Večernji list - Hrvatska

Ni Franko, ni Risto... Vešović je falio, Rijeka s njim promijeni ćud

Prvak tri meča “posti” i mora izvući puno više inata iz sebe. Zato je Pirej pozornica za Crnogorca

- Mladen Miletić

Kekovi igrači duguju najviše navijačima koji im plješću i nakon 0:2. Ali ni najvjernij­i neće dugo trpjeti utakmice bez pogodaka Hoće li biti bolje, pitali smo napuštajuć­i Rujevicu Vjeku Miletića, prvog pomoćnika Rijekina trenera Matjaža Keka. – Pa zar nije dobro? – odgovorio je u klasičnom riječkom flegma stilu čovjek koji uz Keka već četiri i pol godine prolazi brojne uspone i poneke padove, kakav se dogodio u posljednji­h desetak dana. Zajedno su od 2013. svaki put izašli na pravi put, pa je vjerovati da će i sada uspjeti riješiti krizu pred kojom, naravno, neće zatvoriti oči. Kad tri utakmice ne zabiješ gol, onda znaš da si u problemu koliko god dobri bili suparnici. I Keku to nikad nije bio problem priznati, pa ni sada.

Pljesak čak i Mateiju

Naravno da se može naći puno alibija za prvi poraz na Rujevici koji je morao doći prije ili poslije jer ne postoji na svijetu neosvojivi stadion. I da je nedostajal­o više od pola šampionske postave, i da je Rijeka zapravo stvorila više izrazitih prilika u derbiju od Dinama, čiji je mladi vratar u vrhunskoj formi, i da je bilo i puno peha s vratnicama, a plavi zabijali “ni iz čega”. Ali u svjetlu velikih izazova koji dolaze, to ne bi bilo dobro. U jednome Dinamo još uvijek može pozavidjet­i aktualnom prvaku – podrška koju Kekovi igrači imaju od navijača rijedak je primjer u našim arenama. Nisu dužni ni medijima ni šefovima, već navijačima za naklon koji su dobili i poslije poraza. Dinamo je, primjerice, u Maksimiru nakon pobjede nad Oddom ispraćen zvižducima. Rujevica je pljeskala čak i Mateiju kad je izlazio iako se u derbiju potvrdilo da trener nije bez razloga u šampionsko­j sezoni gurao druge u prvih 11. Rumunj je umjetnik s loptom, no u najjačim utakmicama postaje “mazalo”, tako je bilo i u derbiju. Svako strpljenje ima svoje granice, pa ni najvjernij­e navijače neće dugo radovati utakmice bez golova. I zato već u Pirej Riječani moraju ponijeti – bazuke. “Osvajanje Olimpa” sada se možda čini prezahtjev­na misija, ne samo zbog forme, no Kekovi igrači, tko god istrči, iz sebe moraju izvući puno inata, drskosti i bezobrašti­ne. Zato je ta utakmica u vrućem ozračju kao stvorena za Marka Vešovića. Kad je maksimalno fokusiran, Rijeka s njim mijenja ćud, postaje Rječina. – Nismo bili dovoljno agresivni niti smo dobro napadali. Šteta moje šanse. U nogometu nemaš pravo na pogrešku. Vjerujem da se možemo dići za Olympiacos. Trebamo skupiti glave, imamo puno toga pred sobom, liga je otvorena. Idemo tražiti tamo što bolji rezultat – rekao je Matej Jelić koji je prvi put od 1. minute krenuo umjesto Gavranović­a čiji je termin povratka jako upitan. I njemu kao i svim ostalim igračima koji su novi ili “rezervisti” treba jako puno podrške – suigrača, trenera, ljudi u klubu. Jer, nije lako doći na mjesto onih koji su ispisali povijest kluba. Gavranović će se vratiti, ali neće ni njega jednog dana biti, kao ni Andrijašev­ića i Ristovskog. Kukanja nema, to je za babe.

Derbi i Risto zaklopljen­e knjige

E, kad smo već kod Makedonca čiji je odlazak izazvao dosta repova... Portugalsk­i novinari pitali su Sportingov­a trenera hoće li ga koristiti u utakmicama play-offa Lige prvaka protiv Steaue. Iskusni stručnjak hladno je odgovorio: – Protiv Steaue? Ma neeeee... Ristovski prvo treba pohvatati naše linije kretanja. Pa treba poloviti naš način razmišljan­ja. Pa kad se jednog dana prilagodi, počet ćemo ga polako koristiti... Dakle, jasno je, transfer je mogao pričekati još ta dva tjedna, no kad zašuška lova, menadžeri postanu nestrpljiv­i. Ostat će lijepe uspomene, no za Rijeku je to zaklopljen­a knjiga. Kao i poraz u derbiju.

Imamo puno toga pred sobom, možemo se dići, moramo biti agresivni, kaže napadač Matej Jelić

 ??  ?? Srijeda u Pireju – Marko Vešović jako je nedostajao u derbiju
Srijeda u Pireju – Marko Vešović jako je nedostajao u derbiju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia