Večernji list - Hrvatska

Pripreme nikad nisu bile tako kratke pa moramo brzo do forme

Termin večernjeg treninga pomaknut kako bi igrači mogli gledati derbi Dinamo – Hajduk

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Mladi Bender je na tragu onoga što smo od njega očekivali i sada se samo treba prilagodit­i već homogenoj skupini igrača oko sebe

Nakon što je sa svojim izabranici­ma odradio dovoljan broj treninga, košarkaški izbornik Aleksandar Petrović pristao je ponešto reći o prvom dijelu priprema za predstojeć­i Eurobasket. S obzirom na to da je to bio i tjedan najvećeg ovoljetnog toplinskog vala, samo po sebi nametnulo se pitanje kako su Petrović i njegovi štićenici sve to podnijeli. – Klima je u hotelu, klima je u dvorani u kojoj treniramo pa u tim prostorima nemamo osjećaj te vreline. Uostalom, to je bio i osnovni uvjet zašto smo izabrali baš Sveti Martin. Doduše, u jednom trenutku čak ni klima u dvorani nije vukla kako treba, no onda je pala kiša i opet je sve funkcionir­alo.

Ujednačiti tjelesna stanja

Kakav je dosadašnji radni učinak? – Na dobrom smo putu. Nemam zamjerki i držim da ćemo u “uravnoteže­nom” stanju dočekati prve utakmice, 8. kolovoza s Francuskom i 9. kolovoza s Litvom. Izbornik inzistira na izjednačen­osti jer nisu svi na pripreme došli u jednakom stanju. – Bilo je različitos­ti jer su jedni trenirali individual­no, drugi su igrali u ljetnoj ligi, a treći za B reprezenta­ciju u Kini. No, vjerujem da ćemo drugi dio priprema, koji počinje 17. kolovoza, započeti u jako dobrom stanju. Kakvi su izbornikov­i prvi dojmovi o Draganu Benderu, mladom igraču koji bi mogao biti džoker? – Na tragu očekivanog. Može dosta toga dati, no kao samozatajn­om dečku, treba mu vremena da se adaptira na već homogenu skupinu igrača. Igrački ništa nije sporno. Hoće li Bender moći igrati u paru sa Šarićem u visokoj liniji? – Prerano je za to. Sada imamo druge prioritete. S obzirom na to da imamo tri “petice” i tri “četvorke”, igramo na prirodnim pozicijama, a ta opcija može biti neko naše dodatno taktičko oružje, no to je za drugu fazu priprema. Na svojim prirodnim pozicijama igraju i svi vanjski igrači. – Bez Hezonje i Babića, sada imamo prirodniju situaciju po pozicijama. Lani smo morali tražiti i igru bez razigravač­a, no sada osim Ukića imamo i iskusnog Popovića i mlađahnog Mavru. I jedni i drugi, i braniči i centri, defenzivno najviše rade na obrani od takozvanog pick and rolla, od igre dvojica na dvojicu od koje se u današnjoj košarci sastoji većina napada suparnika. – Na tome radimo od prvog treninga prvi dan priprema. “Pick” branimo “peticama” kao i prošlo ljeto jer osim Planinića to dobro mogu raditi i Žorić i Buva. Osim što će imati najmanje dana za pripreme, Hrvatska će igrati i najmanje pripremnih utakmica (6). Je li i to dio izbornikov­e ideje da do idealne forme za eliminacij­ske utakmice Eurobasket­a dođe i utakmicama u skupini? – Imamo tri segmenta priprema. Prvi je dio priprema posao kondicijsk­og trenera Jure Šanga, drugi individual­na tehnika i šut, a treći je segment igra. Već od drugog dana igramo na treningu petorica na petoricu, svaki dan sa sve više tranzicije. S obzirom na to da pripreme nikad nisu bile tako kratke, do forme moramo doći ubrzano. Za razliku od drugih koji će prve utakmice igrati nakon 10-12 dana priprema, mi u njih ulazimo nakon samo sedam radnih dana.

Magnetska zbog mira u kući

Zbog svega toga, Petrović u utorak i srijedu u Orleansu u susretima s Francuskom i Litvom namjerava pažljivo podijeliti snage. – Nitko neće igrati više od 20 minuta, bez obzira na rezultat. On me ne zanima, već kako da što prije dođemo u pojedinačn­u i kolektivnu formu. S obzirom na to da je hrvatska reprezenta­cija jedna od starijih, pitali smo izbornika za zdravlje naših izabranika. – Zasad je zadovoljav­ajuće. Ukić je imao spazam mišića, ali je zbog mira u kući otišao i na magnetsku rezonancij­u. Simon se pak ne žali na leđa i govori da mu je svaki dan sve bolje. Kucnut ću o drvo da tako i ostane. Baš kao i u petak, reprezenta­tivci će i danas imati slobodno prijepodne, a večernji trening nešto ranije nego obično (17 sati) kako bi stigli gledati nogometni derbi Dinamo – Hajduk.

Protiv Francuske i Litve nitko neće igrati više od 20 minuta, bez obzira na rezultat, ističe Aco Za razliku od lani , sada imamo prirodniju situaciju po pozicijama, kazuje izbornik

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Izbornik u pratnji Simona i Popovića
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Izbornik u pratnji Simona i Popovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia