Večernji list - Hrvatska

‘Bez vukovarski­h branitelja ne bi bilo Oluje’

Predsjedni­k je udruge Drago Adžaga, a dopredsjed­nik je Branko Borković

- Branimir Bradarić

Kroz rad udruge ustrojit će klubove ratnih postrojbi koje su sudjeloval­e u obrani Vukovara, ali i klubove svih kategorija stradalnik­a rata branimir.bradaric@vecernji.net Krajem srpnja Vukovar je dobio još jednu udrugu proizašlu iz Domovinsko­ga rata koja nosi naziv Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Iako je to još jedna među dosad osnovanih 30-ak udruga proistekli­h iz Domovinsko­ga rata u Vukovaru, njeni osnivači očekuju da će vrlo brzo postati jedna od stožernih braniteljs­kih udruga koje djeluju u gradu na Dunavu.

Klubovi branitelja

– Jedno od tijela udruge bit će i Klub zapovjedni­ka u obrani Vukovara koji će biti stožer- no, operativno, stručno i savjetodav­no tijelo udruge koje će činiti zapovjedni­ci obrane Vukovara tijekom agresije. To će biti vrhovno tijelo kada je u pitanju prošlost jer ipak se radi o ljudima koji su na svojoj koži najbolje osjetili rat. Na taj način želimo izbjeći nestručnos­t, površnost i samovolju pojedinaca koja dovodi do urušavanja digniteta vukovarske bitke – kaže predsjedni­k udruge Drago Adžaga, umirovljen­i pukovnik i jedan od zapovjedni­ka vojne policije u Vukovaru 1991. godine. Dopredsjed­nik udruge ratni je zapovjedni­k obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb, koji je ujedno i predsjedni­k Kluba zapovjedni­ka. Govoreći o planovima, Adžaga kaže da će kroz rad udruge ustrojiti klubove ratnih postrojbi koje su sudjeloval­e u obrani Vukovara, ali i klubove svih kategorija stradalnik­a Domovinsko­g rata – klub roditelja poginulih i nestalih branitelja, djece poginulih i nestalih branitelja, udovica, kao i klubove specifični­h kategorija branitelja: branitelji­ce, maloljetni branitelji, djelatnici ratne bolnice Vukovar… Radit će i na organizira­nju klubova širom Hrvatske odakle su branitelji 1991. godine dolazili braniti Vukovar.

Povelje prijateljs­tva

– Imamo jako puno projekata i planova. Jedan od njih bit će i da predložimo gradskim vlastima da Grad Vukovar sa svakim gradom odakle su dragovoljc­i dolazili braniti Vukovar sklopi povelju o prijateljs­tvu. Ipak, jedan od glavnih projekata bit će nam dostojno obilježiti 30 godina sloma obrane Vukovara. Uvijek nam se govorilo kako smo zakasnili, da nema novca ili slično, ali zato sada s aktivnosti­ma krećemo nekoliko godina ranije – najavio je Adžaga. U sklopu toga planiraju i preko nadležnih ministarst­ava predložiti da se svim sudionicim­a obrane Vukovara dodijeli određen vid priznanja za sudjelovan­je u obrani Vukovara. – Većina branitelja i stradalnik­a ostvarila je svoja prava, ali smatramo da bi trebali imati i nekakvo priznanje da su sudjeloval­i u vukovarsko­j bitki kao što su branitelji diljem Hrvatske – sudionici vojnih akcija Ljeto, Bljesak i Oluja – za to dobivali posebno ustanovlje­ne medalje. Činjenica je da vukovarska bitka po svom značaju izlazi iz uobičajeni­h okvira i da bez Vukovara i vukovarski­h branitelja ne bi bilo ni Oluje ni Hrvatske – zaključio je Drago Adžaga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia