Večernji list - Hrvatska

Cijeli život sam bistre glave i ne znam što je slava

Legendarni glumac Slavko Štimac priprema se na Brijunima za premijeru “Doručka šampiona”

- Maja Car ZAGREB

I nakon 45 godina karijere ima tremu prije izvedbe predstave inspiriran­e životom Mate Parlova, a rješava je isključivo radom Ovih dana uhvatiti Slavka Štimca ravno je slučajnom pronalasku Ante Starčevića u novčaniku. Radi na relaciji Beograd - Zagreb - Brijuni. Usporedo snima novu sezonu srpske hit krimi-serije “Ubojice mojeg oca”, treću sezonu hrvatske krimi-serije “Počivali u miru”, a na vrata mu sve glasnije kuca i premijera predstave “Doručak šampiona” 12. kolovoza na Malom Brijunu.

Šampion mojeg djetinjstv­a

Riječ je o koprodukci­ji kazališta Ulysses i BITEF-a, predstava je inspiriran­a boksačkom legendom Matom Parlovom, ali tako da prikaže ono što je veliki šampion bio u široj svijesti svih koji žive na ovim prostorima. Dakle, predstava se ne referira na Parlova kao osobu i sportaša, nego na jednog velikog šampiona kojeg Štimac i glumi. Usprkos činjenici da u 45-godišnjoj karijeri bilježi i dvadesetog­odišnju stanku od kazališta, tu je ulogu lako prihvatio. – Ja nisam kazališni nego filmski glumac. Kod mene vam je u životu sve bilo od telefonsko­g poziva do telefonsko­g poziva. Slobodnjak sam i nikada nisam radio neki dugoročni plan niti išao na audicije. I za ovu suradnju bio je dovoljan jedan telefonski poziv redatelja Aleksandra Švabića. Učinilo mi se zanimljivo i nije bilo dvojbe prihvatiti ili ne. Poseban okidač je to što je predstava inspiriran­a ličnošću Mate Parlova. Ja sam iz generacije koja ga pamti kao apsolutnog šampiona. U mojoj obitelji svi smo ga obožavali. On mi je obilježio djetinjstv­o jer je, što ne moram ni ponavljati, bio ne samo možda najbolji boksač u Europi nego je i divna ličnost. Privlačio je pojavom i načinom na koji je komunicira­o s javnošću. Pratio sam ga i veselio se njegovim uspjesima, ali nisam imao prilike gledati ga uživo. Moram priznati da nikada nisam ni gledao boksački meč uživo. Kad je Mate boksao, kod nas u kući bila je posebna atmosfera. Tati, braći i meni, a i mami koja je gledala onako usput, priuštio je lijepe zajedničke trenutke – govori Štimac, za kojeg su se pojavili napisi da se za premijeru priprema meditacijo­m i jogom, na što kroz smijeh odmahuje i kaže: – Ja to nikada ne radim. Što ne znači da ne mislim da je to zdravo i korisno. Pripremam se probama i razgovorom i trudim se biti odmoran. Na Malom Brijunu je najljepša pozornica svijeta. Bio sam tu i lani i baš je uzbudljivo glumiti pod vedrim nebom. A nakon svih ovih godina prisutna je i trema. Znate, imate onu klasičnu tremu koja nastaje što projekt više odmiče, a vi ste sve sigurniji. A tu je i ona druga vrsta treme koja postavlja pitanja kako će reagirati publika. Dok ne iziđete na pozornicu ne znate kako će predstava zaživjeti među ljudima, što stvara osjećaj odgovornos­ti koji bismo mogli nazvati tremom. No na kraju, bilo kakva trema nestaje kada ste dobro pripremlje­ni. Barem u mojem slučaju. U karijeri je glumio u filmovima poput “Vlaka u snijegu”, “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Salaša u malo ritu”, “Podzemlja”, a karijeru je počeo u “Vuku samotnjaku” Obrada Gluščevića kada je imao samo 12 godina.

Sjećanja na rodnu Liku

– “Vuka” sam zadnji put gledao prije nekoliko godina kod prijatelja u dvorištu kada je okupio djecu iz susjedstva da ga gledaju svi zajedno. Naravno, nitko od mališana me nije mogao povezati s tim ličkim dječačićem. Gledao sam ga puno puta, to je bilo davno i teško je opisati emocije... bilo je lijepo. I danas mi na ulici dobacuju replike iz mojih filmova poput “mesi, mesi”, “svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”, “Violeta, kućo stara!”... No cijeli život trudim se da budem mirne i bistre glave i ne znam što znači slava. Gluma je rad kao i svaki drugi, ali stjecajem okolnosti je javni pa vas više ljudi prepoznaje i to je sve. Nema tu puno dilema – kaže. Kad danas iz Beograda dođe u Zagreb, odsjeda kod brata, tu mu je obitelj, kaže, a svrati i u rodnu Liku. – Posjeti su bili češći dok je bila živa moja majka. Sve je kod mene bez plana i kako me život nanese, pa tako i ti posjeti, za kojih se emotivno prisjećam djetinjstv­a i ne bavim se društvenim okolnostim­a koje su zadesile taj kraj.

Kad je boksao, kod nas u kući bila je posebna atmosfera. Tati, braći i meni priuštio je lijepe zajedničke trenutke

 ??  ?? Nema stajanja Usporedo snima i novu sezonu srpske krimi-serije “Ubojice mojeg oca” te treću sezonu hrvatske krimiserij­e “Počivali u miru” Nisam kazališni nego filmski glumac. Slobodnjak sam, ne idem na audicije, radim na telefonski poziv
Nema stajanja Usporedo snima i novu sezonu srpske krimi-serije “Ubojice mojeg oca” te treću sezonu hrvatske krimiserij­e “Počivali u miru” Nisam kazališni nego filmski glumac. Slobodnjak sam, ne idem na audicije, radim na telefonski poziv
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia