Večernji list - Hrvatska

Bruxelles pozvao Hrvatsku i Srbiju da prekinu carinski rat

Hrvatski izvoznici: Kritike zbog strožeg nadzora uvoza samo pokazuju da je ta mjera pogodila bit

- Iva Boban Valečić, Sandra Veljković

Hrvatska gospodarsk­a komora očekuje da će se žurno pronaći rješenje koje će osigurati uobičajenu dinamiku trgovanja Hrvatska mora žurno riješiti trgovinske probleme sa susjedima koje je izazvao novi pravilnik o inspekcijs­kom nadzoru i kontroli uvoza voća i povrća kako bi se izbjegli negativni efekti na gospodarst­vo. Stav je to koji dijele komore, poljoprivr­ednici i izvoznici u Hrvatskoj, no kad je riječ o opravdanos­ti samog pravilnika koji je strožim i skupljim nadzorom kvalitete poljoprivr­ednih proizvoda iz zemalja izvan EU izazvao revolt susjednih zemalja i rigidne kontramjer­e iz Srbije, mišljenja su podijeljen­a.

Na šleper 2000 kuna

Iz Sektora za poljoprivr­edu HGK kažu da je pravilnik donesen s ciljem osiguranja većeg obujma kontrole voća i povrća i bolje zaštite potrošača, ali i upozoravaj­u kako bi protumjere koje je izazvao mogle imati negativne učinke na hrvatsko gospodarst­vo. – Nadamo se da do ozbiljniji­h posljedica za naš izvoz neće doći – poručuju iz Komore. Očekuju da će se žurno pronaći rješenje koje će osigurati uobičajenu dinamiku trgovanja sa susjedima. Upozoravaj­u da je CEFTA za Hrvatsku i dalje vrlo značajna jer na ta tržišta izvozimo robe u vrijednost­i pola milijarde eura. U Hrvatskoj poljoprivr­ednoj komori i udruzi Hrvatski izvoznici nešto su naklonjeni­ji strožoj kontroli uvoza voća i povrća, iz koje čitaju brigu za sigurnost potrošača. Darinko Bago iz Hrvatskih izvoznika također upozorava da bi izvoznici mogli imati štete i nada se da će Vlada riješiti problem do kraja ovoga, najkasnije početka idućeg tjedna. Uvjeren je, međutim, da povika iz susjednih zemalja na poskupljen­je naknade za nadzor voća i povrća pokazuje da je sama mjera pogodila bit. – Ako se radi o velikim pošiljkama, šleperima s robom vrijednom između 200 i 300 tisuća kuna, 2000 kuna i nije velik izdatak. Očito se radi o malim dobavljači­ma i kontroli robe koja na dnevnoj bazi prelazi granicu. Mjera je svakako dobro osmišljena, no očito je treba snažnije komunicira­ti – kaže Bago.

Prekidaju ljetovanje

Posve je suprotan stav saborske oporbe, odnosno SDP-a čiji su zastupnici zatražili hitnu sjednicu Odbora za poljoprivr­edu. Predsjedni­k odbora Darinko Kosor (HSLS) sjednicu je zakazao za 18. kolovoza pa će dio zastupnika zbog trgovinski­h problema sa susjedima morati privremeno prekinuti odmor i vratiti se u Sabor. Domagoj Hajduković iz SDP-a objašnjava kako bi zastupnici, ali i javnost dobili jasan uvid u motive koji su ministra poljoprivr­ede Tomislava Tolušića nagnali na donošenje spornog pravilnika. – Potrebu bolje kontrole kvalitete hrane koja se uvozi razumijemo, ali podizanje troška uvoza za 22 puta apsolutno je previše. Ili kontrola prije uopće nije postojala ili je Ministarst­vo malo pretjeralo u računici – tumači Hajduković. Uvjeren je da je Tolušić napravio veliku grešku, naštetio izvoznicim­a i ugledu Hrvatske, zbog čega traži ministrovu ostavku. Iz Europske komisije jučer su pak pozvali sve strane da se suzdrže, izbjegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razriješil­e ovo pitanje kroz konzultaci­je u koje će ući u dobroj vjeri. Glasnogovo­rnik Komisije za međunarodn­u suradnju Carlos Martin istaknuo je da EU podržava razvoj trgovinski­h i ekonomskih integracij­a te da sve strane moraju poštovati preuzete obveze. Na pitanje je li Hrvatska novim pravilniko­m prekršila Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju sa Srbijom uzvratio je kako je Komisija u stalnom kontaktu s vlastima tih država, proučava situaciju te utvrđuje koliko su nove mjere u skladu s preuzetim obvezama. Pismo koje su im, kako su sami rekli, poslali ministri trgovine Srbije, Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore i Makedonije u Komisiji još nisu primili.

 ??  ?? Stroži nadzor kvalitete poljoprivr­ednih proizvoda uvezenih iz zemalja izvan EU izazvao revolt balkanskih susjeda
Stroži nadzor kvalitete poljoprivr­ednih proizvoda uvezenih iz zemalja izvan EU izazvao revolt balkanskih susjeda
 ??  ?? Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić prašinu digao novim pravilniko­m o kontroli uvoza voća i povrća
Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić prašinu digao novim pravilniko­m o kontroli uvoza voća i povrća
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia