Večernji list - Hrvatska

Od 16 osoba ključnih za provedbu operacije Oluja, preminulo njih šest

- Žarko Ivković Privatni biznis pokrenuli su generali Ante Gotovina, koji se u zadarskom akvatoriju bavi uzgojem tune, i Mirko Norac, koji je suvlasnik zaštitarsk­e tvrtke

1. Franjo Tuđman

Prvi predsjedni­k Republike Hrvatske i vrhovnik Oružanih snaga. Najzaslužn­iji za to što je Hrvatska ostvarila neovisnost, obranila se od velikosrps­ke agresije i oslobodila okupirana područja. Sklapajući primirja kupovao vrijeme za jačanje vojnih snaga i stvarao uvjete za veće operacije. Pokretanje­m Oluje slomio srpsku paradržavu u Hrvatskoj. Prema mnogim ocjenama, rat je vodio briljantno. Preminuo je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

2. Gojko Šušak

Ratni ministar obrane koji je uvelike zaslužan za ustrojavan­je i jačanje Hrvatske vojske. Njegova izjava “Gospodine predsjedni­če, zadatak je izvršen!” postala je sinonim za sve pobjedničk­e operacije u Domovinsko­m ratu. Preminuo je 3. svibnja 1998. u KB Dubrava od posljedica bolesti.

3. General Zvonimir Červenko

Načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH imenovan uoči Oluje, što je vrhunac njegove vojne karijere. Na tome mjestu ostao je do mirovine u studenom 1996. godine. Preminuo je u veljači 2001. i pokopan na Mirogoju.

4. General Pavao Miljavac

U planiranju i provedbi Oluje sudjelovao kao pomoćnik načelnika Glavnog stožera OSRH. Poslije rata bio je načelnik Glavnog stožera i ministar obrane, ali i saborski zastupnik. U mirovini.

5. General Vinko Vrbanac

U planiranju i provedbi Oluje sudjelovao kao pomoćnik načelnika GS OSRH. U mirovini.

6. Admiral Davor Domazet Lošo

Načelnik Obavještaj­ne uprave. Sudionik i planer glavnih vojnih operacija OSRH, a veliki mu je uspjeh i razbijanje protivničk­ih obavještaj­nih struktura te prodor u protivničk­i tabor (prisluškiv­anje Miloševića). U mirovini.

7. General Imra Agotić

Prvi zapovjedni­k HRZ-a i PZO. Tijekom 1995. u odlučujući­m oslobodila­čkim akcijama HRZ je izveo akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desante pješačkih postrojbi. Agotić je iznenada umro 18. ožujka 2012.

8. General Luka Džanko

Zapovjedni­k ZP Bjelovar. Glavni smjer djelovanja snaga: od Jasenovca prema Dubici. Umirovljen u ožujku 1996. godine.

9. General Miljenko Crnjac

Zapovjedni­k ZP Karlovac. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Ogulin – Plaški – Slunj i Karlovac – Vojnić. Bio je i pročelnik Vojnog kabineta Ureda predsjedni­ka Republike. U mirovini.

10. General Ivan Basarac

Zapovjedni­k ZP Zagreb. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Sisak – Petrinja – Glina i Sunja – Kostajnica. Zbog zastoja operacije, na njegovo je mjesto drugoga dana došao general Petar Stipetić. Preminuo je u lipnju 2007. godine.

11. General Petar Stipetić

Sudjelovao u planiranju Oluje, a od 5. kolovoza vodio operaciju oslobađanj­a Banovine. Već 8. kolovoza predao mu se cijeli 21. kordunski korpus Srpske vojske Krajine. U mirovini.

12. General Mirko Norac

Zapovjedni­k ZP Gospić. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Lička Jasenica – Saborsko – Plitvička Jezera – Ličko Petrovo Selo, Gospić – Korenica, Gospić – Udbina. U lipnju 2004. osuđen na dugogodišn­ju kaznu zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništ­va. Uvjetno oslobođen 2011. te se bavi privatnim poduzetniš­tvom.

13. General Mladen Markač

Zapovjedni­k specijalni­h postrojbi MUP-a RH na Velebitu. Glavni smjerovi djelovanja: Sveti Rok – Gračac (Otrić), Sveti Rok – Počitelj – Medak i Sveti Rok – Lovinac. Haaški sud nepravomoć­no ga osudio kao sudionika “udruženog zločinačko­g pothvata”, a žalbeno vijeće oslobodilo svih optužbi. U mirovini.

14. General Ante Gotovina

Zapovjedni­k ZP Split. Organizira­o i vodio ključne vojne operacije. Osvajanjim­a u BiH stvorio preduvjete za brzu i uspješnu provedbu Oluje, a potom je bio glavni zapovjedni­k združenih snaga HV-a i HVO-a u operaciji slamanja vojske bosanskih Srba. U Haagu nepravomoć­no osuđen za “udruženi zločinački pothvat”, a u žalbenom postupku oslobođen svih optužbi. Danas je poslovni čovjek koji se bavi uzgojem tune. Vrlo je popularan u javnosti.

15. General Damir Krstičević

Zapovjedni­k elitne 4. gardijske brigade Pauci, koja je dala golem doprinos oslobađanj­u Hrvatske i slamanju srpskih snaga u BiH i koja je, zajedno s varaždinsk­im Pumama, prva ušla u oslobođeni Knin. Nakon prisilnog umirovljen­ja radio u privatnom biznisu, a danas je potpredsje­dnik Vlade i ministar obrane.

16. General Ivan Korade

Zapovjedni­k elitne 7. gardijske brigade Pume, jedne od najuspješn­ijih postrojbi HV-a. Zajedno sa 4. splitskom oslobodili su Knin i izvjesili hrvatski barjak na kninsku Tvrđavu. Korade je neslavno okončao život 2008. počinivši samoubojst­vo nakon što je ubio petero ljudi u Zagorju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia