Večernji list - Hrvatska

KREŠO BELJAK

Stjepan Radić je moj uzor, ali kad bih se danas vozio sa svinjama poput njega, ispao bih populist. A ja to ipak nisam i ne želim biti

-

PRazgovara­o: HASSAN HAIDAR DIAB rotekli tjedan HSS i njegov predsjedni­k Krešo Beljak obilježili su 89 godina od smrti osnivača stranke Stjepana Radića. U jednom od proteklih nedjeljnih brojeva Večernjeg lista hrvatski televizijs­ki autor Robert Knjaz istaknuo je pak kako ga je Stjepan Radić fascinirao jer se vozio u traktorima sa svinjama kako bi od seljaka čuo što oni zapravo žele od svojih političara. Stoga smo na početku razgovora upitali Beljaka je li njegov uzor Stjepan Radić i, ako jest, bi li se i on, poput njega, bio spreman voziti sa svinjama kako bi osluhnuo bilo naroda. Mislim da ne bismo trebali puno živjeti u prošlosti. HSS je stranka koja ima dobre temelje, ali različita su vremena. Radić je bio čovjek i političar ispred svog vremena, bio je vizionar i prvi školovan političar u Hrvatskoj. Mislim da se od njega može puno naučiti, ali živimo u 21. stoljeću i trebamo gledati naprijed. Radić je, recimo, bio u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom. Išao je u Moskvu i šurovao s komunistim­a. Bio je panslavist i antiklerik­alac, ali veliki vjernik. Upitno je što bi danas od tih stvari, koje se zanemaruju iz biografije i u medijima, bilo označeno kao pozitivno. Radić nije imao nikakvih problema sa Srbima. Bio je čovjek od kompromisa, ali mu je uvijek na prvom mjestu bio hrvatski interes. Stradao je u atentatu nakon čega je i umro, danas takvog političara nema. HSS kao stranka i ideja može puno toga napraviti jer imamo najbolju startnu poziciju i nismo nikome ništa dužni. Nama ne upravljaju ni banke ni trgovački ni uvoznički lobi. Čisti smo što se tiče dugovanja. Zbog toga nas toliko i napadaju jer su svi političari, koji su zvijezde, nekome dužni.

Bili ste na godišnjem odmoru, jeste li se odmorili?

Pa malo jesam. Fizički sam se odmorio, a psihički sam u planovima za budućnost. Tu nema nikakvog odmora.

Kakvi su planovi za budućnost?

Kao stranka, HSS je prošao jedan vrlo težak period, ali uspjeli smo preživjeti sve napade i stvorili smo temelje da gradimo novu političku platformu HSS-a na staroj ideji, na jedinoj izvornoj hrvatskoj političkoj ideji, jer su sve ostale uvezene. Jedina originalna hrvatska politička ideja je ona koju je osmislio Radić, a to je republikan­stvo, odnosno HSS. Svi su ostali svojatali tu ideju, od komunista do HDZ-a, i pokušavali je pripisati sebi, ali ideja je Radićeva. Hrvatska republika tek je djelomično ostvarena, ali čeka nas tu još puno posla i HSS će tu svakako imati puno za reći.

Marijana Petir vjeruje da ćete vi otići, a ona se vratiti?

Marijana Petir je izbačena iz strane. Izbacilo ju je Predsjedni­štvo stranke, žalila se Glavnom odboru koji je njezinu žalbu odbacio i samim tim prestala je biti našom članicom. Ovo joj je bila već treća suspenzija u karijeri unutar HSS-a. Svi predsjedni­ci stranke su je suspendira­li, najprije Tomčić, zatim Friščić, pa napokon i ja. Do sada se uvijek izvukla s opomenom, ali sada je napokon isključena. Njezin cijeli politički rad u HSS bio je suprotstav­ljanje politici legalno izabranih predsjedni­ka stranka i ona kao osoba jednostavn­o u svom političkom habitusu nema pripadnost stranci. U jednom je trenutku čak pomislila da je ona HSS, a HSS nije ni ona, niti sam to ja, ni bilo koji drugi pojedinac. HSS je Stjepan Radić i njegova ideja ispred svih nas koji smo samo sljedbenic­i.

Po čemu je Krešo Beljak bolji od Hrga ili Marijane Petir?

Gradonačel­nik sam u trećem mandatu u jednom ozbiljnom gradu u kojem, po Marijani Petir, HSS ne bi trebao biti jaka stranka jer nema jake poljoprivr­ede, nema pretjerano­g konzervati­zma ili nekih drugih stvari uz koje je Petir pokušala vezati HSS. Ali unatoč tome, HSS i u trećem mandatu uvjerljivo pobjeđuje. Gospodin Hrg je isto tako bio dugo godina gradonačel­nik, ali i njegova politička ideja, politička vizija išla je s vezanjem uz jednu političku opciju što dugoročno, pogotovo opciju koja nas realno ne voli i kojoj smetamo i koja nas gleda kao čistu konkurenci­ju, ne može dobro završiti za manju stranku. To je, naravno, HDZ. HDZ-ova politička platforma od ‘90. godine, od Franje Tuđmana, jest da HSS nije potreban Hrvatskoj kao stranka. Mi HSS-ovci smatramo da smo potrebni hrvatskom društvu i naravno da su nam onda bliže politike stranaka koje u nama gledaju potencijal­ne partnere nego suradnja sa strankama koje nas žele uništiti.

Ako mislite da vas HDZ ne voli, zašto mislite da vas SDP voli?

Ne voli nas nitko, ali SDP-u je jasno da s nama dobiva dodat-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia