Večernji list - Hrvatska

Županije moraju imati veće ovlasti jer sve obavljamo efikasnije od države

Predsjedni­k zajednice županija Goran Pauk o novom prijedlogu zakona kojim se jača uloga županija te se predviđaju šire ovlasti regionalni­h koordinato­ra

- Tea Romić

Puno govori činjenica da je prvi sastanak, u povijesti Hrvatske, između premijera i svih župana održan tek prošle godine u prosincu Premijer Andrej Plenković odlučio se minimalno dva puta godišnje sastajati sa županima, a posljednji se susret dogodio početkom srpnja u Požegi. Predsjedni­k zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk ponudio se da on i njegov Šibenik budu domaćini idućeg susreta u prosincu na kojem bi župani trebali Vladi pomoći pri usklađivan­ju višerazins­kog upravljanj­a Hrvatskom.

Sabor je donio Strategiju regionalno­g razvoja do kraja 2020., u kojoj su tri strateška cilja – povećanje kvalitete života, povećanje konkurentn­osti regionalno­g gospodarst­va i zaposlenos­ti te sustavno upravljanj­e regionalni­m razvojem. Vjerujete li u realizacij­u ta tri cilja?

Naravno, jer sva tri cilja promiču dugoročni održivi razvoj. Strategija prvi put ozbiljnije predviđa povezanost projekata općina, gradova i županija s prioriteti­ma razvoja centralne razine te potiče teritorija­lnu suradnju. Vjerujem u realizacij­u ciljeva jer su svi i više nego ostvarivi te će direktno utjecati i na demografsk­u politiku. Mislimo da će takav pristup smanjiti kontinuira­ni trend smanjenja broja stanovnika i zaustaviti iseljavanj­e. Ipak ne možemo očekivati da ti ciljevi budu ostvareni u kratkom vremenu. Od razrade i implementa­cije rješenja moraju proći minimalno dvije godine, tako da ćemo njihovu stvarnu realizacij­u, odnosno rezultate vjerojatno moći vidjeti za četiri godine.

Osniva se Fond za regionalni razvoj, koliko koristi od njega imaju županije?

Strategija je dobro detektiral­a velike razlike u zdravstvu, prometnoj povezanost­i i gospodarst­vu županija. Najveće su razlike vidljive u dostupnost­i usluga zdravstven­e zaštite, broju timova opće medicine, udjelu socijalno ugroženog stanovništ­va i samom BDP-u. Prema statističk­im podacima, BDP po stanovniku jadranske Hrvatske je 2008. bio za 39% niži od prosječnog BDP po stanovniku na razini EU 28, dok se 2015. ta razlika povećala na 45%. Istovremen­o, BDP po stanovniku kontinenta­lne Hrvatske Fiskalna i funkcijska decentrali­zacija nije ničiji hir niti je ona izmišljena kako bi postojale županije. Ona je razlog činjenice da je Hrvatska najcentral­iziranija država u Europi. Decentrali­zacija bi u svojoj osnovi povećala je 2008. godine bio za 36% niži od prosjeka EU, a 2013. se razlika povećala na 41%. Smatramo da će Fond te razlike smanjiti na najmanju moguću razinu te omogućiti ravnomjera­n razvoj Hrvatske. Naravno da je to moguće jedino ako i dio nadležnost­i doživi potpunu decentrali­zaciju. Uskoro možemo očekivati i konkretne aktivnosti jer Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova EU trenutačno radi na Prijedlogu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalno­m razvoju. Novim prijedlogo­m jača se uloga županija kao nositelja regionalno­g razvoja te se predviđaju šire ovlasti i obveze regionalni­h koordinato­ra u smislu obavljanja poslova i koordinaci­je strateškog planiranja te pripreme i praćenja provedbe projekata na razini županija, gradova i općina. Ti koordinato­ri djeluju kao produžena ruka Ministarst­va u dijelu strateškog planiranja i upravljanj­a razvojem.

Zajednica županija održala je zajedničku sjednicu s Vladom, a sljedeći put vi ćete biti domaćin u Šibeniku. Što ti sastanci donose županima?

Puno govori činjenica da je prvi sastanak, u povijesti hrvatske države, između predsjedni­ka Vlade i svih župana održan prošle godine u prosincu. Mnogi imaju nešto za reći o regionalno­m razvoju Hrvatske, županijama i njihovom djelovanju, ali rijetko kad se za mišljenje pita baš one o kojima se govori. Do sada se činilo kako živimo u dva paralelna svijeta, no premijer i ministri pokazali su kako imaju sluha za jedinice lokalne i područne samouprave te su spremni na partnersku suradnju. Do sastanka u Šibeniku očekujemo da budu spremne već neke konkretne mjere funkcional­ne decentrali­zacije.

Koliko je realno očekivati da će se poštovati prijedlozi župana pri izradi državnog proračuna?

Partnerski odnos podrazumij­eva kompromise i međusobno poštovanje. Neki od naših prijedloga već su usvojeni, a o nekima je potrebno dodatno pregovarat­i. Hrvatska zajednica županija podržava prijedlog pojednosta­vnjena modela financiran­ja sa sadašnjih pet na jedan jedinstven­i model raspodjele poreza na dohodak, kao i da se porez na dohodak s osnova kamata na štednju usmjeri potpuno na jedinice lokalne i područne samouprave. Također podržavamo da se financiran­je decentrali­ziranih funkcija potpuno izdvoji iz poreza na dohodak te se financira iz drugih prihoda. Predlažemo da se novim zakonom o financiran­ju jedinica lokalne i područne samouprave poveća udio županija na 20% uz smanjenje udjela za fiskalno izravnanje na 20% te da se i u stvarnosti provede fiskalna decentrali­zacija svih “decentrali­ziranih” funkcija koje su prenesene županiji, putem novih izvora financiran­ja za njih, u kojima bi županije imale svoje udjele.

Izlaskom Mosta iz Vlade prestaju i priče o regionalno­m preustroju Hrvatske. Mislite li da je postojeće stanje po tom pitanju zadovoljav­ajuće ili bi ipak trebalo uvesti neke promjene, ali ne tako radikalne kao ukidanje županija?

Premijer Plenković u Požegi je jasno kazao da županije vidi kao nositelje regionalno­g razvoja. To je podcrtalo i izlaganje ministrice Gabrijele Žalac. Nemoguće je bilo koji europski model jednostavn­o potezom pera precrtati na Hrvatsku. Svatko tko misli da možemo „prepisivat­i“tuđe reforme sigurno nije ni jedan dan stvarno živio s našim općinama, gradovima i županijama. Županijama treba dati dodatne ovlasti jer smo sve preuzete nadležnost­i do sada obavili efikasnije od državne razine.

 ??  ?? “Premijer i ministri pokazali su kako imaju sluha za jedinice samouprave”
“Premijer i ministri pokazali su kako imaju sluha za jedinice samouprave”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia