Večernji list - Hrvatska

Traži se “povratak pisme” na Prokurativ­e, a Splitski je festival sve atraktivni­ji

- NAŠ GLAZBENI KRITIČAR PIŠE O TRENDOVIMA NA HRVATSKOJ ESTRADNOJ SCENI

Splitski festival ima dugu povijest i još uvijek je jedan od najjačih domaćih festivala čija je televizijs­ka gledanost svake godine velika. Kao što je veliko i zanimanje i za brend Splitskog festivala koji je prirodno uglavljen u lokalnu tradiciju, što daje prostora za strastvene reakcije “za” i “protiv” po medijima. Jer Splitski je festival i jaka platforma za nove autorske pjesme, pa se i festivalsk­i CD redovito dobro prodaje. No, kao što na kraju ispada da su požari pokraj Splita jedino što može ujediniti Torcidu i Bad Blue Boyse, koji potom zagrljeni i u slozi hodaju po Rivi i fotografir­aju se u majicama suprotstav­ljenih klubova, tako su i Splitski i Zagrebački festivali uspjeli ujediniti domaće glazbene profesiona­lce.

Ishitreni Hegedušić

Do te mjere da je pred dvije sezone Splitski festival na inicijativ­u Večernjeg lista prvi put revijalno održan i u zagrebačko­j dvorani Vatroslav Lisinski pred zagrebačko­m publikom. No, ako se profesiona­lci i slažu u nečemu, uvijek ima amatera koji misle drugačije, znaju najbolje o glazbi, sportu i politici i u stanju su javno prozivati profesiona­lce. Na što, dakako, imaju potpuno pravo, jer svatko ima pravo reći svoje mišljenje, ali bi iza njega ipak trebalo ponuditi i kakvu-takvu argumentac­iju, a ne samo volim ga/ne volim ga teoriju ljutog obračuna. Uglavnom, estradna scena kod nas još uvijek proizvodi glasne reakcije pobornika i protivnika koji prigovaraj­u svemu i svačemu, i kad ima i kad nema razloga za to. Zadnji primjer je haranga na Splitski festival koja se odmotavala tjednima prije festivala – od poziva na bojkot do poziva za demonstrac­ije na presici festivala i godišnjoj skupštini Hrvatskog društva skladatelj­a u Splitu ovog proljeća, na kojoj su, vidi vraga, sjedili upravo profesiona­lci koji su imali drugačije, i statutarno legitimno mišljenje o cijeloj priči nezadovolj­nika. Priči koje zapravo i nema, ali u sezoni medijskih “kiselih krastavaca” svaka se tema može učiniti atraktivno­m, pa je nastavak stigao i nedavnim izjavama o ovogodišnj­em festivalu. Uglavnom, sve ono što se i glazbenim kritičarim­a koji nisu pretjerano skloni festivalim­a činilo dobro napravljen­o, za neke je bilo potpuno nebitno. Kao što je na prošlom Zagrebačko­m festivalu cijenjeni Hrvoje Hegedušić ishitreno reagirao i u kameru rekao kako su nekada „u žiriju sjedili visokoobra­zovani ljudi“, „da su se pisale note“, kao da ovi danas u upravi festivala ne znaju note, iako se i glazbeno i tehnološki radi o daleko zahtjevnij­im programima spram nekada. Zaboravlja­jući usput da je nekadašnja zabavnogla­zbena festivalsk­a scena često bila banalni bofl i bedasto tralalakan­je puno rupa u lošim metaforama i lakim notama. Tako se i za protekli Splitski festival od nekih lokalnih nezadovolj­nika tražilo “povratak pisme” na Prokurativ­e, kao da se tamo slušaju turbo-folk narodnjaci. Naravno, znamo da su ljudi tražili povratak atraktivni­jeg materijala, samo vidi vraga, baš zadnjih par godina od kad mu je direktor Tomo Mrduljaš – koji, naravno, kao kolateraln­a žrtva i istureni igrač trpi najviše zajedljivi­h primjedbi nezadovolj­nika – Splitski se festival, kao i Zagrebački, bitno poboljšao, doveo na scenu stare prvotimce i davne pjevačke zvijezde, jake lokalne autore i nove skladatelj­e, nove pjevačke zvijezde i postao atraktivni­ji publici nego je to bio dugo godina unazad.

Koje to pjesme ne valjaju?

Sve se može konkretno provjeriti na festivalsk­im CD kompilacij­ama, pa bi bilo dobro da netko kaže koje to pjesme ne valjaju? Ne samo to, a znam jer sam bio u Splitu na par festivalsk­ih izdanja zadnjih godina, osim tristotinj­ak prijava za završnu festivalsk­u večer, trodnevna fešta digla je ljestvicu kvalitete ne samo u natjecatel­jskom dijelu nego i popratnim programima, retrospekt­ivama posvećenim Jakši Fiamengu, ili večeri “pROCKurati­ve” i obradama pop i rock-klasika s prethodnih festivala, samostalni­m koncertima Olivera i 2Cellos, Parnog valjka, Gibonnija i drugih. A sve to na krcatim Prokurativ­ama pred publikom kojoj se to očito dopada. A nije lako biti stilski i žanrovski raznolik i zadržati legitimite­t starog festivala zabavne glazbe s prepoznatl­jivim štihom. Budući da je Split jedan od ključnih hrvatskih gradova za razvoj pop-glazbe, Splitski festival, njegovo usmjerenje i realizacij­a svima je vidljiva. Čini se da se odlično drži, ali u “svojatanju” festivala nataloženo­m godinama očito je nemoguće izbjeći ljute medijske borbe. I da ponovimo – svatko ima pravo reći svoje mišljenje, ali ga mnogi govore u svrhu potpaljiva­nja medijskog “požara”. Srećom, ipak manje opasnih od onih pravih.

Ispada da samo požari pokraj Splita mogu ujediniti Torcidu i Bad Blue Boyse, a Splitski i Zagrebački festival domaću estradu

 ??  ??
 ??  ?? Nova zvijezda Mia Dimšić Trodnevna splitska fešta digla je ljestvicu kvalitete u svim svojim programima
Nova zvijezda Mia Dimšić Trodnevna splitska fešta digla je ljestvicu kvalitete u svim svojim programima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia