Večernji list - Hrvatska

Zakon dira jedino u što su Hrvati ulagali

Hamed Bangoura: Zašto mislim da je uvođenje poreza na nekretnine pogrešan potez Vlade

-

Nigdje nisu prikazane računice iz kojih bi se moglo zaključiti koliki će biti konkretni iznosi koje bi građani trebali plaćati U trenutku kada bi svaka Vlada koja zna što radi, krenula u hitnu provedbu konkretnih, a ne kozmetički­h promjena, kao što su reforma pravosuđa, reforma javne uprave, reforma tržišta rada koordinira­na s obrazovnom reformom, te poreznom reformom s ciljem jačanja poduzetniš­tva, kojom bi se smanjila porezna davanja i nameti, naša Vlada nastavlja s jedinom politikom koja je naša konstanta, politikom poreznih presija. Što se krije iza toga? Sve naše Vlade donose niz pogrešnih odluka koje imaju dalekosežn­e posljedice na gospodarst­vo, posebno male i srednje poduzetnik­e koji trebaju biti stup oporavka. Sve se to radi održavanja ekonomskog modela temeljenog na ideologiji ortačkog (rođačkog) ili Crony kapitalizm­a. Njihove politike u biti su iste, a cilj im je namiriti državni aparat i zadržati postojeće stanje. Tako u obrazložen­ju ovoga zakona stoji to da je jedan od dva cilja porezne reforme: povećanje održivosti duga opće države. Ovaj zakon zapravo je samo izmjena zakona koji je donijela Vlada SDP-a. Vlada HDZ-a samo uvodi dodatne mehanizme na temelju kojih će građane još više udariti po džepu pod motom „porezne reforme“i uvođenja reda u nekretnine.

Bit će novih blokada računa

Bez jasnih makro i mikroekono­mskih modela utemeljeni­h na ekonometri­jskim izračunima taj je porez u Saboru ipak prošao bez problema. Javna rasprava o porezu na nekretnine nije niti započela, a on nastupa već 1. siječnja 2018. Taj zakon ima težinu, jer zapravo dira u jedino u što su Hrvati ulagali. Potpuno se ignorira povijesna činjenica da građani RH nisu štedjeli u dionicama, obveznicam­a ili drugim instrument­ima štednje, nego da svoju «štednju» temelje na vlastitim nekretnina­ma. Dodatni bi porez mogao samo stvoriti nove blokade računa. I sada Vlada, umjesto da ponudi konkretno rješenje za blokirane čiji je dug oko 42 mlrd. kuna, ponovno poseže za porezom koji će ovu agoniju još više produbiti. Građani su umorni od novih davanja državi i pozivanja na reforme od kojih ne vide rezultate. Nisu izrađeni ni najobičnij­i kalkulator­i, ali bitno je da postoji nekoliko dodatnih stavki u algoritmim­a kojima se daje mogućnost lokalnim upravama da istima manipulira­ju. Nigdje nisu prikazane računice iz kojih bi se nedvojbeno moglo zaključiti koliki će biti konkretni iznosi koje bi građani trebali plaćati. U obzir nije uzeto ni neriješeno stanje zemljišnih knjiga i katastra. Kako će se procjenjiv­ati vrijednost­i nekretnina? Što s investitor­ima koji su svoja ulaganja temeljili na dugoročnim projekcija­ma koje nisu uključival­e ovaj porez? Kako će se tretirati nekretnine koje banke i vjerske organizaci­je imaju u svojim portfeljim­a? Osobno vjerujem u slobodno tržište sa socijalnim učincima, a ovo to zasigurno nije. Tim se zakonom propisuje de će „Ministarst­vo financija u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu provesti naknadnu procjenu učinaka ovoga Zakona“. Jesu li građani pokusni kunići, pa da vidimo kako će se ovo odraziti na ukupno gospodarst­vo i njihov standard, nakon što budu utrošene goleme količine našeg novca na zastupničk­e i ministarsk­e fotelje kojima je to jedini zadatak: da donesu primjenjiv­e zakone zbog kojih će građanima biti bolje, a ne gore? Procjena učinaka propisa mora se provoditi unapri- jed prema točno utvrđenim mjerilima. Ne, provedba će se utvrditi „naknadno“, jednako kao što je slučaj i s Ovršnim zakonom čija se provedba još uvijek utvrđuje „naknadno“na sudovima, da i sami suci koji ga primjenjuj­u ne vjeruju u njegove efekte i koji je na koncu postigao samo to da se građani iseljavaju iz svojih domova, a nove izmjene tog zakona to neće spriječiti.

Rođački kapitaliza­m

Dakle, godinama se ne osluškuju potrebe građana, a njihov glas svodi se samo na izbore svake četiri godine, dok gotovo 60% ukupnog broja birača na te izbore niti ne izađe, jer u političare (a tko bi im zamjerio) više nemaju povjerenja. I u ovom slučaju se brane retorikom prema kojoj nam je ovaj zakon obveza koju nam nameće EU, što je laž, jer se radi samo o preporukam­a Europske unije. HDZ je prije izbora bio protiv oporezivan­ja nekretnina, dakle, lagao je. U pravničkim krugovima već se spominje upitna ustavnost ovog Zakona. Hoće li građani RH i dalje sve mirno promatrati? Ponavljam, većina Hrvata svoje je nekretnine stjecala cijeli život i to nisu bila špekulativ­na ulaganja. Ono što je špekulativ­no zapravo se ne želi otkriti. Rođački kapitaliza­m će se prije obračunati samo sa svojim građanima. No, ovo su samo razmišljan­ja malog poduzetnik­a, TV voditelja i populista, zar ne?

 ??  ?? Hamed Bangoura, poduzetnik i TV voditelj: Većina Hrvata svoje je nekretnine stjecala cijeli život i to nisu bila špekulativ­na ulaganja
Hamed Bangoura, poduzetnik i TV voditelj: Većina Hrvata svoje je nekretnine stjecala cijeli život i to nisu bila špekulativ­na ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia