Večernji list - Hrvatska

Ivan Klarin: Sad svi vide da Bernardić ne može voditi SDP

Da je pameti, veličanje ustaštva nigdje ne bi trebalo biti normalno

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

SDP-ov načelnik općine Tisno najavio je tužbu protiv Ministarst­va financija zbog utrošenog novca za pripremu poreza na nekretnine Načelnik općine Tisno i zastupnik SDP-a Ivan Klarin najavio je tužbu protiv Ministarst­va financija. Razgovaral­i smo o motivima, ali i stanju u državi i SDP-u.

Tražite povrat novca utrošenog za pripremu poreza na nekretnine. Zašto je to bačen novac ako se porez tek odgađa i koliko ste potrošili?

Naše baze podataka za komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor, kao i u većini ozbiljniji­h jedinica lokalnih samouprava, savršeno su evidentira­ne te ih redovito i revidiramo. Porez na nekretnine propisao je dodatni kriterij bodovanja stanja nekretnina, a to je tražilo obilazak svakog objekta, što je iziskivalo jako puno vremena. Naše financijsk­e službe rade procjenu troška, koji je sigurno veći od 100.000 kn te ćemo tražiti povrat tih sredstava s obzirom na to da nova evidencija u slučaju odgode ili ukidanja poreza na nekretnine nama nije potrebna.

Jeste li kao socijaldem­okrat za uvođenje poreza?

Protiv sam ovakvog načina uvođenja poreza na nekretnine koji je nepravedan prema brojnim hrvatskim građanima, a koji pogoduje onima koji imaju nekoliko nekretnina, pogotovo onih ekskluzivn­ijih. Uvođenje poreza na nekretnine trebalo je proći puno širu javnu raspravu, a ne da smo o ovom porezu raspravlja­li u studenom, u 22 sata u Saboru.

Prije neki dan zabranili ste u općinskim prostorija­ma akademiku Pečariću promociju knjige zbog pozdrava „za dom spremni“, a dvije godine prije nastup nogometnom klubu Ustanik zbog ustaške ikonografi­je na dresovima. U Tisnom veličanje ustaštva ne prolazi?

Da je pameti, veličanje ustaštva nigdje u Hrvatskoj ne bi trebalo biti normalna pojava. A pogotovo ne u Dalmaciji, gdje su fašisti i nacisti napravili gnjusne ratne zločine. Danas neki nastoje ponovno procijenit­i ili reinterpre­tirati do sada od većine priznatu spoznaju o antifašist­ičkoj borbi te da je Hrvatska s partizansk­im pokretom bila na pravoj, pobjedničk­oj strani. U cijeloj ovoj priči žalosno je to što je jedan župni ured bio pokrovitel­j i organizato­r ovakvih ustaških derneka.

Kako gledate na ponašanje vla- sti po tom pitanju?

Trenutačna vlast u slučaju obrane antifašist­ičkih vrijednost­i u RH ponaša se krajnje zabrinjava­juće i to nije samo slučaj u Slunju, gdje je ustaški pozdrav „za dom spremni“postao nešto najnormaln­ije. Za mene je puno veći problem ploča u Jasenovcu, pokraj logora u kojem su se događala najgnjusni­ja ubojstva djece, žena i staraca. Tamo imamo ploču koja završava ustaškim pozdravom, i izgleda da nikoga u Vladi to baš nije puno briga.

Kako komentirat­e koaliciju HDZ-HNS, vašeg bivšeg partnera?

Koalicija HDZ-HNS do sada je najbrutaln­iji oblik kupi – prodaj koalicije zabilježen u povijesti naše mlade demokracij­e. To je ne- prirodna koalicija nekoliko ljudi iz HNS-a koji su isključivo tražili pozicije za sebe. Ti isti daleko su od bilo kakvih ideja HNS-a, niti ih je imalo briga za HNS, već isključivo za svoj osobni položaj ili probitak u nekoj od državnih tvrtki.

A u SDP-u, što se tamo događa?

U SDP-u nam iz mjeseca u mjesec pada rejting bez obzira na katastrofa­lne poteze premijera Plenkovića i njegove Vlade. U ovakvoj bi situaciji glavna oporbena stranka trebala galopiraju­će rasti u istraživan­ju javnog mijenja, a ne iz mjeseca u mjesec drastično padati. Tu nešto nije normalno.

Može li SDP naprijed s Bernardiće­m i njegovim vodstvom?

Moje mišljenje o predsjedni­ku Davoru Bernardiću već je poznato i ja se zbog interesa stranke ne bojim to javno kazati. Kolega Bernardić, protiv kojeg ja osobno nemam ništa, jednostavn­o nema liderske sposobnost­i. To tvrdim od početka, a sada to svi vide. On ne može biti predsjedni­k najveće oporbene stranke.

Ranko Ostojić osnovao je Pozitivu, Mirando Mrsić Fokus. Je li to provokacij­a ili poželjna pojava?

Mislim da je osnivanje udruga dopušteno i ne vidim u tome nikakvu opasnost za SDP. Kad bi ovakve inicijativ­e išle u smjeru političkog djelovanja, onda bih tu vidio problem s obzirom na to da bi to značilo rastakanje SDP-a, što nitko od nas, pogotovo u ovakvoj situaciji, ne smije dopustiti.

Možete li zamisliti da je netko to radio Milanoviću?

Bez obzira na to je li na čelu SDP-a Milanović ili Bernardić, potpuno je svejedno. Poželjno je da se osnivaju inicijativ­e ili udruge, međutim bez političkih ambicija da one postanu političke stranke.

Mnogi i danas zazivaju Milanoviće­v povratak. Što vi mislite?

Milanoviće­v povratak u politiku isključivo je stvar njegova osobnog odabira, o čemu se on još nije javno izjasnio. Trenutačno, Zoran uživa veliku popularnos­t, pogotovo među našim biračima te, ako on to bude želio, uz dobru i kvalitetnu kampanju, volio bih ga vidjeti u utrci za predsjedni­ka države. Ako prihvati bilo koju od političkih dužnosti u budućnosti, svakako bi bilo poželjno i, po mom mišljenju, potpuno politički ispravno da to bude unutar SDP-a.

GORAN GOLOVKO: S punim pravom mislim da je Splitsko ljeto postalo komunalna smetnja Splitu, ne samo ugostitelj­ima nego i na drugim razinama

 ??  ??
 ??  ?? Oštar prema bivšim partnerima Koaliciju HDZ-a s narodnjaci­ma nazvao do sada najbrutaln­ijim oblikom “kupi – prodaj” koalicije
Oštar prema bivšim partnerima Koaliciju HDZ-a s narodnjaci­ma nazvao do sada najbrutaln­ijim oblikom “kupi – prodaj” koalicije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia