Večernji list - Hrvatska

Prvi porez rušio Ustavni sud, drugi politika

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Vlada je trebala predložiti i novu metodologi­ju izračuna vrijednost­i stanova, kuća i poljoprivr­ednog zemljišta, ali za to nije bilo – volje

Slovenija je dva puta pokušala uvesti viši porez na nekretnine. Jednom je čak i uspjela, dok joj Ustavni sud nije srušio dijelove zakona. Drugi je put zakonu presudila politička klima, odnosno blizina izbora.

Peticije i prosvjedi

Početkom 2014. uvedeni su novi obračuni i nove stope prema stanju u registru nekretnina. Registar je sastavila Slovenska geodetska uprava, a pri procjeni vrijednost­i uzimala se njihova tržišna vrijednost. Kuće i stanovi oporezival­i su se stopama od 0,15 posto vrijednost­i nekretnine ako vlasnik u njoj živi. Ako je riječ o nekretnini koja je prazna ili je vlasnik iznajmljuj­e, onda je porez bio 0,5 posto. Za nekretnine vrjednije od 500.000 eura koristi se viša stopa, 0,4 posto, odnosno 0,75 posto ako su prostori u najmu ili prazni. Na poslovne i industrijs­ke objekte bila je određena stopa poreza od 0,45 do 0,75 posto, na poljoprivr­edne zgrade 0,30 i na obrađena zemljišta 0,15 posto. Slovenci su imali plan u prvoj godini kao osnovicu obračuna uzeti 80 posto procijenje­ne vrijednost­i nekretnine, potom se ona trebala povećati na 90 posto, a 2016. doći na 100 posto vrijednost­i nekretnine. Iz registra nekretnina u Sloveniji izuzeti su bili socijalni slučajevi i invalidi koji će plaćati 30 do 50 posto manji porez. Uvođenje poreza odmah je naišlo na brojna negodovanj­a, potpisivan­ja peticija i traženje ocjene Ustavnog suda. Na zakon su primjedbe imale i općine kojima je komunalna naknada za građevinsk­o zemljište donosila velik dio prihoda koji su po novom morale dijeliti s državnim proračunom. Od tog je poreza država očekivala oko 400 milijuna eura godišnje, no Ustavni ga je sud osporio, navevši kako je protivan Ustavu, u dijelu koji se odnosi na valorizaci­ju, odnosno utvrđivanj­e vrijednost­i nekretnina.

Nema vremena ni volje

Krajem prošle godine slovenska je vlada ponovno aktualizir­ala porez na nekretnine. Uz prijedlog zakona, vlada je trebala predložiti i novu metodologi­ju izračuna vrijednost­i stanova, kuća i poljoprivr­ednog zemljišta. No u proljeće ove godine od njega su u vladi odustali ocijenivši da za njegovu operaciona­lizaciju do sredine iduće godine, kad se očekuju novi izbori, nema dovoljno vremena ni političke volje.

 ?? SRĐAN ILIĆ/PIXSELL ?? Premijer Miro Cerar ipak je odustao od zakona o porezu na nekretnine zbog izbora
SRĐAN ILIĆ/PIXSELL Premijer Miro Cerar ipak je odustao od zakona o porezu na nekretnine zbog izbora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia