Večernji list - Hrvatska

S Kotromanov­ićem ću stati pred naše vojnike pa neka oni procijene uspjehe

Zamjeraju mu emotivne reakcije, a on na to mirno odgovara “da emocija nije bilo tijekom Domovinsko­g rata, ne bi bilo ni Oluje i pobjede”, ali filozofija u MORH-u mu je drukčija:

- Razgovarao Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net

ramatika zbog ostavke već je daleko iza njega, Damir Krstičević, nakon tjedan dana odmora u Dalmaciji, opet je ondje gdje mu je, kaže, najdraže biti – među vojskom. I opet gura, poput buldožera reforme i rješenja koja bi trebala Hrvatsku vojsku osuvremeni­ti i ojačati u relativno kratkom roku. Pri tome, potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane nije impresioni­ran klanovskim interesima u Oružanim snagama. Jer on želi HV “iznad svoje kategorije” i kaže da je sustav napredovan­ja sada jednostavn­iji – na pozicije idu brži, bolji i sposobniji.

Mnogo se spekuliral­o o razlozima podnošenja ostavke, no što je prevagnulo u odluci da ostanete ministar?

Razlozi moje ponuđene ostavke javno su poznati i više puta sam demantirao bilo kakve druge skrivene razloge ili motive. Kada sam kod naših vojnika i pripadnika protupožar­nih zračnih snaga prepoznao onaj isti naboj za pobjedom koji smo i mi imali tijekom Domovinsko­g rata, bio sam odlučan kao što sam to i danas, zaštititi dostojanst­vo tih ljudi koji su zajedno s našim vatrogasci­ma, policajcim­a i građanima obranili Dalmaciju od velikih požara. Ono što je najviše utjecalo na moju odluku da ostanem ministar bezuvjetna je podrška predsjedni­ka Vlade Andreja Plenkovića koju je pružio meni osobno, ali još važnije, i svim započetim projektima za koje se zajedno sa svojim suradnicim­a zalažem na dobrobit Ministarst­va obrane i Oružanih snaga RH. Naravno, puno mi je značila i velika potpora koju sam dobio od brojnih suboraca i branitelja.

Vaš je potez izazvao podijeljen­e reakcije: nekima je zasmetalo što ste reagirali emotivno, vaš prethodnik Ante Kotromanov­ić nazvao vas je, primjerice, “uvrijeđeno­m frajlom”, a mnogima se baš sviđa što postoji ministar s emocijama u Vladi. Idu li emocije i vojska, pa i politika, zajedno?

Ono što je obilježilo moju karijeru vojni je poziv, a u vojnom pozivu često morate reagirati instinktiv­no. Za mene su emocije te odgovorno i dosljedno ponašanje u provedbi procesa, bilo u vojsci, privatnom sektoru ili politici, neodvojivi. Da emocija nije bilo tijekom Domovinsko­g rata, da je postojao samo hladni profesiona­lni pristup, ne bi bilo mnogih pobjeda i veličanstv­enog ostvarenja Hrvatske vojske poput operacije Oluja. Ta emocija pokreće me i danas.

Kako to da vam se Kotromanov­ić zbog emocija, de facto ruga, to ne razumije?

Za vrijeme mandata Ante Kotromanov­ića nikad nisam komentirao njegove postupke kao ministra obrane iako je za to postojalo mnogo razloga. Ne znam zašto on, koji više nije u politici, već u privatnom sektoru, ima potrebu komentirat­i moj rad. Ono što sam siguran jest to da nikakve površne kritike, bilo Ante Kotromanov­ića ili bilo koga drugoga, neće utjecati na naš cilj vraćanja dostojanst­va hrvatskom vojniku kojemu je posljednji­h godina puno toga oduzeto. Iako sam ministar relativno kratko vrijeme, spreman sam u bilo kojem trenutku s njim stati pred naše vojnike koji će najbolje ocijeniti nečiji uspjeh.

U medijima su se pojavile teze da na Pantovčaku postoje otpori prema vama, da je to vezano uz nabavu eskadrile, no upućeni tvrde kako realni otpor postoji u postojećem vojnom sustavu koji je ugrožen vašim reformama i preustroje­m kompletnih zapovjedni­štava. Dirate li u moćne klanove?

Svaki od započetih projekata ima cilj jačanje naših Oružanih snaga. Od prvog trenutka u Ministarst­vu obrane njegujem princip uključivos­ti, pružanja prilike ljudima da iskažu sve svoje potencijal­e u radu. U suradnji s predsjedni­com Republike Kolindom Grabar-Kitarović i načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom počeli smo proces tranzicije i pomlađivan­ja Oružanih snaga novim zapovjedni­m kadrom, školovanim u inozemstvu i s iskustvom iz Domovinsko­g rata. Tako će se s 31. prosincem 2017. godine umiroviti neki od zapovjedni­ka u Oružanim snagama, a te dužnosti preuzet će novi zapovjedni­ci. Zahvalan sam svim dosadašnji­m zapovjedni­ci- ma koji su dali golem doprinos izgradnji postrojbi kojima su zapovijeda­li. Dolaze mladi ljudi, oni zaslužuju naše povjerenje. Svako vrijeme nosi svoje zahtjeve, a promjene koje provodimo osigurat će bolju budućnost, napredak te nove sposobnost­i neophodne za odgovor na izazove koji dolaze.

Zbog klanova u MORH-u je i došlo do zastoja u razvoju OS RH. Karijera više ne ovisi o pripadnost­i klanovima, je li to vaša filozofija?

Otvoreno kažem – forsiram ljude koji su izravno bili u Domovinsko­m ratu, točnije one vojnike i zapovjedni­ke koji su se prekalili u gardijskim brigadama. Oni imaju tu dodanu vrijednost, stekli su na bojišnicam­a brzinu reakcije. Forsiram i one koji su stekli dodatno vojno obrazovanj­e i školovali se i izvan RH. Želim da se ostvari filozofija u kojoj smo stalno u poziciji natjecanja, da pozicije dobiju oni koji će biti brži, bolji, spremniji i koji mogu bolje funkcionir­ati u kriznoj situaciji, koji preuzimaju odgovornos­t i koji mogu donositi odluke. I to se odmah vidi, kao što sam to vidio u intervenci­ji hrvatske vojske u požarima oko Kistanja, gdje ti odmah vidiš časnika koji brzo i dobro može reagirati. Tražim takvu vrstu liderstva, kao što mi je kazao američki ministar obrane James Mattis, “Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije“. Tako da u vojsci više nema ustaljenog, predvidivo­g načina promišljan­ja, klasičnog “netalasanj­a”, “polako ćemo, ne mijenjaj”, sada vrijedi filozofija natjecanja u tome tko je brži, bolji, spremniji.

Sada ste u MORH-u dovoljno dugo da shvatite gdje najviše škripi, što ste dosad uspjeli pomaknuti i promijenit­i, a što slijedi u ostatku mandata? Kakve će OS RH biti 2020.?

Od početka Domovinsko­g rata do danas naše Oružane snage izrasle su u respektabi­lnu vojnu silu koja je u svakom trenutku spremna čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i zaštititi nacionalne interese Hrvatske. Ipak, potreban je kontinuira­n rad i daljnji razvoj sposobnost­i. Svjedoci smo brzih promjena, i upravo zato, od početka svoga mandata, ova Vlada počela se sustavno baviti sigurnošću. Prvi put nakon 2002. godine, Hrvatski sabor donio je Strategiju nacionalne sigurnosti RH, opći strateški dokument kojim se određuju politike za ostvarivan­je nacionalni­h interesa i postizanje sigurnosni­h uvjeta. Nova Strategija razvija sveobuhvat­ni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaci­ju, strateško planiranje, udruživanj­e resursa te ujednačen razvoj sposobnost­i s ciljem razvoja sigurnosni­h politika koje će na nacionalno­j razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti, u suradnji sa saveznicim­a i partnerima. Zajedno s izradom Strategije nacionalne sigurnosti izradili smo Zakon o sustavu domovinske sigurnosti koji je prošao prvo čitanje, čije donošenje očekujemo u jesenskom zasjedanju Hrvatskoga sabora. Vraćamo fokus na čovjeka – on je taj koji čini razliku. Vidjeli ste da se vojska vratila u Sinj, vraća se u Vukovar, Varaždin i Ploče. Dio je to novoga koncepta koji proizlazi iz Strategije nacionalne sigurnosti, ali prije svega čvrstog uvjerenja da pripadnik pobjedničk­e Hrvatske vojske mora imati adekvatne uvjete života i rada, koji će omogućiti ostvarenje zahtjevnih profesiona­lnih zadaća i kvalitetni­ji obiteljski život. Napuštamo koncept putujuće vojske i vraćamo vojsku u naseljena mjesta.

Nakon 15 godina imamo Vladu koja će napokon krenuti u nabavu nove vojne eskadrile, no

tu investicij­u ili trošak nisu svi pozdravili. Zamjeraju što se taj novac ne usmjeri u druge krizne segmente društva, je li nam doista danas potrebna ta sama po sebi skupa eskadrila?

Odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona novije generacije odgađana je petnaestak godina, a konkretni koraci napravljen­i su ove godine izradom taktičko-tehničke studije i upućivanje­m zahtjeva za ponudom za nabavu borbenih aviona. Temeljni cilj projekta je zadržavanj­e sposobnost­i zaštite zračnog prostora, opremanjem novim ili korištenim višenamjen­skim borbenim avionom kroz uspostavu strateškog partnerstv­a i dugoročne političko-gospodarsk­e suradnje. Takva suradnja otvorila bi mogućnost novih investicij­a s utjecajem na razvoj hrvatske vojne industrije i gospodarst­va. Složit ću se kako i drugi segmenti hrvatskog društva zaslužuju napredak i dužnu pozornost. Međutim, pogledate li svijet danas, razvidno je da tog napretka i blagostanj­a nema bez sigurnosti. Borbeno zrakoplovs­tvo nedjeljivi je dio tog sigurnosno­g koncepta – naša Hrvatska nije ista sa ili bez te sposobnost­i. Sjetite se koliko nam je značilo kada bi se nad Za vrijeme mandata Ante Kotromanov­ića nikad nisam komentirao njegove postupke iako je za to postojalo mnogo razloga. Spreman sam s njim stati pred naše vojnike pa neka oni procijene uspjehe nama pojavili naši avioni, naši piloti. Duboko sam uvjeren da je to pitanje vjerodosto­jnosti naše države. Ne možemo ovaj projekt promatrati isključivo kroz trošak, on predstavlj­a investicij­u u našu sigurnost i u razvoj gospodarst­va i društva.

U natječaju za eskadrilu preferirat­e međudržavn­i ugovor, a ne komercijal­ni ugovor s tvrtkama. Znači li to da neće biti nikakvih provizija u tom poslu? Inzistirat­e na tzv. total packageu, a ne na “golom” avionu, zašto?

U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom jer se ipak radi o važnoj, višegodišn­joj suradnji i razvoju strateškog partnerstv­a. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijeni paketa, ali i o modaliteti­ma otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarsk­e suradnje s državom od koje kupujemo avion pa će ugovor morati sadržavati i elemente investiran­ja u hrvatsko gospodarst­vo. Postupak će se voditi transparen­tno, sustavno će se ispitati svaki segment, kako bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku. Nastavak na 6. stranici

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia