Večernji list - Hrvatska

SDP Milanovića gura u Bruxelles, on bi na Pantovčak kao nezavisni

U Europarlam­ent opet bi Tonino Picula i Biljana Borzan, a ambicije navodno imaju i potpredsje­dnik stranke Rajko Ostojić te Bojan Glavašević i Domagoj Hajduković

- petra.maretic@vecernji.net Petra Maretić Žonja

Iako je do europskih izbora više od godinu i pol dana, već sada se na Iblerovu raspravlja o potencijal­nim kandidatim­a koji bi bili na listama Tko u SDP-u želi na listu za Europski parlament, pitanje je o kojem se na Iblerovu trgu već naveliko diskutira iako do europskih izbora ima više od godinu i pol dana. Više članova vodstva i saborskih zastupnika SDP-a potvrdilo nam je da je lobiranje za mjesta na listi počelo pa se već nagađa i o imenima potencijal­nih kandidata koji bi se našli na listi.

Preferenci­jalni igrači

Isti izvori tako kažu kako SDP-ovi europarlam­entarci Tonino Picula i Biljana Borzan gotovo sigurno mogu očekivati da će opet biti na listi jer bi se njihovo micanje teško moglo opravdati s obzirom na to da je Picula na prošlim izborima osvojio najviše glasova, a Borzan jer je jedna od najaktivni­jih europarlam­entaraca. No veliko je pitanje na koja bi mjesta ovog puta mogli računati, na ona prva “sigurna” ili će se za ulazak u Europarlam­ent morati izboriti putem preferenci­jalnih glasova. Kao potencijal­ni kandidat na Iblerovu trgu za listu za Europarlam­ent spominje se i potpredsje­dnik SDP-a Rajko Ostojić, a navodno je za tu funkciju zainteresi­ran i član Predsjedni­štva i saborski zastupnik Bojan Glavašević. – Još je rano za taj razgovor, ali držim da je moja dužnost da kao potpredsje­dnik saborskog Odbora za europske poslove aktivno sudjelujem u stvaranju programa koji će SDP ponuditi za euroizbore – poručio je Glavašević. Nagađa se da bi u Bruxelles rado i međunarodn­i tajnik i saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković koji kaže kako mu tako nešto nije nuđeno niti je sam o tome razmišljao. Pitanje je i tko će od SDP-ovih partnera biti na listi, a europarlam­entarac, IDSov Ivan Jakovčić najvjeroja­tniji je kandidat. – Vjerojatno će Jakovčić ponovo ići s nama, ali osobno držim da bi se za ulazak u Europarlam­ent trebao izboriti preferenci­jalnim glasovima i da bi prvih pet mjesta te zadnje od ukupno 11 na listi trebalo biti rezerviran­o za SDP-ovce – kaže izvor iz SDP-a. I još jedan član Predsjedni­štva drži da bi Jakovčić ponovno trebao biti na zajedničko­j listi za Europarlam­ent. – On sigurno može donijeti 30 tisuća glasova. Njemu samome to nije dovoljno, a za listu je značajan broj glasova – kaže naš izvor. Nije tajna i da dio stranačkog vodstva već neko vrijeme lobira za opciju da na toj listi bude i bivši šef Zoran Milanović jer drže da bi to za stranku bilo odlično. I dok neki u SDP-u govore kako se i sam Milanović već raspitivao kod europarlam­entaraca za prava i obveze koje imaju, oni koji su mu bliski kažu da on za tu funkciju i nije pretjerano zainteresi­ran. – Mislim da ga to ne zanima iako bi za sve nas bilo bolje da pristane biti na listi jer bi nam donio mnogo glasova. Razgovaral­o se s njim o tome, ali nije pretjerano entuzijast­ičan – kaže jedan član vodstava SDP-a koji vjeruje da Milanovića puno više od euroizbora zanimaju oni za predsjedni­ka države. Isto kaže još jedan saborski zastupnik SDP-a blizak Milanoviću koji ističe kako bivši šef stanke može biti džoker samo za jedne izbore.

Bijeg od predizbora

– Ili će se kandidirat­i za euroizbore ili biti kandidat za predsjedni­ka. Sve je drugo kalkuliran­je. A njega mnogo više zanima Pantovčak – kaže izvor iz stranke. Odluči li Zoran Milanović doista ući u utrku za Pantovčak, dodaje naš izvor, to će vjerojatno učiniti kao nezavisni kandidat što mnogi u stranci vide kao njegov bijeg od predizbora za predsjedni­čkog kandidata SDP-a koje je ta stranka kao novinu uvela 2009. godine. – Mislim da Milanović sigurno neće ići na predizbore. A i zašto bi kad kao predsjedni­k države ionako ne možeš biti i član stranke. Time bi pokazao da vjeruje u svoju pobjedu. Neće se protiviti da ga SDP podrži kao kandidata za predsjedni­ka. Dapače, tražit će njihovu podršku, a smatram da bi za SDP bilo suicidalno da mu je ne pruže i da idu s nekim drugim kandidatom – kaže izvor iz SDP-a.

Dužnost mi je sudjelovat­i u stvaranju programa koji ćemo ponuditi za euroizbore, a za priču o listi još je prerano BOJAN GLAVAŠEVIĆ Član Predsjedni­štva SDP-a

 ??  ??
 ??  ?? Bivši šef SDP-a Zoran Milanović navodno nije zainteresi­ran za Europarlam­ent
Bivši šef SDP-a Zoran Milanović navodno nije zainteresi­ran za Europarlam­ent
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia