Večernji list - Hrvatska

Hrvatska ima najlošije uvjete za ulaganje u turizam

Investitor­e muče česte i nagle promjene pravila igre i porezi

- marija.crnjak@poslovni.hr Marija Crnjak/PD ZAGREB

Ove godine otvorili smo gotovo tisuću novih radnih mjesta, a u visokoj sezoni zapošljava­mo do 6000 djelatnika, kaže Kukurin Najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera u prvih je 6 mjeseci mjeseci prihode povećala 22 posto uz istovremen­o povećanje broja noćenja od 30 posto i prodajne cijene od 8 posto. To ukazuje na dobar trend produljenj­a turističke sezone, ističe u razgovoru za Poslovni dnevnik Željko Kukurin, predsjedni­k uprave Valamar Rivijere koji i do kraja godine očekuje izvrsne rezultate i ne sumnja da će kompanija ostvariti cilj dvoznamenk­astog rasta najavljen u njihovoj strategiji. Valamar je u ovoj godini najveći investitor u turizam s 900 milijuna kuna ulaganja, uloženih najvećim dijelom u izgradnju dvaju ljetovališ­ta u Rapcu. U sljedećoj godini kompanija planira ulaganja na razini od oko 700 milijuna kuna, otkriva Kukurin.

Kakva će biti strategija kadroviran­ja u sljedećoj godini?

Kadrovi su najveći izazov i prilika u hrvatskom turizmu u narednom razdoblju. Valamar je najveći poslodavac u hrvatskom turizmu i zato imamo veliku odgovornos­t da ukažemo na adekvatnu politiku upravljanj­a ljudskim potencijal­ima. U visokoj sezoni zapošljava­mo do 6000 djelatnika, ove godine otvorili smo gotovo tisuću novih radnih mjesta, te smo ponosni na to da smo bez obzira na visoki intenzitet novog zapošljava­nja uglavnom popunili sva radna mjesta. Vjerujem da je to rezultat niza mjera i programa koje smo pokrenuli u proteklom periodu, kao što su progresivn­i rast plaća, programi nagrađivan­ja, stalno zapošljava­nje, program stalni sezonac, Kuća Valamar – smještaj za sezonske radnike i sl. Tržište rada je prepoznalo Valamar kao ozbiljnog poslodavca koji brine o svojim zaposlenic­ima.

Jeste li spremni na uvoz kadrova i odakle bi oni bili?

Može se napraviti jako puno, i izjave od ključnih ljudi koji vode turizam da je to prvenstven­o pitanje poslodavac­a ukazuju na apsolutno nerazumije­vanje problemati­ke. Ne možete povećavati fiskalna i ostala opterećenj­a za organizira­ni turizam i istovremen­o tražiti da poslodavci progresivn­o pristupe povećanju plaća i poboljšanj­u uvjeta rada. Uvoz kadrova mora biti posljednje rješenje za problem zapošljava­nja u hrvatskom turizmu, jer su domaći kadrovi jedna od naših najvećih prednosti. Vjerujem da turistička poduzeća kao nositelj turističko­g razvoja i zapošljava­nja trebaju postati partner Vladi te zajednički izraditi plan aktivnosti strateškog razvoja s fokusom na investicij­e, zapošljava­nje i utjecaj na ukupan razvoj gospodarst­va. To ne samo da bi dalo dodatni poticaj razvoju turizma i gospodarst­va, već bi i smanjilo “odljev kadrova” u inozemstvo.

Prihvaćena je ponuda Valamar Riviere i PBZ Croatia osiguranja za Helios Faros. Što slijedi?

Naša ponuda je jednoglasn­o prihvaćena od strane vjerovnika. Vjerujem da ćemo u narednih nekoliko mjeseci okončati proces akvizicije. Otok Hvar ima snažan razvojni potencijal i dugu turističku tradiciju te sam uvjeren da uz podršku lokalne zajednice možemo pomoći u gospodarsk­om razvoju otoka.

U tu investicij­u također ulazite s mirovincim­a, slično kao na Rabu. Je li to trenutačno najpoželjn­iji model ulaganja u hrvatskom turizmu?

Da, vjerujem da je to još jedna velika prilika za razvoj hrvatskog turizma i istovremen­o vrlo logično ulaganje naših mirovina. Mirovinski fondovi imaju osnovnu ulogu očuvanja vrijednost­i naših mirovina na dugi rok, a turizam je ono najvrjedni­je što u Hrvatskoj imamo pa je logično da se dio ulaganja usmjeri u turizam. Mirovinski­m fondovima za takva ulaganja treba operativna kompanija partner koja može razvijati i operativno upravljati turistički­m poslovanje­m, a to je upravo ono što Valamar zna raditi.

Kako ocjenjujet­e investicij­ske trendove u hrvatskom turizmu?

Većina investicij­a u turizam u Hrvatskoj odnosi se na projekte domaćih poduzeća u podizanje kvalitete smještaja, dok Greenfield investicij­a i stranih ulaganja gotovo da i nema. Trenutni rast ulaganja u hrvatskom turizmu pod utjecajem je globalnih kretanja: usmjerenos­ti turističke potražnje na sigurne destinacij­e i niskih kamatnih stopa. Hrvatska ima priliku turizam repozicion­irati prema onom više kvalitete koji potiče zapošljava­nje i rast ukupnog hrvatskog gospodarst­va. Međutim, politika države prema organizira­nom turizmu u proteklom periodu nije poticajna. Naša se industrija trenutno suočava s najlošijim uvjetima za ulaganje na Mediteranu. Uvjeti su obilježeni­m najvišom stopom PDV-a na turizam, neriješeni­m pitanjem turističko­g zemljišta, novim opterećenj­ima koja proizlaze iz poreza na nekretnine i općenito vrlo čestim i naglim promjenama pravila igre, često u suprotnost­i sa Strategijo­m razvoja hrvatskog turizma. Sve te okolnosti mogu dodatno smanjiti konkurentn­ost i stvoriti osjećaj nesigurnos­ti kod investitor­a pa samim tim i ograničiti potencijal turističko­g sektora za daljnja ulaganja.

 ??  ?? Željko Kukurin turizam je ono najvrjedni­je što u Hrvatskoj imamo pa je logično da se dio ulaganja mirovinski­h fondova usmjeri u turizam
Željko Kukurin turizam je ono najvrjedni­je što u Hrvatskoj imamo pa je logično da se dio ulaganja mirovinski­h fondova usmjeri u turizam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia