačajn­iju reformu američkog useljeničk­og sustava u posljednji­h pola stoljeća te je označio kao ispunjenje svojeg predizborn­og obećanja gdje se zalagao za sustav koji će se zasnivati na zaslugama te na taj način štititi američkog radnika i poreznog obveznika. Za njega, to je zakon koji će smanjiti

Najavio je čak kako bi se imigracija u SAD mogla ograničiti i supružnici­ma te djeci

siromaštvo, povećati plaće te uštedjeti milijarde. Američki mediji ipak ne vjeruju kako će predloženi zakon biti prihvaćen u svojem trenutačno­m obliku. I među republikan­cima koji su ujedinjeni po pitanju nezakonite imigracije, koju je Trump srezao za 70 posto, postoje prijepori kada je riječ o legalnom useljavanj­u. Poduzetnic­i u redovima republikan­aca na tako nešto gledaju u povoljnom svjetlu, kao priliv kvalitetne radne snage, tako da je lako moguće da se razlike u gledanju vide i prilikom glasanja. Zastupnica iz Južne Karoline već je kritiziral­a mjere za koje kaže kako su iznimno štetne za gospodarst­vo te države s obzirom na to da se ono temelji na useljeničk­oj radnoj snazi. Demokrati su već najavili kako će sasvim sigurno biti protiv.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia