Večernji list - Hrvatska

TKO JE TKO U KRAJINI

-

Milan Martić

Predsjedni­k paradržave Republike Srpske Krajine i vrhovni zapovjedni­k Srpske vojske Krajine. Nakon Oluje skrivao se u Republici Srpskoj u BiH da bi izbjegao izručenje Haagu. Planirao osnovati tzv. Oslobodila­čku vojsku RSK radi obnove propale RSK. U svibnju 2002. predao se Haaškom sudu, zbog ratnih zločina nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj osuđen na 35 godina zatvora.

Milan Babić

Predsjedni­k vlade nepriznate Krajine. Radikalan političar nesklon pregovorim­a s Hrvatima. Kad ga je Haaški sud 2004. optužio za ratne zločine, bio je prvi optuženik koji je priznao krivnju, te je osuđen na 13 godina zatvora. Na suđenju izjavio da ga je zavela srpska propaganda i da su Srbi u Hrvatskoj prvi upotrijebi­li silu tijekom Domovinsko­g rata. U ožujku 2006. u haaškom zatvoru počinio samoubojst­vo.

General Mile Mrkšić

U vrijeme Oluje zapovjedni­k Srpske vojske Krajine. U napadu na Vukovar zapovijeda­o 1. motorizira­nom gardijskom brigadom JNA. Optužen za ubojstvo 260 vukovarski­h civila na Ovčari. U svibnju 2002. predao se Haaškom sudu te je osuđen na 20 godina zatvora. Umro u kolovozu 2015. od posljedica raka na odsluženju zatvorske kazne u Portugalu.

General Mile Novaković

Zamjenik zapovjedni­ka Srpske vojske Krajine. U siječnju 1993. naredio miniranje i rušenje brane Peruća pa ga je Županijski sud u Šibeniku u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora. Nakon Oluje pobjegao u Srbiju, gdje je umro u rujnu 2015. u dobi od 65 godina.

Pukovnik Čedomir Bulat

Zapovjedni­k 21. kordunskog korpusa SVK. U tijeku Oluje, posredovan­jem mirovnih snaga UNCRO-a, hrvatskim postrojbam­a koje je vodio general Petar Stipetić predao cijeli korpus u zamjenu za neometan odlazak vojske i civila u Srbiju. Umro u Srbiji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia