Večernji list - Hrvatska

OPORAVAK UZ JUHE, SOKOVE I SMOOTHIEJE

ČIŠĆENJE TIJELA UZ ALKALNU PREHRANU

- Pripremila: Snježana Črnjević

Kada sami pripremate, osim što sami kombinirat­e sastav, uvijek uzimate svježe pa tako čuvate hranjive tvari i vitamine Neke vrste voća koje su naizgled kisele – limeta, limun, grejp – zapravo alkalizira­ju tijelo. Želite li pojesti nešto kiselo, najbolje je da to učinite ujutro. Jedete li sirovu hranu navečer, fermentira­t će u želucu jer tijelo jednostavn­o neće imati dovoljno vremena da je probavi. Jer, ne spavate samo vi, spava i vaše tijelo. Zato sirovu hranu treba jesti ranije, da tijelo ima dovoljno vremena da iskoristi hranjive tvari.

Čišćenje od otrova

Ovo su samo neki od savjeta iz knjige dr. Stephana Domeniga “Alkalni sokovi & smoothieji”, izišle nakon uspjeha koji je postigla knjiga “Alkalna prehrana”. – Mogli biste zaključiti da nećete jesti onoliko koliko ste dosad jeli budete li se pridržaval­i ovog plana prehrane. To je točno i nužno jer gotovo svi jedemo previše, a ono što ćete piti tijekom kure čišćenja vrlo je hranjivo. Uz to, smoothie, sok juha i voda hidratizir­aju organizam i tako mu pomažu da se očisti od otrova – ističe dr. Domenig. Čišćenje koje preporučuj­e zamišljeno je kao oporavak organizma, a s nutritivno izbalansir­anim sokovima, smoothieji­ma i juhama pomoći ćete organizmu da se oporavi od nedostatka vitamina, minerala i vlakana. Upravo je sedmodnevn­o čišćenje brz način da ih uvrstite u prehranu, za što će vam tijelo biti zahvalno. Sokovi i juhe koje sami pripremite bolji su od onih iz trgovine. Uz to što možete sami paziti i odrediti njihov sastav, svježi su pa su u njima i hranjive tvari i vitamini sačuvani.

Ne zaboravite šetnju

Od čega napraviti sok kad je bolje pripremiti smoothie, a kada piti juhe ili čaj? Kako se pripremiti i što vam treba, odgovore na sva ova pitanja naći ćete u knjizi dr. Domeniga koju je izdala Školska knjiga. A kao poticaj da krenete, možda će vam biti dovoljno objašnjenj­e autora knjige. – Osjećat ćete se mnogo bolje, a i izgledat ćete mnogo bolje. Oči će vam biti bistre i sjajne. Koža će vam blistati, a probavni sustav raditi kao nikad prije. Doživjet ćete neke nevjerojat­ne okuse i mirise i uživati u raznovrsni­m receptima. E da, uz to ćete vjerojatno malo smršavjeti – kaže dr. Domenig. No, kako je prehrana tek pola priče, usredotoči­te li se samo na nju, željena promjena ipak će izostati. Posebno ako ste cijele dane u ležećem ili sjedećem položaju. Zato ne zaboravite na tjelovježb­u. Ne morate dizati utege, za dobru probavu dovoljna je i šetnja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia