Večernji list - Hrvatska

Tenor Miljenko Đuran svog stotog Eru pjeva pokraj česme u Vrlici

- Denis.derk@vecernji.net

Opera “Ero s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića na repertoaru Splitskog ljeta je od 2001. godine, a u Vrlici je očekuju s puno uzbuđenja Denis Derk – Nekada prije opera “Ero s onoga svijeta” puno se više izvodila. Vjerujem da su pojedini tenori ulogu Miće otpjevali i više od stotinu puta i mislim da je tenor Janez Lotrič bio posljednji od njih u nizu – veli hrvatski tenor Miljenko Đuran koji će baš večeras, i to na ekskluzivn­oj pozornici pokraj česme u Vrlici uz ansambl splitske Opere otpjevati svog stotog Eru. – Za mene je ta brojka značajna jer sam Eru pjevao na svim pozornicam­a u Hrvatskoj, kao i u okruženju. Osim u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Opatiji i Šibeniku, tu su i nastupi u Mostaru, Sarajevu, Novom Sadu... U Vrlici sam pozivan za izvedbu u posljednji­h deset godina u kontinuite­tu, baš kao i u operne kuće spomenutih gradova, a sve na traženje publike, koja me prepoznala kao Eru koji je pravi Ero! Ero je tako na kraju postao istinska kruna moje pjevačke karijere i nadam se i budućim izvedbama. Silno sam ponosan zbog toga – veli Đuran koji ima status samostalno­g umjetnika. Na večerašnjo­j izvedbi Gotovčeve opere u Vrlici Đuranu će se pridružiti i sopranisti­ca Valentina Fijačko Kobić kao Đula, mezzosopra­nistica Terezija Kusanović kao Doma, bariton Ljubomir Puškarić kao mlinar Sima, bas Siniša Štork kao gazda Marko i Tea Požgaj u ulozi Čobančeta. Orkestrom i zborom splitskog Hrvatskog narodnog kazališta ravnat će Hari Zlodre, a redatelj je Krešimir Dolenčić. Plesne točke izvode veterani plesnog ansambla KUDŽ Filip Dević iz Splita. Riječ je o predstavi koja na Splitskom ljetu opstaje još od 2001. godine, a s velikim se interesom očekuje baš u Vrlici, mjestu rođenja Milana Begovića, autora libreta najizvođen­ije opere Jakova Gotovca, ali i kraju čiju je glazbenu tradiciju skladatelj uvrstio u svoju više nego popularnu glazbu. Operna izvedba na otvorenom uz vrličku česmu tradiciona­lno okuplja brojnu publiku. Osim popularne Gotovčeve opere, ovogodišnj­e Splitsko ljeto na repertoaru je imalo još tri opere, i to Rossinijev­a “Seviljskog brijača” koji je premijerno izveden na festivalsk­om početku, te reprize Puccinijev­e opere “Turandot” i Verdijeve “Aide” koja je zaštitni znak Splitskog ljeta. Tako Splićani i njihovi brojni domaći i strani gosti u nekoliko tjedana mogu vidjeti čak četiri atraktivna operna naslova, čime se Splitsko ljeto ubraja u atraktivni­je festivale i izvan hrvatskih granica.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? puta je tenor Miljenko Đuran u zemlji i inozemstvu otpjevao iznimno zahtjevnu ulogu Miće iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”
puta je tenor Miljenko Đuran u zemlji i inozemstvu otpjevao iznimno zahtjevnu ulogu Miće iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”
 ??  ?? Đula i Mićo Valentina Fijačko Kobić i Miljenko Đuran u sceni iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”
Đula i Mićo Valentina Fijačko Kobić i Miljenko Đuran u sceni iz Gotovčeve opere “Ero s onoga svijeta”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia