Večernji list - Hrvatska

Neymar sam vrijedi više od cijelog našeg sporta u 2017.!

RH sportu daje 2 milijarde kuna, a Neymarov transfer je 3,4 milijarde

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Tata me preklinjao da ostanem u Barceloni, no valjda će shvatiti da želim nove izazove. Zato sam stigao u PSG, rekao je jučer Neymar

Republika Hrvatska kroz financiran­je s državne razine te kroz novac lokalne i regionalne samouprave, u sport godišnje uloži oko dvije milijarde kuna. I taj novac rasporedi se na čak 650.000 ljudi koji se na organizira­noj razini bave nekim sportom. A novac veći od toga samo u jednom danu potrošio je PSG za dovođenje Neymara. Na račun odštete Barcelona će dobiti 222 milijuna eura, još 80 milijuna PSG će morati platiti poreza francuskoj državi, a u idućih pet godina brazilski nogometaš će dobiti samo za čistu plaću, bez bonusa, 150 milijuna eura, što znači da je ukupna vrijednost transfera barem 452 milijuna eura, odnosno oko 3,4 milijarde kuna. Znači, gotovo pa dvostruko više nego što država godišnje uloži u hrvatski sport.

Ovo više nema smisla

– Neymar je igračina, ali ovo je apsurd, nijedan nogometaš ne može vrijediti toliko novca. Sada će klubovi i za prosječne igrače tražiti 40-50 milijuna eura – rekao je neki dan trener Manchester Uniteda, inače uvijek rastrošni Jose Mourinho. Koliko je nogometno tržište postalo apsurdno i megalomans­ko, najbolje otkriva podatak da je Neymarov sunarodnja­k Ronaldo 1997. godine kao tadašnji najbolji igrač svijeta za 27 milijuna eura prešao iz Barcelone u Inter. Tada je to bio najskuplji nogometni transfer u povijesti, a 20 godina kasnije nalazi se tek na 211. mjestu.

Nisam došao glumiti zvijezdu

Neymar je jučer u Parizu i službeno potpisao petogodišn­ji ugovor s PSG-om, a njegov dolazak izazvao je veliku euforiju među navijačima pariškog kluba. Red za ulazak u fan-shop, u kojem se od jučer prodaju Neymarovi dresovi, bio je dug čak 200 metara. No Neymar je jučer na predstavlj­anju pokušavao glumiti skromnost. – Nisam ovdje da bih bio zvijezda. Ovdje sam zbog novog izazova i novih trofeja. Želio sam nešto veće, veći izazov i zato sam ispred vas. To mi je moje srce reklo. Svaki dan ga slušam, a ovog puta reklo je PSG. Brazilski mediji pisali su da se Neymar zbog odlaska iz Barcelone posvadio s ocem, što je Brazilac jučer djelomično i potvrdio. – Drugi put u životu nisam poslušao očev savjet. Tata, poštujem i razumijem tvoje mišljenje, no ja sam sam donio odluku, molim te za podršku kao što si to uvijek i činio. Barcelona i Katalonija uvijek će biti u mom srcu, no, ponavljam, trebam nove izazove. Prihvatio sam ponudu PSG-a kako bih pomogao klubu da osvaja naslove o kojima njihovi navijači sanjaju. Moj plan za nastavak karijere je jako hrabar, svjestan sam toga, ali i spreman na to – poručio je Neymar. Na konstataci­ju da su navijači Barce posljednji­h dana palili njegove dresove Neymar je odgovorio miroljubiv­o. – Živio sam nezaboravn­e trenutke, živio sam u gradu koji je više od grada, Barcelona je bila moj dom. Obožavam Barcelonu i Kataloniju, ali sada ću se koncentrir­ati samo na uspjeh svoga novoga kluba – zaključio je Neymar te otkrio da bi za PSG mogao debitirati već danas, u 1. kolu francuskog prvenstva protiv Amiensa.

Barci je sjelo 222 milijuna €, PSG mora platiti i 80 milijuna poreza te još Brazilcu dati 150 milijuna! Nisam došao zbog novca, već zbog novih izazova. Poslušao sam svoje srce...

 ??  ?? Zvijezda Dolazak Neymara izazvao je euforiju među PSG-ovim navijačima, red za Brazilčev dres imao je 200 metara
Zvijezda Dolazak Neymara izazvao je euforiju među PSG-ovim navijačima, red za Brazilčev dres imao je 200 metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia