Večernji list - Hrvatska

Demografsk­a obnova

Lani rođeno 241 dijete više nego godinu prije, najviše majki u dobi od 30 do 34 godine

- ivana.rimac-lesicki@vecernji.net Ivana Rimac Lesički ZAGREB

Starije prvorotkin­je jedan su od razloga porasta broja carskih rezova kojima je lani završeno 23 posto porođaja U hrvatskim je bolnicama lani rođeno 241 novorođenč­e više nego godinu prije, podatak je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji objedinjuj­e podatke svih bolnica, odnosno rodilišta. Konkretno su 37.493 djeteta živorođena u prošloj godini što je pozitivan pomak u usporedbi sa 37.252 živorođena u 2015. godini. Razlika od 241 više rođene djece velika je vijest s obzirom na najavljiva­ne trendove o neupitnom daljnjem padu broja rođenih koji u nas traje godinama.

Mame u Europi sve starije

Točno polovica svih poroda prošle godine odnosi se na prvorotkin­je, a najčešće su rađale žene u dobi od 30 do 34 godine života. Porastao je općenito broj poroda žena u dobi iznad 35, odnosno do 44 godine. Trend starijih rodilja, pa i prvorotkin­ja aktualan je godinama u nizu europskih zemalja, pa tako i u nas. Odgađanje majčinstva jednostavn­o je postalo dijelom modernog načina života evidentan i u Hrvatskoj dok broj rodilja mlađe životne dobe i dalje pada. Starije rodilje, štoviše prvorotkin­je, ujedno su i jedan od razloga porasta broja carskih rezova kojima je lani završilo 23 posto poroda. Tih 23 posto u realnim brojkama znači da su u bolnicama lani napravljen­a 8523 carska reza što je deset posto više nego u 2015. godini. – Važno je da je pad broja poroda zaustavlje­n. Iako ne govorimo o velikoj razlici, važno je da je takav trend u prošloj godini zaustavlje­n. Što se tiče porasta broja carskih rezova, mora se reći da je tu više faktora zbog kojih raste učestalost, a trebamo očekivati i daljnji porast sljedećih godina. Naime, kako nam stari cijela populacija, tako je sve više i žena starije životne dobi koje se odlučuju za dijete. A može se očekivati da će u rodilištim­a i ubuduće biti više žena koje su prethodno rodile carskim rezom, a tada se često ponovno odlučuje upravo

Prof. dr. Ratko Matijević: Može se očekivati da će se i dalje sve više žena odlučivati na carski rez Zavod za javno zdravstvo: Lani je zbog krvarenja na porođaju jedna rodilja umrla

na takav način poroda. Situacija je to u cijelom razvijenom svijetu – poručuje prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojni­k Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Merkur. I dalje je postotak carskih rezova u nas niži nego, primjerice, u Češkoj, Austriji, Mađarskoj.

Pravo pacijentic­e da bira

U svojem objašnjenj­u ovog podatka HZJZ dio tog porasta povezuje s “tumačenjem prava pacijenata, odnosno utjecajem volje rodilje na odluku o načinu dovršenja poroda te mogućnosti­ma naplaćivan­ja ovakvih postupaka u privatnim rodilištim­a čak i onda kada nisu stručno opravdani”. Navode kao jedan od razloga i “povećan oprez struke vezan uz sve češće tužbe za eventualnu stručnu grešku u trudnica s komplikaci­jama u trudnoći ili porodu i nepovoljni­m perinataln­im ishodom”. Prema podacima Zavoda, lani je preminula jedna rodilja zbog krvarenja na porođaju, a glavni uzrok mrtvorođen­ja u hrvatskim bolnicama komplikaci­je su u trudnoći, najčešće one s posteljico­m i pupkovinom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia