Večernji list - Hrvatska

Mo Farah htio je biti napadač Arsenala ili vrhunski mehaničar

Sve svoje medalje proslavio je plesom koji su novinari prozvali – Mobot

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net LONDON

Zbog imena Mohamad imao sam problema. Iako sam jednom na granici pokazao zlatne medalje, nisu vjerovali da sam to ja, Mo Farah

Nisu slučajno Britanci u raspored prvog dana Svjetskog atletskog prvenstva stavili utrku na 10.000 metara. Oproštajnu utrku na ovoj distanciji legendarno­g Moa Faraha, atletičara koji je u karijeri osvojio 28 medalja, od čega 18 zlatnih na velikim atletskim natjecanji­ma. Na Igrama u Londonu i Riju osvajao je zlatne medalje na 5000 i 10.000 metara, na tri zadnja svjetska prvenstva osvojio je pet zlatnih i jedno srebro. Mo je drugi sportaš u modernoj povijesti Olimpijski­h igara, nakon Lassea Viréna, koji je obranio naslove na 5000 i 10.000 metara.

Atletika ga nije zanimala

Rođen je u Somaliji 1983. godine, u gradu Mogadishuu. Punim imenom Mohamed Muktar Jama Farah, s osam godina doselio se u Veliku Britaniju gdje je krenuo u osnovnu školu. Njegov atletski talent otkrio je učitelj tjelesnog odgoja Alan Watkinson. – Mene atletika nije previše zanimala. Maštao sam da budem desno krilo nogometnog kluba Arsenal i, ako već ne budem uspio u sportu, da budem vrhunski mehaničar – kaže Mo Farah. Pobjede, a skupio ih je pet, na školskim krosovima natjerale su atletskog zaljubljen­ika Eddieja Kulukundis­a da plati pravne troškove kako bi Mo dobio britansko državljans­tvo. Koliko je to bio dobar potez, dokazuje činjenica da je Mo na Juniorskom europskom prvenstvu 2001. godine postao prvak u utrci na 5000 metara. Sve kasnije je povijest jer je Mo postao nepobjediv na dugim prugama. – Negdje 2012. godine počeo sam proslavlja­ti pobjede plesom koji su novinari odmah prozvali “Mobot”. Inspiracij­a mi je bio ples glazbene skupine Village People – istaknuo je Farah. Mo ima brata blizanca Hassana koji zbog bolesti nije mogao putovati u London kada je Mo otišao s osam godina. Njihov otac ostavio ga je kod jedne obitelji u Djiboutiju i, kada se nakon nekog vremena vratio po njega, nije ga mogao pronaći jer se ta obitelj nekamo preselila. Potraga je trajala 12 godina. Hassan je danas telekomuni­kacijski inženjer i ima petero djece. Mo se 2010. oženio dugogodišn­jom djevojkom Tanijom Neil, a na svadbi je bio niz atletskih zvijezda poput Paule Radcliffe i Stevea Crama. Kada je postao poznat, ispunila mu se dječačka želja – dobio je priliku odraditi trening s prvom momčadi Arsenala, i to 2013. godine. Mo je jako popularan i na društvenim mrežama. Ima 1,5 milijuna pratitelja na Twitteru i 1,1 milijun pratitelja na Facebooku. U siječnju 2014. preselio se u SAD gdje živi sa suprugom i kćeri. Prošle godine zaradio je od sponzorski­h ugovora 10 milijuna funti (84 milijuna kuna, op.a.). Imao je sreće i na igrama na sreću. On je postao prva osoba koja je dobila kompletan jackpot u ITV-ovu TV showu “Zhe Cube” koji vodi Phillip Schofield.

Prvi put bez trenera

– Zanimljivo je kako sam zbog imena Mohamad nekoliko puta imao problema na kontroli putovnica. Jednom su me stavili na stranu misleći da sam nekakav terorist. Pokazao sam im zlatne medalje iz Londona, ali svejedno mi nisu vjerovali da sam to ja, Mo Farah – istaknuo je sjajni britanski atletičar. Kada je američki predsjedni­k Donald Trump potpisao izvršni nalog koji privremeno obustavlja useljavanj­e stalnih stanovnika SAD-a iz Somalije, Farah je na svojoj Facebook stranici napisao: – Morat ću reći svojoj djeci da tata možda neće moći doći kući – istaknuo je Farah koji je na Svjetsko prvenstvo u London došao bez svog trenera. – Prvi put uz mene neće biti moj trener Alberto Salazar. S obzirom na to da je trenutačno pod istragom zbog jednog slučaja dopinga, nisam ga želio dovesti u poziciju da u Londonu mora odgovarati na pitanja o tome, a i meni treba mira – istaknuo je Mo. Britanski novinari ovih dana upravo zbog Salazara nisu mogli doći u kontakt sa Sir Moom Farahom koji je izbjegao doći na službenu konferenci­ju za medije Britanskog atletskog saveza. Dok su njegovi kolege odgovarali na pitanja novinara, Mo je u susjednoj prostoriji imao sastanak sa sponzorima tenisica koje će nositi njegovo ime.

Od sponzorski­h ugovora Farah je prošle godine zaradio čak 10 milijuna funti Kada je postao poznat, 2013. uspio je odraditi trening s igračima omiljenog Arsenala

 ??  ?? Mo Farah na kraju puta nakon što je na velikim natjecanji­ma osvojio 18 zlatnih medalja
Mo Farah na kraju puta nakon što je na velikim natjecanji­ma osvojio 18 zlatnih medalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia