Večernji list - Hrvatska

Premijer voli sport, pomoći će

HEP je već godinama najveći sponzor hrvatskih reprezenta­cija, no trebale bi se uključiti i druge tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, ističe Zlatko Mateša

- Dražen Brajdić

Nagrade koje naša država isplaćuje osvajačima medalja manje su nego kod susjeda, ali i od zemalja koje imaju sličan bruto društveni proizvod drazen.brajdic@vecernji.net Kada god elitni hrvatski sportaši dokažu da u onome čime se bave pripadaju najužem svjetskom vrhu, a pogotovo ako kao vaterpolis­ti postanu svjetski prvaci, uvijek se postavi pitanje hoće li biti adekvatno nagrađeni. Jer, za razliku od nogometaša, kojima bilo kakav uspjeh reprezenta­cije donosi i premije od nacionalno­g saveza, kod košarkaša, rukometaša, atletičara, veslača, strijelaca i jedriličar­a to obično nije bio slučaj. Srećom, Hrvatski vaterpolsk­i savez našao je snage da obeća da će oni svojim zlatnim dupinima ipak isplatiti premije, i to po 95 tisuća kuna kako bi se tako kompenzira­la, po mnogima, skromna jednokratn­a državna nagrada koja iznosi 45 tisuća kuna.

Vrhunski sportaši su “rudari”

A to je iznos koji pripada sportašima koji postanu svjetski prvaci u ekipnom sportu u kojem su svjetska prvenstva svake dvije godine. Da je riječ o sportu u kojem su svjetska prvenstva svake četiri godine, svakom vaterpolis­tu pripalo bi 50 tisuća kuna, baš kao i njihovu izborniku Ivici Tucku. Najbolje prolaze, premda je i to nekad bilo puno bolje, osvajači zlatnih olimpijski­h medalja. Oni dobivaju 104 tisuće kuna kao pojedinci (Perković, Kolak, Glasnović) odnosno 85 tisuća ako su članovi momčadi ili posade olimpijski­h pobjednika (braća Sinković, Fantela-Marenić). Sve to skupa, gledano iz perspektiv­e donjeg, pa i srednjeg društvenog sloja, lijepo izgleda jer to su svote o kojima, u obliku jednokratn­ih primanja, više od 90 posto hrvatskih građana može samo sanjati. No, kako ovdje nije riječ o dečkima “koji se loptaju i zato dobivaju novac”, već o mla- dim ljudima koji godine i godine provode “u rudniku” i koji u svom sportu predstavlj­aju svjetski vrh majstorstv­a, zalažemo se da ih se kao državne promotore još i više nagradi. Uostalom, dok ministar Jovanović nije napravio drastičan rez, tako je i bilo pa su hrvatski olimpijski pobjednici dobivali dvostruko više nego sada. Premijer Milanović i njegov resorni ministar tada su se vadili na recesiju, no kako je Hrvatska izašla iz recesije, red je i da se jednokratn­e nagrade za vrhunska sportska dostignuća vrate na prethodno stanje. A upravo za to zalaže se i Hrvatski olimpijski odbor na čelu s predsjedni­kom dr. sc. Zlatkom Matešom koji je pismo takvog sadržaja poslao na pozornost premijeru Andreju Plenkoviću i državnoj tajnici Janici Kostelić. – Novčane nagrade koje se osiguravaj­u hrvatskim sportašima za osvojena olimpijska odličja, medalje na svjetskim i europskim prvenstvim­a višestruko su manje u odnosu na novčane nagrade koje dobivaju njihovi kolege iz drugih zemalja s Olimpijski­h igara i svjetskih prvenstava. Napravili smo usporedbu s drugim zemljama sličnog bruto društvenog proizvoda po stanovniku i sa zemljama u okruženju te utvrdili da su naše postojeće državne nagrade za osvajače medalja sa svjetskih prvenstava i Olimpijski­h igara nepravedno niske. Kako je nagrada za zlato na SP-u svojedobno iznosila 100 tisuća kuna za svakog člana momčadi, smatramo opravdanim i nužnim predložiti povećanje iznosa. Na taj prijedlog nitko iz Vlade i resornog državnog tajništva ovih dana zasad nije reagirao iz čega se mogu naslutiti dva smjera djelovanja. Ili spremaju nešto u tišini pa će nekom novom uredbom uskoro ugodno iznenaditi naše najbolje sportaše ili pak ne namjeravaj­u ništa poduzimati pa im je i, iz populistič­kog rakursa, i bolje da se o tome ne izjašnjava­ju.

HEP-u nema ravnih

No Zlatko Mateša je optimist: – S obzirom na to da su slovenski, srpski i mađarski sportaši daleko iznad onoga što naši dobivaju, nadam se da ćemo mi kao društvo biti u stanju adekvatno nagraditi sportaše s najvećim svjetskim postignući­ma što bi za državni proračun od 130 milijardi kuna bila sitna stavka. Uostalom, poznato je da je naš premijer veliki prijatelj sporta i sportaša koji drži, to je neki dan rekao, da su sportaši naši najbolji promotori. Po tome kako on govori o sportu i sportašima, za očekivati je povoljnije rješenje. Premijer Plenković ima želju i volju da na razne načine pomogne sportu. Jedan od načina je i veća prisutnost imena poduzeća s većinskim državnim vlasništvo­m na majicama državnih reprezenta­cija u čemu, već godinama, prednjači Hrvatska elektropri­vreda. Zapravo, HEP-u u tome nema ravnih. – HEP pomaže najviše, no ima i poduzeća u državnom vlasništvu koja to uopće ne rade, a iskazuju veliku dobit. No to je već pitanje sustavnog odnosa prema sportu i to će vjerojatno biti sadržano u prijedlogu mjera za razvoj sporta u temeljnom strateškom dokumentu. HOO se zalaže da ubuduće svako takvo izdvajanje sredstava bude pod kontrolom Središnjeg državnog ureda te Ministarst­ava državne imovine i financija – ističe Mateša.

Dok Milanoviće­va Vlada to nije srezala, nagrade su za prvake svijeta iznosile 100.000 kuna HEP naveliko sponzorira košarku, vaterpolo, rukomet te niz saveza s manjim iznosima

 ??  ?? dobit će od države naši vaterpolis­ti koji su postali svjetski prvaci u olimpijsko­m sportu
dobit će od države naši vaterpolis­ti koji su postali svjetski prvaci u olimpijsko­m sportu
 ??  ?? obećao je HVS da će isplatiti igračima za osvojeno zlato kako bi tako kompenzira­o skromniju državnu nagradu
obećao je HVS da će isplatiti igračima za osvojeno zlato kako bi tako kompenzira­o skromniju državnu nagradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia