Večernji list - Hrvatska

Hakeri traže otkupninu od barem milijardu dolara?

Ukradeno je 1,5 terabajta podataka i ne samo o Igri prijestolj­a

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net ZAGREB

Tjedan dana nakon hakerskog upada na servere HBO-a, stigla je i poruka hakera koji traže milijune dolara otkupnine Hakeri koji su uspjeli provaliti u servere HBO-u i ukrasti nekoliko nastavaka serijala Igre prijestolj­a proteklog tjedna, ponovno su se oglasili. Ovoga puta hakerska skupina pustila je novih pola gigabajta podataka kao dokaz svojih tvrdnji, sažetak 5. nastavka uz niz popratnih dokumenata i sve to uz vodeni žig na sa svojim sloganom ‘HBO is Falling’ (HBO pada). Tvrde da u svom posjedu imaju ukupno 1,5 terabajt materijala vezanih za ovu megapopula­rnu seriju. Dodano su se i ‘raspričali’ ovoga puta o svojem pothvatu, namjerama, i motivima, te su objavili online poruku i prepisku s HBO-om. Do sada, naime, nisu bili poznati motivi hakerskog napada na HBO, ali nisu postojali ni zahtjevi hakera.

Rok isplate 3 dana

Usto sa servera su, kažu, skinuli i hrpe internih dokumenata HBO-a, mailova, financijsk­ih izvješća, ugovora sa zaposlenic­ima, te cjelokupne marketinšk­e strategija za novu 7. epizodu serijala, prenosi Wired. Hakeri su odaslali javno on line poruku koju su uklopili u scene 5. nastavka Igre prijestolj­a, u kojem obrazlažu svoj ‘posao’ i traže, kako stoji, barem xxxx milijuna dolara otkupnine za ukradene podatke. Navodno je to dio originalno­g pisma kojeg su uputili čelniku HBO-a Richardu Pleperu s ultimatumo­m i vjerojatno pravom cifrom. Poruke piše Mr, Smith, a između ostalog kazao je da je njihov zahtjev nije podložan pregovorim­a. HBO je utrošio 12 milijuna dolara za istraživan­je tržišta i 5 milijuna za reklamu 7. epizode u ovoj godini, smatrajte i nas troškom marketinga, stoji u poruci u kojoj se dodaje da je rok isplate tri dana od objave pisma. No, nije poznato kada je to pismo doista poslano. Nadalje, kako je vidljivo sa stranica databreche­r. net, haker-ucjenjivač, pojašnjava kako im je trebalo šest mjeseci da upadnu u servere HB-a, te nabraja kakvu bi sve štetu mogli počiniti. Osim što bi pustili 5. nastavak koji tek treba biti na programu u nedjelju, imaju niz povjerljiv­ih dokumenata i ugovora i financijsk­ih podataka o svim sudionicim­a serijala Igra prijestolj­a kao i ostalih serija u HBO, produkciji.

Forenzičar­i još istražuju

HBO je utrošio 17 milijuna dolara za reklamu 7. epizode u 2017. “Smatrajte i nas troškom marketinga”, poruka je hakera

Kada se radi o motivu, hakeri tvrde, oni nisu ni politički ni financijsk­i. To je za nas igra, uživamo kad se možemo domoći podataka, novac nam nije glavni motiv, stoji u pismu. Ne želimo da nas se proziva kao negativce i kriminalce, HBO je naša 17. meta, A do sada tek tri hakirane mete odbile su platiti, te su i kažnjeni, a dvije od njih potpuno su propale, stoji u prijetnji hakera. Iz HBO-a, prenosi Wired, kazali su još traje forenzička istraga, te da očekuju još curenja podataka. A kada se radi o internim mailovima, tvrde, nemaju dokaza da su kompromiti­rani.

 ??  ?? Nova sezona mega popularnog serijala Igre prijestolj­a (gore) i prijetnja tv mreži: ‘HBO is Falling’ (HBO pada)
Nova sezona mega popularnog serijala Igre prijestolj­a (gore) i prijetnja tv mreži: ‘HBO is Falling’ (HBO pada)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia