Večernji list - Hrvatska

Japanci bacili rukavicu u lice europskoj autoindust­riji

Mazda predstavil­a SkyActiv-X, motor koji troši i zagađuje manje

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Benzincem potrošnje na nivou dizela dobiva se na vremenu do potpune implementa­cije električno­g voznog parka Mazda je jučer predstavil­a SkyActiv-X, motor s unutrašnji­m izgaranjem na benzin ali koji - ne koristi svjećice, zapaljenje se smjese događa uslijed kompresije, odnosno svjećice koristi samo u nekim uvjetima, kao što su iznimno niske temperatur­e. Japanski proizvođač tvrdi kako je iskoristiv­ost kod SkyActiva–X 20-30 posto bolja nego što je to kod klasičnih motora, potrošnja bi mu trebala biti na razini dizelskih motora sa znatno manjim udjelom dušičnih oksida i čestica u ispuhu. Nije zanemarivo niti poboljšanj­e u okretnom momentu koji bi morao biti 10 do 30 posto bolji nego u njihova SkyActiv G benzinskog motora. Iako u ovom trenutku nije poznato više detalja o novom Mazdinu agregatu, u svakom slučaju riječ je o pravom Svetom Graalu automobils­ke industrije, motoru čija se održiva konstrukci­ja traži već desecima godina a izmicala je i velikim korporacij­ama poput Daimlera ili General Motorsa. Sličnu tehnologij­u nalazimo u bolidima Formule 1 u kojoj se ne pita za troškove. Ova se objava može tumačiti i kao znak kako automobils­ka industrija ne namjerava u potpunosti odustati od motora s unutrašnji­m izgaranjem.

Tvornica za 1,6 mlrd. dolara

Zanimljivo­st je vijesti utoliko veća jer dolazi praktično istodobno kada je Mazda objavila suradnju s Toyotom na razvoju električni­h automobila u koju će se svrhu u Sjedinjeni­m Državama izgraditi i tvornica vrijedna 1,6 milijardi dolara. Električna se vozila moraju intenzivno razvijati, misle u Mazdi, zbog tržišta u kojima je prodaja određenih vrsta vozila ograniče- na kako bi se smanjilo onečišćenj­e. Svoju će liniju strujom pogonjenih modela predstavit­i 2019. godine.

Tehnološka nadmoć

Mazdini će motori do 2030. smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 50%, a do 2050. za 90% Svoju tehnologij­u neće ustupati nikome drugome, objavio je japanski je proizvođač

Najavljeno je i kako će tehnologij­a autonomne vožnje postati standardom u svim njihovim modelima do 2025. No, osim što relativno mala kompanija u odnosu na globalne korporacij­e u ovom slučaju može pokazati tehnološku nadmoć, postoje i puno konkretnij­i razlozi zašto je ovo Mazdin dobar potez. Benzincem potrošnje na nivou dizela dobiva se na vremenu do eventualne potpune implementa­cije električno­g voznog parka i pripadajuć­e mu infrastruk­ture. Te su činjenice u Mazdi očito itekako svjesni, pogotovo kada se o stvaranju infrastruk­ture radi. S druge strane, bez obzira na još jaka ulaganja njemačke autoindust­rije u dizelske agregate utjecaj recentnih skandala s ispuhom ipak se osjeti te njihova prodaja ipak pada. Nije nemoguće da se kupci vrlo brzo odluče za ovakav manje trošeći i manje zagađujući benzinac pored kompromiti­ranih dizelaša. Novi ćemo motor prvi puta vidjeti u modelu CX-5 za 2019. Tek tada, kada počne i njegova eksploatac­ija, dobit ćemo i odgovor je li Skyactiv–X doista spas za motor za unutrašnje izgaranje. U ovom trenutku za Mazdu nema nikakve dvojbe na kojem je stajalištu. Mazdin šef razvoja Kiyoshi Fujiwara jučer je izjavio kako je elektrifik­acija nužnost no klasični motori s unutrašnji­m izgaranjem moraju imati prednost. Općeniti je plan japanskog proizvođač­a smanjiti emisiju ugljičnog dioksida na svojim motorima za 50 posto do 2030. a do 2050. za čak 90 posto. Japanski je proizvođač također najavio i kako svoju tehnologij­u neće ustupati nikome drugome.

 ??  ?? Novi će se Mazdin motor prvi puta vidjeti u modelu CX-5 za dvije godine
Novi će se Mazdin motor prvi puta vidjeti u modelu CX-5 za dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia