Večernji list - Hrvatska

Luka nadmašio velikane!

Nastavili smo tamo gdje smo stali prošle sezone. Sada nas čeka španjolski Superkup protiv Barcelone, kazao je briljantni Modrić

- Tomislav Dasović

U Engleskoj nema kopije igrača kao što je Modrić, rekao je Mourinho za zadarskog maestra nogometa i kapetana reprezenta­cije Luka Modrić dočekuje novu sezonu u velikoj formi. Izvedba protiv Manchester Uniteda u utakmici Superkupa (2:1) bila je novo remek-djelo zadarskoga majstora, ponovno ključnoga čovjeka Realove igre, uz Kroosa i Casemira. Real je s ovim trojcem jednostavn­o dimenzija više u odnosu na skupocjeni Mourinhov orkestar. – Bili smo bolji u ovoj utakmici. Imali smo više od igre, imali loptu u našim nogama, stvorili dosta prilika za gol. Šteta što nismo zabili još neki gol, ali i ovako smo zadovoljni. Napravili smo ono po što smo i došli u Skoplje, a to je trofej. Osvojili smo ga i to je vrlo važno da uđemo u novu sezonu s pobjedom. Presretni smo i sada nas čekaju novi izazovi. Zadovoljan sam svojom igrom u prvoj službenoj utakmici. Bilo je dosta dobro, iako je najvažniji kolektiv, jer smo kao momčad odigrali na visokoj razini. Nastavili smo tamo gdje smo stali prošle sezone. Sada nas čeka španjolski Superkup protiv Barcelone i kreće prvenstvo. Ovo je dobar znak i vjerujem da ćemo nastaviti u ovom ritmu – kazao je kapetan hrvatske reprezenta­cije. Teška srca Realovu dominaciju priznao je i trener Manchester­a Jose Mourinho, čovjek koji je 2012. godine doveo Luku iz Tottenhama u Real Madrid. – U engleskoj Premijerno­j ligi nemamo Real Madrid. Ima puno vrhunskih momčadi, ali nema Reala, njegovi veznjaci nemaju replike, nema kopije Modrića, nema kopije Kroosa, nema kopije Casemira – naglasio je Mourinho. Španjolski mediji proglasili su Modrića najboljim igračem utakmice. – Hrvat je bio na izuzetnoj razini dok mu nije ponestalo snage. Genij je blistao do 60. minute – napisao je izvjestite­lj španjolsko­g Sporta.

Najprodukt­ivniji naš igrač

Modrićeva grandiozno­st još je jednom isplivala na površinu u idealnom trenutku, u prisutnost­i najskuplje­ga veznoga igrača svih vremena, debelo precijenje­noga francuskog­a mišićavka Paula Pogbe. Istodobno, Luka Modrić, uza svu svoju genijalnos­t i desetke za umjetničku izvedbu, marljivo puni svoju vitrinu najznačajn­ijim klupskim trofejima. Tako je zadarski majstor ove srijede upravo osvojio već jedanaesti trofej u dresu Real Madrida u pet godina boravka u najvećemu svjetskom klubu. No još veću težinu Lukinu opusu dat će podatak kako je on uvjerljivo najprodukt­ivniji hrvatski nogometaš po broju osvojenih međunarodn­ih trofeja, ima ih čak osam: tri Lige prvaka, tri europska Superkupa i dva naslova svjetskog klupskog prvaka (iako 2014. godine nije nastupio u tom natjecanju zbog ozljede).

Luka igra tek drugu utamicu?

Za usporedbu, drugi najučinkov­itiji Hrvat na međunarodn­om klupskom planu je Alen Bokšić s pet trofeja u tri kluba: ima europski naslov s Marseilleo­m, Superkup i Interkonti­nentalni kup s Juventusom te Kup pobjednika kupova i Superkup s Lazijem. Od današnjih aktera najbliži je Lukinu učinku Ivan Rakitić s četiri trofeja (jedan sa Sevillom, tri s Barcelonom), dok je Mario Mandžukić svoja tri europska trofeja osvojio s Bayernom: Ligu prvaka, Superkup i klupski SP. Međutim, nije Modrić nadmašio samo svoje sunarodnja­ke, nego mu nakon osvajanja Superkupa u leđa gledaju i neki od najvećih Realovih nogometaša u povijesti. Primjerice, njegov trener Zinedine Zidane (u Realu, Juventusu i Bordeauxu), Raul Gonzalez i Iker Casillas osvojili su po sedam europskih naslova. Luka je u ovoj kalendarsk­oj godini sad već prigrlio treći trofej i, nastavi li Real u ovom stilu, mogao bi dostići Rakitićeve i Mandžine rekorde iz 2015., odnosno 2013. godine, kada su s Barcom i Bayernom u istoj godini osvojili čak pet naslova. Upravo Raketa stoji na Modrićevu putu k tom ostvarenju, jer Barcelonu i Real Madrid čekaju dvije utakmice španjolsko­ga Superkupa. Prva je 13. kolovoza na Nou Campu koju neće igrati zbog crvenog kartona iz 2014., ali sigurno će zaigrati u uzvratu 16. 8. u Madridu.

 ?? REUTERS ?? Na putu do rušenja rekorda osvajanja klupskih trofeja u jednoj godini Modriću na putu stoji Raketa s Barcom
REUTERS Na putu do rušenja rekorda osvajanja klupskih trofeja u jednoj godini Modriću na putu stoji Raketa s Barcom
 ??  ?? Luka Modrić niže povijesne uspjehe našeg nogometa
Luka Modrić niže povijesne uspjehe našeg nogometa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia