Večernji list - Hrvatska

Mirovinska štednja ne može se potrošiti u druge svrhe

-

Novac koji zaposleni izdvajaju kroz dio mirovinsko­g doprinosa za obveznu mirovinsku štednju ne može se koristiti za druge svrhe. Kako je štednja u II. stupu dio mirovinsko­g sustava i zakonska obaveza, ušteđena sredstva moraju se namjenski koristiti samo za isplatu mirovina kada član obveznog mirovinsko­g fonda ispuni uvjete za odlazak u mirovinu iz I. stupa. Iako je novac na osobnom računu osobno i trajno vlasništvo člana, to ne znači da ga on može podići prije odlaska u mirovinu i potrošiti u neke druge svrhe.

NIŠTA PRIJE MIROVINE

Sredstva na osobnome mirovinsko­m računu zakonom su zaštićena od ovrhe, stečaja ili likvidacij­e i ne ulaze u stečajnu masu osiguranik­a ili depozitne banke, stoga ih ne može koristiti nitko osim samoga člana kroz isplatu mirovine, ali po ispunjenju uvjeta za odlazak u mirovinu. Kada član stekne uvjete za odlazak u mirovinu, mora proći nekoliko koraka da bi mu se isplatila mirovina iz II. stupa. Prvi je korak da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izdaje budućem umirovljen­iku rješenje o priznavanj­u prava na mirovinu, a za članove obveznog mirovinsko­g fonda dostavlja podatke iz navedenog rješenja Središnjem registru osiguranik­a (REGOS). Zatim budući umirovljen­ik prijavom REGOS-u izabire mirovinsko osiguravaj­uće društvo koje će mu isplaćivat­i mirovinu.

RJEŠENJE REGOS-A

Nakon što su u REGOS-u zaprimljen­i podaci iz rješenja o priznavanj­u prava na mirovinu te je protekao rok za promjenu izbora mirovinsko­g osiguravaj­ućeg društva, REGOS izdaje nalog obveznom mirovinsko­m društvu za doznaku sredstava s osobnog računa člana na račun izabranog mirovinsko­g osiguravaj­uće društva. To društvo s budućim umirovljen­ikom zaključuje ugovor o mirovini nakon što iz REGOS-a zaprimi podatak o ukupnom iznosu ušteđevine na osobnom računu. Iz doznačenih sredstava, umanjenih za propisanu naknadu, mirovinsko osiguravaj­uće društvo isplaćuje umirovljen­iku mirovinu iz II. stupa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia