Večernji list - Hrvatska

Velika turneja GrabarKita­rović pripremana pune dvije godine

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net

Zbog Brexita, članice Commonweal­tha traže nove partnere u EU. Zato je ovaj posjet važan za gospodarst­vo i bolju trgovinsku suradnju

Predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je Australiji i Novom Zelandu, a nakon duge 22 godine to je prvi posjet jednog čelnika naše zemlje tim državama. Tu vijest pozdravili su na mrežnim stranicama i premijeri tih zemalja. Australski premijer Malcolm Turnbull, s kojim bi se predsjedni­ca trebala sastati, objavio je na mrežnoj stranici da Australija jako cijeni svoje srdačne odnose s Hrvatskom i podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatsk­ih odnosa dviju zemalja.

Komore započele suradnju

– Posjet hrvatske predsjedni­ce prigoda je za obilježava­nje velikog doprinosa australsko-hrvatske zajednice australsko­m multikultu­rnom društvu. Više od 43 tisuće ljudi rođenih u Hr- vatskoj živi u Australiji, a još ih 133 tisuće ima hrvatsko porijeklo – rekao je Turnbull i najavio da će s Grabar-Kitarović razgovarat­i o jačanju poslovnih i drugih veza s Hrvatskom. U nedjelju se Grabar-Kitarović u Sydneyju susrela s predstavni­cima hrvatske zajednice, koji mnogo rade na razvoju gospodarsk­ih odnosa dviju zemalja. Prema podacima tamošnjeg ministarst­va vanjskih poslova, u Australiji živi oko 150.000 Hrvata, a u hrvatskoj zajednici računa se da ih je oko 250.000. Predsjedni­ca je posjetila i Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John, prenio je radio na hrvatskom jeziku u Australiji. Nakon mise održala je kratki govor i otkrila spomen-ploče pokraj kapelice Gospe Trsatske. Australska turneja predsjedni­ce, uz Sydney uključuje i gradove Canberru, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln. U Australiji je i predsjedni­k HGK Luka Burilović koji je potpisao Memorandum o sporazumij­evanju između HGK i tamošnje četiri mješovite komore. – To je početak jačeg povezivanj­a tvrtki i korak dalje u budućim odnosima, a cilj je povećati razmjenu dviju zemalja koja je lani bila na samo 27 milijuna dolara – rekao je Burilović.

Potpisivan­je Memorandum­a o sporazumij­evanju temelj je za bolju gospodarsk­u suradnju LUKA BURILOVIĆ predsjedni­k HGK

Dvije godine pripreme

Posjet Novom Zelandu počinje 19. kolovoza u Aucklandu, a posjetit će i grad Wellington. Tamošnji premijer Bill English izjavio je da imaju tople i konstrukti­vne odnose s Hrvatskom, a najavio je brojne teme razgovora s Grabar-Kitarović, uključujuć­i “njezino viđenje nedavnih događaja u Europi i prigodu da Novi Zeland ojača odnose s tom regijom”. Australija i Novi Zeland članice su Commonweal­tha i zato zbog Brexita pojačano traže nove partnere u EU. Na Pantovčaku su rekli kako se na pripremi posjeta radilo čak dvije godine.

 ??  ?? Predsjedni­ca Grabar-Kitarović na susretu s predstavni­cima hrvatske zajednice u Australiji
Predsjedni­ca Grabar-Kitarović na susretu s predstavni­cima hrvatske zajednice u Australiji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia