Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj smo ove godine vratili 1500 azilanata

Još 1600 migranata trebamo prihvatiti iz Grčke i Italije

- Sandra Veljković

Njemački MUP: U posljednji­h nekoliko mjeseci tražili smo da preuzmete 1109 slučajeva, Zagreb je prihvatio njih 860

Broj vraćenih migranata gotovo je jednak broju migranata koje Hrvatska treba prihvatiti prema EU planu relokacije iz Grčke i Italije Dok se raspravlja hoće li i koliko azilanata europske države vratiti u Hrvatsku nakon prošlotjed­ne presude Suda EU prema kojoj se čak i u ekstremnim situacijam­a, kao što je bio migrantski val od rujna 2015. do travnja 2016., mora poštovati Dublinska regulativa – pravila koja kažu da azilanti moraju zatražiti azil u prvoj državi u koju stupe u EU te da su posljedičn­o njezina odgovornos­t – ispod radara prolazi podatak kako cijelo ovo vrijeme europske države u Hrvatsku kontinuira­no vraćaju migrante.

Zatvaranje rute

Prema podacima koje smo dobili iz ministarst­ava unutarnjih poslova nekih država EU, jer hrvatski MUP više od tjedan dana Večernjem listu ne odgovara na pitanja o broju vraćenih migranata i o njihovoj daljnjoj sudbini, u Hrvatsku je dosad vraćeno najmanje 1500 azilanata. Iz Njemačke je preuzeto njih 920, iz Austrije 494, dok iz Slovenije pak samo 15. Broj je to koji je gotovo jednak broju azilanata – oko 1600 – koje Hrvatska treba prihvatiti iz Grčke i Italije po EU shemi relokacije. Ovi vraćeni ne ulaze u tu kvotu. – U 2015. godini zatražili smo od Hrvatske da preuzme 60 tražitelja azila te da procesuira njihove zahtjeve za zaštitu, onako kako nalaže dublinska regulativa. Hrvatska je pristala preuzeti njih 46. Ove smo godine tražili da preuzme 1109 slučajeva, a Zagreb je prihvatio njih 860 – kazao nam je Tobias Plate iz njemačkog MUP-a. Na pitanje ima li procjena koliko bi još azilanata mogli uputiti prema Hrvatskoj nije mogao odgovoriti, kazavši da procjene nemaju već da se odluka o vraćanju donosi nakon pregleda individual­nih zahtjeva. Iz austrijsko­g MUP-a kažu kako su lani i u prvoj polovini ove godine u Hrvatsku vratili 494 osobe. Pritom, naglašava Karl-Heinz Grundböck iz austrijsko­g MUP-a, ne rade razliku između onih koji su stigli prijevozom koje je osigurala hrvatska strana do granice sa Slovenijom i onih koji su na druge načine stigli preko Hrvatske u Austriju. Što se tiče budućih transfera azilanata koji su ušli u periodu o kojem je raspravlja­o sud, njih vjerojatno neće biti puno jer se na prizivnim austrijski­m sudovima vodi još samo 15 slučajeva azilanata. – Presuda Suda EU odnosi se na period od rujna 2015. do travnja 2016. Od tog trenutka više nije bilo masovnih dolazaka migranata jer su države s balkanske rute taj put zatvorile – objašnjava Grundböck govoreći o potezu koji je u to vrijeme naišao na kritike i Bruxellesa i Njemačke. Iz Slovenije pak kažu kako su lani u Hrvatsku po Dublinskoj uredbi predali sedam, a ove godine osam osoba. Vesna Mitrić iz slovenskog MUP-a nije mogla dati broj azilanata koje namjeravaj­u još vratiti. Sve troje sugovornik­a, slaže se u jednom – pozdravlja­ju odluku Suda EU, ističući kako ona u potpunosti podržava njihov stav kojega su se držali cijelo vrijeme. – Presuda potvrđuje naš stav da je Dublinsku regulativu potrebno primjenjiv­ati u potpunosti, čak i pod izvanredni­m okolnostim­a – istaknuo je T. Plate iz njemačkog MUP-a. No vrijedi analizirat­i njemačku politiku oko Dublina za vrijeme krize, koja u potpunosti i ne potvrđuje taj stav.

Suspenzija Dublina

Upravo su iz Njemačke za vrijeme izbjegličk­og vala dolazile ocjene kako je dublinski sustav u krizi neprovediv. Štoviše, u kolovozu 2015. njemački je Federalni ured za migracije i izbjeglice (BAMF) suspendira­o Dublinsku regulativu za građanine Sirije, odustajući od zahtjeva da se njihovi zahtjevi moraju obrađivati u prvoj EU državi. Reakcija Europske komisije, koja je i sama bila svjesna da se Dublin raspada na takvu njemačku odluku bila je više nego pozitivna, pohvalivši je i nazvavši je činom europske solidarnos­ti. – Za Komisiju, ovo predstavlj­a priznavanj­e činjenice da ne možemo ostaviti članice na vanjskim granicama da se same bore s velikim brojem tražitelja azila – kazala je tada glasnogovo­rnica Komisije Natasha Bertaud. No taj je potez izazvao i kritike, kako diljem Europe, tako i u Njemačkoj, da tim potezom kancelarka Angela Merkel zapravo poziva migrante. U jesen nastaje obrat. Iznenada, u studenome, njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière kazao je kako Njemačka od studenoga ograničava ulaz Sirijcima te da “nikada nisu suspendira­li Schengen”. Njemačka uskoro počinje vraćati tražitelje azila i u Hrvatsku, što radi i danas.

 ??  ??
 ??  ?? Velika većina azilanata koji su stigli u Austriju ili Njemačke ne žele biti upućeni u neku treću državu, pa ni u Hrvatsku predano je Hrvatskoj – njih sedmero lani, a osmero ove godine. Slovenci nemaju procjena koliko će ih još biti
Velika većina azilanata koji su stigli u Austriju ili Njemačke ne žele biti upućeni u neku treću državu, pa ni u Hrvatsku predano je Hrvatskoj – njih sedmero lani, a osmero ove godine. Slovenci nemaju procjena koliko će ih još biti
 ??  ?? o preuzimanj­u azilanata uputio je Berlin u prvoj polovini ove godine u Hrvatsku. Zagreb je prihvatio njih 860
o preuzimanj­u azilanata uputio je Berlin u prvoj polovini ove godine u Hrvatsku. Zagreb je prihvatio njih 860
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia