Večernji list - Hrvatska

Ima li nestali šanse u visokim valovima?

Za Nizozemcem koji je pao s jedrilice kod Visa tragali su brodovi, avion, helikopter...

- Slavica Vuković, Elvis Sprečić redakcija@vecernji.net

Najveću opasnost predstavlj­a tzv. morska prašina koja onemogućuj­e disanje, a koja se, kad je bura, stvara pola metra iznad površine mora

Brodovi, avion i helikopter u nedjelju su nastavili potragu za N. Dž. (61), državljani­nom Kraljevine Nizozemske koji je u subotu s jedrilice pao u more oko 14 sati i 30 minuta na poziciji 7,5 nautičkih milja sjeverozap­adno od Visa.

Jedro ga odbacilo s palube

Iako je od njegova pada u more prošlo više od 24 sata, splitski lučki kapetan Damir Vidan smatra da je, s obzirom na visoke temperatur­e mora, moguće preživjeti i nekoliko dana, ali je teško u konkretnom slučaju išta prognozira­ti jer se ne zna u kakvom je stanju čovjek bio kada je upao u more i je li ozlijeđen. – Ljeto je, more je toplo i to nam još uvijek daje nadu da je čovjek živ. Uvjeti za potragu nisu dobri, jak je vjetar, veliki su valovi koji se pjene i vidljivost s brodova je vrlo loša. Vremenska prognoza nam ne ide na ruku, vjetar bi se mogao i pojačati, ali nadamo se da ćemo imati i malo sreće i da ćemo ga pronaći – kaže Vidan. Nizozemac je u subotu pao u more tijekom plovidbe unajmljeno­m jedrilicom „Anja“, dužine jedanaest metara, a na brodu koji se nastavio nekontroli­rano kretati ostala je njegova suputnica V. B. (50), hrvatska državljank­a. Uspjela je dozvati pomoć tek dva sata kasnije jer se nalazila području na kojem nije bilo signala za mobitel. Ispričala je kako je Nizozemac pokušavao osposobiti pogonski stroj jedrilice kada ga je udarilo jedro i odbacilo s palube u more. Ona mu je dobacila kolut za spašavanje, ali po jakom nevremenu nautičar nije uspio doplivati do jedrilice koja je nastavila plutati bez nadzora po izrazito valovitom moru. – Pod pretpostav­kom da taj čovjek u trenutku pada nije ozlijeđen, da ima kolut za spašavanje i da je u dobroj fizičkoj formi, mogao bi preživjeti i nekoliko dana plutanja na moru. Na to utječu mnogi faktori, od kojih su najbitniji dehidracij­a, do koje dolazi nakon tri dana, zatim grčevi, opasnost od sunčanice, opasnost od nevremena i jake morske struje. Međutim, ako nema kolut za spašavanje, onda su šanse da je još uvijek živ doista minimalne.

Zamke nevremena

Kad na moru puše jaka bura, onda se na razini od otprilike pola metra iznad vode stvara takozvana morska prašina koja onemogućuj­e disanje, osim ako se koristi dihalica, i to je u biti najopasnij­e – kazuje Rene Cipovec, ronilac Nemo-Adria Rescue Teama i službeni ronilac grada Zagreba pri uredu za upravljanj­e u hitnim situacijam­a koji je Jadran, pa tako i vode u okolici Visa, preplovio uzduž i poprijeko. Objašnjava i kako bi se Nizozemac zbog jakih struja mogao nalaziti i u radijusu od petnaest kilometara od mjesta na kojem je pao u more. U slučaju da je preminuo, njegovo tijelo trebalo bi biti na površini mora. Ali ako mu je pukla žuč, tijelo će potonuti te će ga biti gotovo nemoguće pronaći.

Ljeto je, more je toplo i to nam daje nadu da je čovjek živ. Nadamo se da ćemo imati malo sreće i da ćemo ga naći DAMIR VIDAN splitski lučki kapetan Ako ima kolut za spašavanje, čovjek u moru može preživjeti i nekoliko dana Zbog jakih struja Nizozemac bi mogao biti u radijusu 15 km od mjesta pada

 ??  ?? U subotu oko 14 sati nautičar je s jedrilice pao u more 7,5 nautičkih milja sjeverozap­adno od Visa
U subotu oko 14 sati nautičar je s jedrilice pao u more 7,5 nautičkih milja sjeverozap­adno od Visa
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia