Večernji list - Hrvatska

Mrav ruši Zidanea: Protiv Real Madrida počinju prave stvari

Kovačić bi trebao zamijeniti suspendira­noga Modrića iako kod Zizoua nema kraljevski status

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Najjači španjolski klubovi vode tihi rat oko igrača. Real Madrid želi Barceloni pred nosom preoteti sjajnog Dembelea iz Borussije

Iako je motor Realove igre Luka Modrić suspendira­n zbog crvenog kartona iz Superkupa 2014., hrvatski dvoboj u prvom Clasicu sezone ne bi trebao izostati, Ivan Rakitić protiv Matea Kovačića. Bit će ovo i prva natjecatel­jska utakmica novoga trenera, 53-godišnjeg Ernesta Valverdea na klupi Barcelone. Taj je Španjolac, nadimka Mrav, kao igrač s Barcelonom osvojio dva trofeja (Kraljev kup 1990. i Kup pobjednika kupova 1989.), a kao trener Athletica Bilbaa ima samo jedan trofej – upravo ovaj u Superkupu, u kojemu je 2015. godine razbio moćnu Barcu s ukupnih 5:1. – Imali smo dobre rezultate u pripremnim utakmicama, ali tek u nedjelju počinju prave stvari – kazao je Valverde, trenerski debitant u Clasicu.

Rat za trofeje, ali i igrače

Inače, Mrav je uoči sraza s Real Madridom odučio provjetrit­i svlačionic­u i otpisao čak petoricu igrača: Turčina Ardu Turana, Brazilca Douglasa, vječito ozlijeđeno­ga Belgijca Vermaelena, te Španjolce Munira i Sampera. Nama je posebno zanimljiv slučaj Arde Turana, turske megazvijez­de koja je upravo ovoga tjedna najavila povratak u reprezenta­ciju uoči sudara s Hrvatskom (5. rujna), a dočekat će je bez ijedne natjecatel­jske utakmice. Valverdea s druge strane čeka ga Zinedine Zidane, tek 45-godišnjak, ali već četvrti najtrofejn­iji Realov trener. Zizou ima dva naslova europskog prvaka, dva Superkupa Europe, te po jednu titulu u Primeri i Svjetskom klupskom prvenstvu. Legendarni Vicente del Bosque bježi Zidaneu za jedan trofej, Luis Molovni ima ih osam, a rekorder Miguel Munoz čak 14. – Samo želimo nastaviti osvajački niz iako će ovo biti jako teška godina. U nedjelju imamo vrlo komplicira­nu utakmicu – naglasio je Zidane, koji ima čudan pristup prema Mateu Kovačiću. Primjerice, nije mu dao ni minute u europskom Superkupu protiv Manchester Uniteda, niti ga je uvodio u igru u finalu Lige prvaka protiv Juventusa. Kod Zidanea još uvijek bolji status od Matea imaju Lucas Vazquez i Marco Asensio, a sada se kao konkurenci­ja našemu igraču pojavio i Dani Ceballos, doveden iz Betisa za 17 milijuna eura. U predvečerj­e prve utakmice Superkupa, pojavila su se nagađanja kako su dva kluba već u tihom ratu oko pojačanja. Barcelona još uvijek želi Coutinha, koji je sam od Liverpoola zatražio transfer, a komplicira joj se i situacija s 20-godišnjim Dembeleom iz Borussije Dortmund. Prema neslužbeni­m informacij­ama, Barca je za Dembelea ponudila između 120 i 130 milijuna eura, što je u Dortmundu glatko odbijeno. I tada se u posao počeo miješati Real Madrid, također zainteresi­ran za Dembelea, čak i spreman ponuditi Borussiji i nekoliko igrača kao dio transfera. Predsjedni­k Florentino Perez navodno je već kontaktira­o s prvim čovjekom Borussije Reinhardom Rauballom s ponudom da Barci pred nosom preotme francusku zvijezdu. Španjolski Superkup natjecanje je u kojemu Barcelona ima više trofeja od Real Madrida (12-9), kao i u Kraljevu kupu (29-19), dok je Real Madrid uvjerljivo uspješniji u broju naslova prvaka Španjolske (33-24) i Europe (12-5).

Ni Šuker nije uspio zabiti

Real je bolji od Barcelone i u međusobnim srazovima u Superkupu, 5-1, a, zanimljivo, u tim ogledima nikada se u strijelce nije upisao ni jedan hrvatski nogometaš, čak ni Davor Šuker. Posljednji naš strijelac u Superkupu bio je Mario Mandžukić prije četiri godine, kada je njegov pogodak za 1:0 donio naslov Atletico Madridu. Očekivani sastav Barcelone za večerašnju utakmicu: Ter Stegen; Vidal, Umtiti, Pique, Alba; Rakitić, Busquets, Iniesta; Messi, L. Suarez, Deulofeu. Real Madrid: Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Kovačić, Casemiro, Kroos; Isco, Benzema, Ronaldo. Uzvratna utakmica igra se 16. kolovoza u Madridu.

Zidane: Samo želim nastaviti osvajački niz iako će ovo biti jako teška godina za Real

 ??  ?? Mateo Kovačić u duelu s najboljim igračem Barcelone Leom Messijem
Mateo Kovačić u duelu s najboljim igračem Barcelone Leom Messijem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia