Večernji list - Hrvatska

Guardiola strahuje od Uefine inspekcije

Cityju troši puno više nego uprihodi, prijeti mu kazna zbog financijsk­og fair-playa

- Ozren Podnar sport@vecernji.net ZAGREB

Ogromna ulaganja vlasnika Cityja jasna su poruka Guardioli - vrijeme je da osvojiš naslov. U suprotnom, mogao bi postati bivši

Ako je vaš vlasnik među najbogatij­ima, a vi se natječete u ligi s najvišim prihodima, trošit ćete astronomsk­e iznose na pojačanja. I bit ćete na Uefinu nišanu pod sumnjom da kršite financijsk­i fair play. Prije tri godine Uefa je globila Manchester City zbog kršenja propisa o omjeru prihoda i rashoda, a ovog ga ljeta opet drži na oku zbog šopinga koji je srušio britanski rekord. Josep Guardiola dosad je nabavio “robe” u vrijednost­i od 240 milijuna eura, a mediji procjenjuj­u da bi u preostalih 25 dana iznos mogao narasti do 320 milijuna – uvjerljivo najviše u povijesti najpopular­nijeg sporta. Ipak, ove sezone City nije postavio rekord u visini odštete za jednog igrača. Tako na vrhu i dalje ostaje Kevin De Bruyne (74 milijuna), kojeg prati Raheem Sterling (62,5). U ožujku je Guardiola prezrivo odbacio predviđanj­a da će City ovog ljeta dovesti najmanje šest igrača i prodati tucet rekavši: “Uvjeravam vas da je to nemoguće.” Nijekanjem masovnih transfera Katalonac je pokušao unijeti mir u svlačionic­u usred dramatične borbe za mjesto u Ligi prvaka, no lagao je. U velikom preobražaj­u momčadi koja je sezonu završila treća s 15 bodova manje od prvaka Chelseaja, emiratskom naftom sponzorira­ni City potpisao je šest novih igrača. Na Etihad su se doselili vratar Ederson Moraes, braniči Kyle Walker, Benjamin Mendy i Danilo te srednjaci Bernardo Silva i Douglas Luiz.

Obrana – najskuplja stavka

Cilj su još dva pojačanja – jedan srednjak i jedan napadač, od kojih je prvi na meti Arsenalov Alexis Sánchez. Guardiola je doveo Čileanca u Barcelonu 2011., ali se rastao od njega kad je 2012. dao ostavku i uzeo jednogodiš­nji odmor. Za Sáncheza bi plavci izdvojili 67 milijuna eura, ali to možda ne bude dovoljan mamac za Arsenal. Najveća se ulaganja odnose na obranu, koja je Guardioli zadala najviše zagonetki, primivši 39 golova u 38 kola. Brazilac Ederson (Benfica, 40 milijuna eura) postao je najskuplji vratar svih vremena, a Francuz Mendy (Monaco, 57,5 milijuna) najskuplji branič u nogometnoj povijesti. Od njih po skupoći nije daleko ni Walker, otkupljen od Tottenhama za 50,5 milijuna eura. Danilo je nakon osrednje sezone u Primeri pribavljen od Reala na sniženju za skromnih 28,5 milijuna. Jedino su Bernardo Silva (Monaco, 50 milijuna) i Douglas Luiz (Vasco, 12 milijuna) ojačali ostale linije, no Brazilac je odmah posuđen španjolsko­m prvoligašu Gironi.

Nikad toliki proračun

Zasad je deset igrača prodano za ukupno 50 milijuna eura, dok je vratar Joe Hart posuđen West Hamu Slavena Bilića. Popis odlazaka nije zaključen jer bi se City rado riješio i Eliaquima Mangale, Wilfrieda Bonyja, Fabiana Delpha, Fernanda, Samira Nasrija, Kelechija Iheanacha i Jasona Denayera. Od igrača koje Guardiola smatra suvišnima klub bi najviše zaradio na 20-godišnjem Iheanachuu – oko 28 milijuna eura. Posao u Manchester Cityju prvi je u kojemu Guardiola ima tako debeo proračun (i tolike potrebe) za pojačanja. U svom drugom prijelazno­m roku na Etihadu uvjerljivo je nadmašio zbirni iznos koji su u sedam godina njegovih mandata isplatili Barcelona i Bayern. Prije godinu dana City je potrošio blizu 200 milijuna eura na pojačanja, a ovoljetnom je potrošnjom skočio na prvo mjesto u 137 godina dugoj povijesti engleskog (i britanskog) nogometa.Zahvaljuju­ći takvoj aktivnosti na tržištu, engleski klub gleda u leđa samo madridskom Realu, koji je u ljeto 2009. iskrcao 257 milijuna za Cristiana Ronalda, Kaku, Karima Benzemu, Xabija Alonsa, Álvara Arbelou, Álvara Negreda, Estebana Granera i Raúla Albiola. To je dosad najveći trošak jednog kluba u jednom prijelazno­m roku, no City ga još stigne preskočiti do 31. 8. No, tolika ulaganja vlasnika jasna su poruka Guardioli - vrijeme je da osvojiš naslov. Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

City je korak do Realova rekorda iz 2009., koji je u tom pijelaznom roku potrošio 257 milijuna €

 ??  ?? Pep Guradiola Rastrošni vlasnici Cityja Ovog ljeta na transfere je potrošeno već više od 240 milijuna eura
Pep Guradiola Rastrošni vlasnici Cityja Ovog ljeta na transfere je potrošeno već više od 240 milijuna eura
 ??  ?? trenerski je genijalac, ali i veliki potrošač
trenerski je genijalac, ali i veliki potrošač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia