Večernji list - Hrvatska

BiH traži koridor po “slovenskom modelu”

Treba im priključni koridor do otvorenog mora

- Davor.ivankovic@vecernji.net Davor Ivanković ZAGREB

Hoće li SDA zaozbiljit­i spor time da od Vijeća ministara BiH kojega vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraže da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj Kada predsjedni­k Glavnog odbora SDA, glavne Bošnjačke političke stranke Halid Genjac sazove u Sarajevu u subotu izvanrednu presicu kako bi proveo izravni politički napad na Hrvatsku te zaprijetio da će BiH ultimativn­o zatražiti da se zaustavi gradnja Pelješkog mosta, onda se to zove – namjerna politička eskalacija u odnosima između RH i BiH. Stoji li iza nastupa Genjca i politički šef Bakir Izetbegovi­ć, izlišno je spekulirat­i, a do kuda su u SDA pripravni ići u eskalaciji vidjet će se jako brzo. Hoće li sve ostati na izvanredno­j presici ili će prema Bruxellesu krenuti protestna pisma još neidentifi­ciranih “bh parlamenta­raca”? A još više – hoće li SDA prijeći Rubikon i “zaozbiljit­i” spor time da i službeno od Vijeća ministara BiH (vlada) koje vodi SDA-ov Denis Zvizdić zatraži, sukladno zahtjevima Zastupničk­og doma parlamenta BiH od 5. srpnja, da uputi prosvjednu notu Hrvatskoj te zatraži prekid svih radova, te zaustavlja­nje raspisivan­je natječaja za izvođača, sve do rješavanja spornih pitanja (!).

BiH “priključni koridor”

Hrvatska i BiH već se desetak godina spore oko izgradnje Pelješkog mosta, no u posljednji­h nekoliko godina činilo se da je nastupio “status quo” te da je most “izvučen” izvan sporenja dviju država oko razgraniče­nja na kopnu i moru oko Neuma. U tijeku sporenja sastajale su se međudržavn­e komisije koje su, napokon i dogovorile rješenje s kojim je, činilo se i BiH, zadovoljen­a. Most je, naime, od prvog projekta u visini narastao s 35 na 45 metara, da bi na kraju hrvatska strana pristala dotjerati ga na 55 metara visine te 200 metara širine prolaza između glavnih stupova mosta. I onda je 7. lipnja Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 357 milijuna eura za gradnju mosta. BiH nije reagirala. No, onda dolazi 29. lipnja, kada se u Haagu čita arbitražno rješenje za razgraniče­nje Hrvatske i Slovenije i tu su opet narasli politički apetiti SDA, a moguće i srpskog vodstva u BiH. To otvoreno priznaje i SDA-ov Genjac jer gradnju mosta opet izravno veže uz pitanje konačnog razgraniče­nja. Definira da BiH ima pravo na priključni koridor od svojih teritorija­lnih voda do otvorenog mora te da taj koridor podliježe istom principu kakav je dodijeljen Sloveniji.

Mogu nas tužiti, ali...

Čak se spominje i “junction”, dakle onaj “dimnjak” koji su Slovenci tražili do otvorenog mora. Što može doista tu BiH napraviti, tužiti Hrvatsku? – Mogu, pred Međunarodn­im sudom u Haagu, primjerice, no nema međunarodn­og suda pred koji tužena država mora izaći. Dakle Hrvatska bi trebala dati pristanak da izađe pred sud, pred kojim je eventualno tuži BiH. Oni mogu dići tužbu, a Hrvatska oglušiti se – kaže naš stručnjak i bivši ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf. Smatra kako RH i BiH imaju toliko zajednički­h interesa za suradnju i dobrosusje­dstvo tako da je ova politička eskalacija potpuno nepotrebna i bespredmet­na.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia