Večernji list - Hrvatska

Dođite i k nama kopati, zbog pruge pucaju zidovi

Dotrajale skretnice nisu se, kažu, obnavljale godinama, a sad je pojačan promet, pa im je u zgradi stalno “potres”

- Mateja Šobak mateja.sobak@vecernji.net

Dio stanara već se iselio, a oni koji su ostali pisali su i Holdingu i ZET-u. Samo da znamo kad smo na redu, bilo bi nam lakše, napominju Sedam tramvaja u pet minuta. Podovi vibriraju, prozori pucaju, a stanari zgrade na križanju Ilice i Ulice Republike Austrije pakiraju kofere. Od buke se, kažu, u stanovima više ne može izdržati. I inače je, ističu, tramvajski promet ispred njihova doma učestao jer voze onuda jedinica, dvojka, šestica i jedanaesti­ca, a otkako su počeli radovi u Savskoj, pod prozorima im redovito prolaze i četvorka, devetka, trinaestic­a, četrnaesti­ca i sedamnaest­ica.

Nije ih bilo od 1992.

– Devet linija u oba smjera, a s okretišta polaze svakih desetak minuta. “Rupe” u kojima tramvaj ne prolazi traju svega nekoliko sekundi. Prozori su nam stalno zatvoreni jer se jednostavn­o ne čujemo dok međusobno razgovaram­o, a svaki prolazak osjetimo pod nogama kao mali potres – objašnjava doktor Ivan Šimek pokazujući nam usput pukotine na zidovima koje su nastale tijekom godina. Jer problem nije samo dodatan broj tramvaja koji prolaze ispred zgrade u Ilici 150, već i skretnice, koje se, kaže, nisu obnavljale otkad je on u stanu na drugom katu. – Znači, 25 godina. Odnosno, ja sam ovdje od 1992. i ne sjećam se da je bilo što rađeno na skretanju s Ilice u Ulicu Republike Austrije – objašnjava Ivan Šimek, pa dodaje da stanari nemaju probleme samo danju već i noću, kad zbog cviljenja tračnica i buke zbog prolaska tramvaja ne mogu spavati. Neki su se stanari iz zgrade već iselili, dodaje, a posljednji od njih prije nekoliko dana. – Čovjek je ovdje bio u najmu i rekao je da to više jednostavn­o ne može izdržati. Mi smo već pisali i ZET-u i Holdingu, od kojih nismo dobili nikakav odgovor. A samo da kažu da smo i mi, sad kad kopaju na lokacijama diljem grada,

Tračnice na toj dionici u dobru su stanju, sanacija nije potrebna, ističu u Gradskoj četvrti

uskoro na redu, bilo bi nam lakše izdržati svakodnevn­u buku – napominje Šimek.

Mole za strpljenje

Ove godine, međutim, kažu barem tako u Gradskoj četvrti Gornji grad, od obnove skretnica ništa. Sanacija zasad nije planirana jer je, govore, pruga na toj dionici “u dobrom stanju”. Iz ZET-a, pak, stanare mole za strpljenje. – Sinkronizi­rali smo svu logistiku i zaista ulažemo intenzivne napore da u što kraćem roku dovršimo radove. Krajem kolovoza očekuje nas obnovljena prometna infrastruk­tura i molimo za još kratkotraj­no razumijeva­nje. Dionice saniramo prema prioriteti­ma i obnavljat će se svaki dio pruge gdje za to postoji potreba – ističe glasnogovo­rik Tomislav Jurić.

 ?? S. STRUKIĆ/PIXSELL ?? Prozore uglavnom drže zatvorenim­a jer se u suprotnom međusobno ne čuju
S. STRUKIĆ/PIXSELL Prozore uglavnom drže zatvorenim­a jer se u suprotnom međusobno ne čuju
 ??  ?? Ivan Šimek pokazuje “rupe” dok objašnjava kako nije problem samo danju već i noću jer zbog buke ne mogu spavati
Ivan Šimek pokazuje “rupe” dok objašnjava kako nije problem samo danju već i noću jer zbog buke ne mogu spavati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia