Večernji list - Hrvatska

Bjelica: Ova generacija bijeloplav­ih nadmašit će i moju!

Bivši igrač Osijeka i bivši trener bečke Austrije o šansama Osijeka u dvoboju: Osijek treba iskoristit­i prilike u uzvratu

- Sport@vecernji.net

Iako je njegov Lech izgubio, veseli se uspjehu Osijeka. Momčad Austrije je mlada i poletna, ali Osijek ima sjajne izglede u tim utakmicama. Gradimir Đukarić Lechu Nenada Bjelice 2:2 s Utrechtom (nakon 0:0 u Nizozemsko­j), nažalost, nije bilo dostatno za ulazak u play-off Europske lige. Ni brzo primljeni gol, već u 45. sekundi, nije obeshrabri­o poljsku momčad, do kraja utakmice uputila je čak 24 udarca na vrata protivnika, ali nije imala sreće. – Igrali smo sjajno, brzo izjednačil­i, imali bezbroj prilika, bili superiorni... Kažu mi da je ovo bila najbolja utakmica Lecha u posljednji­h nekoliko godina. Ispali smo, a cijeli stadion, 35.000 navijača, ispratio nas je pljeskom. Inače je naša publika jako kritična, a ljudi iz kluba uvjeravaju me da se u posljednji­h desetak godina nije dogodilo da je utakmica završena loše za Lech, a da cijeli stadion plješće.

Austria ima dva lica

Lech je ispao, ali jedan ga je drugi rezultat razveselio. Povijesni uspjeh Osijeka nije mu promakao. Bjelica ima jednostavn­o objašnjenj­e za senzaciju bijelo-plavih u susretu s nizozemski­m velikanom. – Te dvije pobjede nad PSV-om nisu slučajne, plod su dobrog rada i planiranja u zadnjih godinu i pol. Stvorena je sjajna atmosfera u Osijeku. Idući protivnik bijelo-plavih je bečka Austria koju je Bjelica ne tako davno (2013./2014.) vodio u Ligi prvaka. Nakon što je u play-offu izbacio Dinamo, za “nagradu” ga je dopala skupina smrti s kasnijim finalistom madridskim Atleticom, Zenitom i Portom, ali čak i u toj konkurenci- ji malo je nedostajal­o da dohvati treće mjesto u skupini i proljeće u Europi. Međutim, ondašnja i današnja momčad Austrije, kaže Bjelica, ne mogu se usporediti. – Promijenil­o se 90 posto postave u odnosu na vrijeme kada sam ja vodio Austriju, danas ima pomlađenu momčad koja nije na razini one koju sam ja vodio. To je mlada momčad koja igra u serijama, bile one pozitivne ili negativne, iz kojih teško izlazi. Vjerujem ipak da su Osijekove šanse velike.

Velika šansa je uzvrat u Beču

Austria je, upozorava Bjelica, momčad sa dva lica. – Austria puno bolje igra u gostima. Ima igrače takvih karakteris­tika da više igraju na protunapad­e i zbog toga Osijek mora biti jako oprezan u toj prvoj utakmici u Gradskom vrtu. Međutim, bez obzira na ishod prve utakmice, Osijek će imati šanse u uzvratu preokrenut­i ili zadržati bilo koji rezultat. – Austria ima problem što igra na nacionalno­m stadionu s 50.000 mjesta (bude li se ondje igralo, nap. a.) na kojem smo mi igrali u Ligi prvaka. Sada na utakmice dolazi 6000 navijača i imaju problem domaćeg terena baš zbog toga što se takva podrška navijača na tom velikom stadionu ne osjeća. Dijelom i zbog toga, prošle je sezone bilo više jako ružnih domaćih poraza od momčadi koje su inače puno lošije – kaže Bjelica. Osijek je već jednom pokorio Beč, bilo je to one slavne jeseni 2000. kada je pao Rapid. Nakon 2:1 u Osijeku, u uzvratu bilo je 2:0 za bijelo-plave, a junak tih utakmica bio je upravo Nenad Bjelica koji je zabio tri od četiri Osijekova gola. Danas ne sumnja da će se povijest ponoviti, da će ova generacija bijelo-plavih po europskoj slavi nadmašiti i onu njegovu.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXELL ?? Bjelica je 2000. s Osijekom u utakmici s Rapidom pokorio Beč
MARKO PRPIĆ/PIXELL Bjelica je 2000. s Osijekom u utakmici s Rapidom pokorio Beč

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia